Μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο να παραμείνει η Τουρκία στο επίπεδο των λεκτικών επιθέσεων, όλα όμως είναι πιθανά.

Σε διαρκή εγρήγορση αναγκάζει την Αθήνα η ασυνήθιστα έντονη προκλητικότητας της Τουρκίας και κυρίως η επιμονή στη θεωρία «της μειωμένης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου επειδή είναι στρατικοποιημένα».

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί ως πιθανότερο σενάριο να παραμείνει ο Ερντογάν στο επίπεδο των λεκτικών επιθέσεων και να μη μεταφέρει την ένταση στο πεδίο.

Και αυτό, γιατί όπως εκτιμά, η κλιμακούμενη ένταση από την Άγκυρα σημειώνεται σε μία στιγμή που η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά εύθραυστη συγκυρία, ενώ πλέον έχει γίνει σαφές προς τον Τούρκο Πρόεδρο ότι αν επιχειρήσει να δημιουργήσει νέα εστία ακραίας έντασης στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τότε ο κλοιός θα σφίξει περισσότερο τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη Συμμαχία.

erntogan mitsotakis

Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται στη γειτονική χώρα, ωστόσο, και εν μέσω της πρωτόγνωρης έντασης προπαγάνδας που διακινείται από κυβερνητικούς αξιωματούχους και ΜΜΕ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα.

Στο επίπεδο των επιχειρημάτων, η Αθήνα θεωρεί ότι σίγουρη, καθώς όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές με αφορμή και την τελευταία επίθεση από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, «οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της».

Αυτή είναι η θέση που αναδεικνύουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε όλα τα διεθνή φόρα και τις επαφές με ξένους ηγέτες, με φόντο τις εξαιρετικά σκληρές και απειλητικές επιθέσεις τόσο του ίδιου του κ. Ερντογάν όσο όμως και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων και τουρκικών ΜΜΕ.

Χθες, άλλωστε, στο παζλ των αντιδράσεων για την τουρκική επιθετικότητα προστέθηκε και η έκθεση – κόλαφος του ευρωκοινοβουλίου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις του 2021, στην οποία η Τουρκία αντέδρασε με ένταση.

Επίσης χθες, στο σκηνικό έντασης μπήκε και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι συνεχίζει τις παραβιάσεις στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς με στρατιωτικά αεροσκάφη και πλοία. Το 2022 πραγματοποίησε 953 παραβιάσεις» δήλωσε η εκπρόσωπος του Mπουρτσού Ναλίτς Γιόκουβα.

Και βέβαια, από την «παράσταση» του αναθεωρητισμού δεν θα μπορούσε να λείπει ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος κορυφώνει τις πιέσεις προς τον Τούρκο πρόεδρο, σπρώχνοντάς τον προς τα άκρα.

ieidiseis.gr

EPA/VLADIMIR SMIRNOV

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις