Στο κόκκινο βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω κυρίως των ελλείψεων σε προσωπικό. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νοσοκομείου Σύρου, του μεγαλύτερου Νοσοκομείου των Κυκλάδων.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητά του νοσοκομείου, αφού – όπως υποστηρίζουν – «εισπράττουμε πλέον μια καθημερινή απαξίωση αφενός γιατί δεν δόθηκε λύση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων (πάγιο αίτημα όλων των κινητοποιήσεων μας), αφετέρου γιατί βιώνουμε την καθημερινή εγκατάλειψη του, καθώς μετακινούνται γιατροί σε άλλες νοσηλευτικές μονάδες, ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης (μόνο με απόφαση της ΔΥΠΕ)».

Πιο συγκεκριμένα, μέχρι πριν από δυο μήνες, στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο και στην Αιμοδοσία υπηρετούσαν 4 γιατροί: 2 μόνιμοι και 2 επικουρικοί. Μετά την μετακίνηση του ενός μόνιμου με απόφαση του Διοικητή της 2 ης ΔΥΠΕ σε άλλο Νοσοκομείο και την μη παράταση ή αντικατάσταση μιας επικουρικής γιατρού, τα δυο αυτά κρίσιμα τμήματα για τη λειτουργία του Νοσοκομείου έμειναν μόνο με δυο γιατρούς.

Από χθές και οι δυο αυτοί γιατροί νοσούν με COVID-19 και δε δόθηκε άμεση λύση, «με αποτέλεσμα τα εργαστήρια και η αιμοδοσία να παραμένουν ακάλυπτα από εργαστηριακούς γιατρούς, πράγμα το οποίο αφενός καθιστά επισφαλή την αντιμετώπιση των ασθενών που εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο μας, αφετέρου καθιστά αδύνατη την αποδοχή διακομιδών από άλλα νησιά», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.

Ειδική αναφορά κάνουν οι εργαζόμενοι στην Καρδιολογική Κλινική και τη Μονάδα Εμφραγμάτων, καθώς «εγκρίθηκε η μετάθεση του ενός καρδιολόγου σε άλλο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα ο μοναδικός καρδιολόγος που απέμεινε, να πρέπει να εφημερεύει καθημερινά για να καλύψει τα καρδιολογικά περιστατικά στα Επείγοντα, στην Καρδιολογική Κλινική, στη Μονάδα Εμφραγμάτων, στον προεγχειρητικό έλεγχο ασθενών και στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία».

Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης/υποβάθμισης του ΓΝ Σύρου και καλούν τις Διοικήσεις του Νοσοκομείου και της ΔΥΠΕ, τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού αλλά και τους Βουλευτές του Νομού να δώσουν μόνιμη λύση.

Έντονες είναι και οι αντιδράσεις του Σωματείου Υπαλλήλων Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., μετά την ένταξή του στο σύστημα γενικών εφημεριών της 1 ης Υ.Π.Ε.. Όπως τονίζει το Σωματείο, το Ν.Ι.Μ.Τ.Σ είναι αυτοδιοικούμενο Ν.Π.Δ.Δ που εποπτεύεται από το Υ.Ε.Θ.Α και ΔΕΝ διοικείται από την 1 η Υ.Π.Ε, αλλά συμβάλει στις ανάγκες της όποτε χρειάζεται.

«Μέχρι τώρα εκτός από την συμβολή μας στην πανδημία ως το πρώτο κέντρο αναφοράς covid-19 έχουμε συμμετάσχει άλλες δύο φορές στις γενικές εφημερίες της 1 ης Υ.Π.Ε, με ζήλο αλλά και έντονη καταπόνηση του αποδεκατισμένου από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού μας», σημειώνει και προσθέτει:

Οι οργανικές θέσεις ιατρών του Ε.Σ.Υ είναι 115 και σήμερα υπηρετούν 46 (40 μόνιμοι και 6 με προσωποπαγή θέση) ενώ οι οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι 421 και σήμερα υπηρετούν 207, άρα οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 69 και 214 αντίστοιχα. Ανάλογες είναι οι ελλείψεις και στους υπόλοιπους κλάδους, ποσοστό άνω του 50% – 60%, που δεν μπορεί να αναπληρωθεί με επικουρικούς.

Σύμφωνα με τους ερργαζόμενους, οι ελλείψεις έχουν αναγκάσει τη διοίκηση του νοσοκομείου να κλείσει νοσηλευτικές μονάδες για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το υπάρχων προσωπικό, στις αυξημένες ανάγκες εφημεριών και στην στελέχωση της κλινικής covid-19 που συντηρεί για τους δικαιούχους του.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, η ένταξη του νοσοκομείου στο σύστημα γενικών εφημεριών «καθιστούν επισφαλή την ορθή διαχείριση των ασθενών που προσέρχονται, αφού παρόλες τις «τιτάνιες» προσπάθειες εκ μέρους του προσωπικού, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί τέτοιος φόρτος εργασίας».

makeleio.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις