Σε ανακοινώσεις σχετικά με την έναρξη του προγράμματος “Γιατρός για όλους” αναμένεται να προβεί σήμερα ο Θάνος Πλεύρης. Ποια θα είναι η επίπτωση σε όσους δεν εγγραφούν.

Εκδίδονται άμεσα από τον Θάνο Πλεύρη οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος “Γιατρός για όλους“, μέσω των οποίων όλοι οι Έλληνες πολίτες θα έχουν πρόσβαση στη περίθαλψη υγείας μέσω του προσωπικού τους γιατρού, ενώ όσοι δεν το πράξουν θα επιβαρύνονται με αύξηση της συμμετοχής τους σε φάρμακα και εξετάσεις, ενώ θα χάνουν και τη σειρά τους σε ιατρικές πράξεις που χρήζουν νοσηλεία.

Το αργότερο αύριο αναμένεται να δημοσιευτούν 4 σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις, μεταξύ των οποίων θα υπάρχει και μία η οποία θα σημειώνει ότι αυξημένη κατά 10% θα είναι η συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις για όσους δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό. Επίσης θα αναφέρεται ότι προτεραιότητα στα ραντεβού του δημοσίου θα έχουν όσοι ενταχθούν στο σύστημα.

Τη δημοσίευση τους αναμένεται να ακολουθήσει η εγγραφή των γιατρών, που αποτελεί και ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά, καθώς στην προηγούμενη προσπάθεια εγγραφής γιατρών στο θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού, η ανταπόκριση των ιατρών δεν ήταν η αναμενόμενη.

Σε μία επίσης υπουργική θα αναφέρεται και το σημαντικό κίνητρο για τους γιατρούς, δηλαδή το ύψος της αμοιβής, το οποίο αποφασίστηκε να ακολουθήσει διαφορετικό μοντέλο. Ειδικότερα, ο κάθε προσωπικός ιατρός θα λαμβάνει μεσοσταθμικά 60 χιλιάδες ευρώ το έτος.

Σε βάθος 6μήνου οι εγγραφές

Όπως έχει αναφέρει ο Υπουργός Υγείας, ανάλογα με τους εγγεγραμμένους η πολιτεία θα “αγοράζει” ώρες από τους γιατρούς. Δηλαδή, ανάλογα τον αριθμό των εγγεγραμμένων, ο ΕΟΠΥΥ θα αγοράζει αντίστοιχες ώρες από την ημερήσια εργασία του Προσωπικού Ιατρού, με ανώτατο όριο τις 7 ώρες, αν σε αυτόν έχουν εγγραφεί 2 χιλιάδες άτομα.

Την εγγραφή των ιατρών θα συνοδεύσει η εγγραφή των πολιτών στο σύστημα, το οποίο θα ολοκληρωθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε βάθος 6μηνου.

Αν και η εγγραφή στο σύστημα δεν θα είναι υποχρεωτική, κίνητρα και αντικίνητρα έχουν προβλεφθεί και για την προσέλκυση των πολιτών, η οποία επίσης δεν ήταν η αναμενόμενη στην προηγούμενη προσπάθεια.

Όσοι δεν εγγραφούν στο σύστημα και λαμβάνουν συνταγές και παραπεμπτικά εκτός του προσωπικού τους ιατρού θα έχουν αυξημένη συμμετοχή, κατά 10%. Δηλαδή, εκεί που η συμμετοχή ήταν μηδενική θα αυξάνεται στο 10%, όπου ήταν 10% στο 20% και για όσα ήταν στο 25% θα εκτοξευθεί στο 35%.

Επιπλέον, όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα στα ραντεβού στο δημόσιο τομέα.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι μέσω του προσωπικού γιατρού να προωθηθεί η αλλαγή κουλτούρας σε θέματα υγείας και οι πολίτες να αναπτύξουν σχέση εμπιστοσύνης με τον γιατρό τους ανάλογη με εκείνη που διατηρούν συνήθως ως γονείς με τους παιδίατρους των παιδιών τους.

Ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Η πολιτεία θα παρακολουθεί τις διαδικασίες από το ηλεκτρονικό σύστημα των ραντεβού που δημιουργείται και μόνο μέσω του οποίου οι πολίτες θα μπορούν επισκέπτονται τον Προσωπικό τους Ιατρό.

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις