Ο Γ. Οικονόμου επανέλαβε ότι τραμπούκοι επιτέθηκαν βιαίως κατά της ΕΛΑΣ στο ΑΠΘ, επικαλέστηκε ότι τραυματίστηκε και αστυνομικός, και ετοιμάσε το έδαφος για ιδεολογική μάχη

Σε πεδίο μίας ιδεολογικής μάχης “νόμου και τάξης” μετατρέπει τα ΑΕΙ η κυβέρνηση, πετώντας ταυτόχρονα το μπαλάκι των ευθυνών της έντασης σε όσους αντιδρούν στην πανεπιστημιακή αστυνομία και γενικότερα στην κυβερνητική πολιτική για τα πανεπιστήμια.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επέμεινε ότι για τα πρόσφατα επεισόδια στο ΑΠΘ ευθύνονται τραμπούκοι και ταραξίες, που εξαπέλυσαν βίαιη επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες όπως τόνισε ήταν εκεί για να διαφυλάξουν το χώρο από καταστροφείς με βαριοπούλες.

Στο ερώτημα εάν ο φοιτητής, που τραυματίστηκε μετά τη ρίψη χειροβομβίδας κρότου- λάμψης στο πρόσωπο του από αστυνομικές δυνάμεις στο ΑΠΘ, ήταν “ταραξίας”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν εξαιτίας βίαιης επίθεσης τραμπούκων κατά των ανδρών της ΕΛΑΣ και σημείωσε ότι τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός.

Κληθείς δε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη χρήση όπλων από την ΕΛΑΣ στο ΑΠΘ και τον τραυματισμό του φοιτητή, δήλωσε ότι η αλήθεια για την κυβέρνηση είναι πως ορισμένοι “τραμπούκοι με όρους συμμορίας”, επιδιώκουν ένταση στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Πρόσθεσε ότι η πολιτεία δε θα αφήσει συμμορίες να δημιουργούν ένταση, σχολιάζοντας: “Δεν ξέρω πως έχει ενημερωθεί η Διεθνής Αμνηστία”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι η χώρα έχει κανόνες, δήλωσε “Δεν επιδιώκουμε ένταση, βιβλιοθήκη θέλουμε να κάνουμε” και σχολίασε “να τα ακούσει αυτά και η Διεθνής Αμνηστία”.

Συνέδεσε άλλωστε το θέμα με το νέο νόμο- πλαίσιο για τα ΑΕΙ, τον οποιο χαρακτήρισε μία εμβληματική μεταρρύθμιση. “Κυβέρνηση και κοινωνία είμαστε με τα βιβλία, είμαστε με τη μόρφωση, όχι  με τις βαριοπούλες, όχι με την ανομία, όχι με τα περιστατικά βίας στα δημόσια Πανεπιστήμια”, τόνισε ο κ.Οικονόμου.

Υποστήριξε επίσης ότι με το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ: “Η κυβέρνηση τολμά να έλθει σε ρήξη με συμφέροντα και μικροομάδες, κάνοντας πράξη όσα θα ωφελήσουν το δημόσιο Πανεπιστήμιο, όσα θα ωφελήσουν τη μόρφωση των νέων παιδιών. Είχαμε εξαρχής υποσχεθεί και τώρα πραγματώνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και όχι μικρορυθμίσεις συμφερόντων. Η Κυβέρνηση έχει όραμα και σχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, το οποίο στηρίζει ομοθύμως η προοδευτική κοινωνία. Πάμε μπροστά και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα νοσταλγό του παρελθόντος να ανακόψει την πρόοδο των ελληνικών Πανεπιστημίων, αλλά και την προκοπή της ελληνικής νεολαίας.”

Σύμφωνα με τον κ.Οικονόμου, στόχος του νεου νόμου είναι η ενίσχυση της αυτονομίας, της ευελιξίας, αλλά και της αποτελεσματικότητας των ελληνικών Πανεπιστημίων, η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο Παιδείας προς τα Πανεπιστήμια, η κινητικότητα των φοιτητών και των ερευνητών, η ανάπτυξη συνεργασιών, η εξωστρέφεια, η παραγωγή γνώσης, η παραγωγή έρευνας και καινοτομίας.

“Η Ελλάδα διαθέτει ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό δυναμικό και επίσης διαθέτει έναν εξαιρετικό φοιτητικό πληθυσμό και έχουμε υποχρέωση ως Πολιτεία να απελευθερώσουμε το δυναμικό αυτό από τα δεσμά της συντήρησης, τις παθογένειες του παρελθόντος, αλλά και την αντιδραστικότητα συγκεκριμένων μειοψηφιών”, δήλωσε επίσης ο κ.Οικονόμου.

Και πρόσθεσε, “καρφώνοντας” το ΣΥΡΙΖΑ: “Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε αυτό ακόμη κι αν τέτοιες μειοψηφίες υποστηρίζονται από πολιτικά κόμματα που τρέφονται από τη δημιουργία προβλημάτων και ασφυκτιούν από την επίλυσή τους. Αυτό ακριβώς απέδειξαν -όσοι στηρίζουν τέτοιες μειοψηφίες- και σε άλλες κρίσεις. Αυτό έκαναν και κάνουν με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Αυτό έκαναν με τη πανδημία. Και αυτό αποδεικνύουν με στάση τους  στις βίαιες επιθέσεις σε πανεπιστημιακούς χώρους, όπως αυτό που συνέβη πρόσφατα στο Α.Π.Θ.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε μάλιστα ευθέως το ΣΥΡΙΖΑ ότι: “Με ανακοινώσεις του, όχι μόνο δεν καταδίκασε τους ταραξίες, αλλά στράφηκε ευθέως εναντίον της Αστυνομίας και υποσχέθηκε πως αν γίνει Κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο για το άσυλο, αλλά και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Έκτοτε συνεχίζει την πολιτική κάλυψη της ανομίας, μιλώντας για «στημένο σκηνικό έντασης», ενώ ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι «το δίλημμα δεν είναι βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα».”

Κάλεσε δε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:

  • “Μπορεί οποιοσδήποτε να καταλαμβάνει με το «έτσι θέλω» έναν πανεπιστημιακό χώρο και να τον μετατρέπει σε δικό του ή σε δικά του στέκια;
  • Μπορεί οποιοσδήποτε να αμφισβητεί νόμιμες αποφάσεις των οργάνων του Πανεπιστημίου, να γκρεμίζει τοίχους Πανεπιστημίου να καταστρέφει περιουσιακά στοιχεία για την αγορά των οποίων πληρώνουμε όλοι;
  • Ποιοι έχουν δίκιο; Εκείνοι  που είχαν καταλάβει τον χώρο 34 χρόνια και πάνε και γκρεμίζουν μια βιβλιοθήκη ή η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι φοιτητές που θέλουν να γίνει η βιβλιοθήκη;
  • Οφείλει -ναι ή όχι;- ευνομούμενη πολιτεία να διαφυλάξει τις αποφάσεις του Πανεπιστημίου για την αξιοποίηση των χώρων που είναι υπέρ των φοιτητών;
  • Θέλει ή δεν θέλει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, αλλά και το κόμμα του  ένας χώρος Πανεπιστημίου που ήταν υπό κατάληψη επί 34 χρόνια να γίνει βιβλιοθήκη;”

Και ο κ. Οικονόμου κατέληξε: “Ο κ. Τσίπρας, αντί να πετάει την μπάλα στην εξέδρα οφείλει να απαντήσει με έναν απλό και ξεκάθαρο τρόπο. Οφείλει να απαντήσει με έναν απλό και ξεκάθαρο τρόπο στο ερώτημα που του έθεσε ο πρωθυπουργός: Είναι με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλες;

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις