Ανακούφιση για την έξοδο από την εποπτεία και χτυποκάρδια για την οικονομία. Αύξηση επιτοκίων και πολλά ακόμη… δεινά.

«Χαρμολύπη» ήταν η χθεσινή μέρα για την κυβέρνηση. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για την πολυθρύλητη έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία και το κλείσιμο ενός επώδυνου κύκλου που άνοιξε πριν από 12 χρόνια, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Από την άλλη, οι πολίτες, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, ακούγοντας τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη, να περιγράφει με τα μελανότερα των χρωμάτων τα δύσκολα που έρχονται.

Ο κ. Σκυλλακάκης, ο οποίος εξαρχής, έχει τον ρόλο της προσγείωσης στη σκληρή πραγματικότητα, προέβλεψε ότι θα αυξηθούν οι υποχρεώσεις όσων έχουν δανειστεί με κυμαινόμενο επιτόκιο και θα χειροτερέψει η κατάσταση όσον αφορά τα καύσιμα. Απέκλεισε, δε, κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα. «Μπαίνουμε σε μία θυελλώδη περίοδο στη διεθνή οικονομία» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής ΥΠΟΚ.

Οι δηλώσεις του κ. Σκυλλακάκη είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες με το κλίμα που επικρατεί διεθνώς, με τις αγορές να προετοιμάζονται για περίοδο σκληρών αναταράξεων το επόμενο διάστημα, μετά και την κίνηση του Ρώσου Προέδρου Πούτιν να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε όσες χώρες δεν πλήρωσαν με ρούβλια.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί πραγματική «χαρμολύπη» καθώς από τη μία πλευρά η έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας δίνει ένα πολύ καλό σήμα στις αγορές σε αυτή τη δύσκολη διεθνώς περίοδο και από την άλλη πλευρά, το κόστος του δανεισμού αρχίζει και γίνεται απαγορευτικό για τη χώρα μας, με την ΕΚΤ να μην αφήνει σημαντικές ελπίδες για επίλυση του προβλήματος.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο και ταραγμένο τοπίο, η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει ανοικτή την επιλογή μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο και από την άλλη να μην λειτουργήσει το προεκλογικό κλίμα που ήδη επικρατεί πάνω από την πολιτική σκηνή διαλυτικά στην προώθηση του κυβερνητικού έργου.

Τα διλήμματα είναι πολλά και προφανείς απαντήσεις δεν υπάρχουν.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις