Σε αναβρασμό βρίσκεται το Νεφρολογικό Τμήμα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου σημειώνονται παρακάμψεις δικαστικών αποφάσεων αλλά και χρήση ληγμένων αναλώσιμων υλικών, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκαθάρσεις.
Σύμφωνα με καταγγελίες που έφτασαν στην αίθουσα σύνταξης της «Ζούγκλας», ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας επιχειρεί να παρακάμψει δικαστικές αποφάσεις ώστε να διατηρήσει ιατρό της αρεσκείας του τόσο στη θέση του συντονιστή διευθυντή νεφρολογικού τμήματος, όσο και στη θέση του διευθυντή παθολογικού τομέα.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας, διευθυντής τομέα ορίζεται μόνο ιατρός με θέση συντονιστή διευθυντή. Παράλληλα, ο νόμος ορίζει ότι «υποψηφιότητα για τη θέση του διευθυντή τομέα δεν μπορεί να θέσει ιατρός που ήδη έχει διατελέσει διευθυντής για δύο θητείες τουλάχιστον».
Στο εν λόγω νοσοκομείο υπάρχει ο ιατρός Ανδρέας Ζουριδάκης με αυτή τη θέση. Ο κ. Ζουριδάκης μετατέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων το 2018 σε κενή οργανική θέση νεφρολογίας, με τον βαθμό του συντονιστή – διευθυντή. Όμως, στο Νοσοκομείο Χανίων τον υποβίβασαν σε διευθυντή, με αποτέλεσμα ο ίδιος να κινηθεί νομικά και να δικαιωθεί με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.
Όσον αφορά τον διοικητή, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες διατηρεί σε ανώτερη διευθυντική και ιδιαίτερα αναβαθμισμένη θέση γιατρό της αρεσκείας του, με χαμηλότερο βαθμό, οποίος έχει συμπληρώσει δύο θητείες, εκτός του ότι δεν έχει τον απαιτούμενο από τον νόμο βαθμό.
Το δεύτερο ζήτημα που έχει προκύψει στο νοσοκομείο αποκαλύπτεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών. Σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο Τύπου, «το νοσοκομείο χρησιμοποιεί φίλτρα σε χρόνια αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς αρκετά μετά από την τελική, καθορισμένη από την εταιρία, ημερομηνία δυνατότητας χρήσης των (ληγμένα πάνω από τρεις μήνες), γεγονός απαράδεκτο και γιατί όχι επικίνδυνο, μιας και σε φυλλάδια των εταιριών παραγωγής φίλτρων τονίζεται σαφώς ότι η εταιρία δε φέρει καμιά ευθύνη για ό,τι συμβεί σε χρήση του προϊόντος μετά τον καθορισμένο χρόνο λήξης του».
Στον τοπικό Τύπο διαβάζουμε επιστολή την οποία έστειλε ο σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων και οι γιατροί του νεφρολογικού τμήματος του ιδρύματος, πλην ενός – του κ. Ζουριδάκη. Στην επιστολή, αφού παραδέχονται ότι χρησιμοποιήθηκαν ληγμένα φίλτρα αιμοκάθαρσης -αλλά σε έναν πολύ μικρό αριθμό ασθενών-, κάνουν λόγο για στοχοποίηση του ιδρύματος που εξυπηρετούν άγνωστα συμφέροντα, ενώ οι γιατροί δηλώνουν ότι τα ληγμένα φίλτρα δεν είχαν αρνητική έκβαση στην υγεία των ασθενών και ότι εγγυώνται την ασφαλή λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού.
Ολόκληρη η επιστολή
«ΜΟΝΟ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ “Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ”
Από το έτος 2016 η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Χανίων στοχοποιείται συστηματικά και με ανήθικο τρόπο εξυπηρετώντας άγνωστα (?) συμφέροντα.
Η επιστημονική επάρκεια του ιατρικού προσωπικού, αρχής γενομένης από τον νυν Δ/ντή του Τμήματος κ. Τζανάκη Ιωάννη αλλά και των υπόλοιπων αξιόλογων ιατρών και νοσηλευτών που την απαρτίζουν τα τελευταία χρόνια, αποτελεί την ηχηρή απάντηση σε όλους όσους προσπαθούν να σπιλώσουν το όνομα αυτού του τμήματος που αποτελεί στολίδι του Νοσοκομείου μας.
Στις αλλεπάλληλες αυτές ανεπιτυχείς επιθέσεις προς τη Μονάδα έρχεται να προστεθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μια διαφορετικού τύπου ανήθικη επίθεση που στοχεύει στην απαξίωση της μονάδας του τεχνητού νεφρού με απώτερο στόχο να κλονιστεί η εμπιστοσύνη των αιμοκαθαιρόμενων αλλά και των οικογενειών τους στις υπηρεσίες παροχή υγείας.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων ενημερώθηκε αρχικά από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και στη συνέχεια από το προσωπικό της ΜΤΝ ότι χρησιμοποιήθηκαν σε έναν πολύ μικρό αριθμό ασθενών (4 από τους 70 συνολικά αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς) φίλτρα που είχε πρόσφατα παρέλθει ο χρόνος χρησιμοποίησής τους.
Σύσσωμο το ιατρικό προσωπικό της ΜΤΝ μας διαβεβαίωσε ότι η χρησιμοποίησή τους (όπως και άλλωστε συνέβη) δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στην ποιότητα της αιμοκάθαρσης, αλλά και στην εν γένει υγεία των τεσσάρων αυτών αιμοκαθαιρόμενων. Σε άμεσο χρονικό διάστημα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες αντικατάστασής τους.
Τακτικές συκοφάντησης που δεν συμβαδίζουν με το ήθος του ιατρικού προσωπικού της ΜΤΝ θεωρούνται καταδικαστέες, εξυπηρετώντας συμφέροντα εξωνοσοκομειακά, δυσφημίζοντας με δόλιο τρόπο την άριστη παροχή υπηρεσιών υγείας.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων εκφράζει την οργή του για τέτοιους είδους απαράδεκτες επιθέσεις. Διαβεβαιώνει τόσο τον Χανιώτικο λαό όσο και το ιατρικό και λοιπό προσωπικό που εργάζεται στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού ότι θα προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί το έργο που επιτελείται καθημερινά τα τελευταία (30) τριάντα χρόνια».
Και πολιτικό παρασκήνιο στην υπόθεση
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στα Χανιά, ο «νυν ευνοούμενος» του διοικητή του Νοσοκομείου Χανίων, ο κ. Τζανάκης, τυγχάνει να είναι βαφτισιμιός του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ως εκ τούτου, και πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τζανάκης απολαμβάνει της «διαχρονικής στήριξης» της ισχυρής πολιτικής οικογενείας.
Ο νεφρολόγος κ. Τζανάκης σε τηλεφωνική συνομιλία του με τη «Ζούγκλα» παραδέχτηκε πως είναι βαφτισιμιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Κατά συνομιλία που είχε o συνάδελφος δημοσιογράφος με τον κ. Τζανάκη προέκυψε, πάντα σύμφωνα με τις απόψεις του νεφρολόγου, πως οι δικαστικές αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί δεν καταδεικνύουν αυτά που ισχυρίζεται ο γιατρός.
Μάλιστα, ο κ. Τζανάκης παρότρυνε τον δημοσιογράφο να συνομιλήσει με τη νομική σύμβουλο του Νοσοκομείου Χανίων, κυρία Όλγα Αμπατζάκη. Όντως η «Ζούγκλα» επιχείρησε και κατάφερε να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τη συγκεκριμένη δικηγόρο, η οποία απάντησε επί λέξει πως δεν μπορεί να μιλήσει για θέματα που αφορούν το Νοσοκομείο Χανίων, προσθέτοντας δε ότι δεν εκπροσωπεί τον κ. Τζανάκη.
Η ανακοίνωση Ιατρών Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝ Χανίων «Άγιος Γεώργιος»
«Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο είδος φίλτρων αιμοκάθαρσης το οποίο χρησιμοποιείται σε μόλις 4 από τους 70 ασθενείς μας για πολύ συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους, γεγονός που τα καθιστά σημαντικά για τους ασθενείς αυτούς και κάνει την αντικατάστασή τους πολύ δύσκολη.
Τονίζουμε ωστόσο, σε απάντηση ορισμένων ισχυρισμών, ότι η χρήση των συγκεκριμένων φίλτρων δεν είχε κάποια αρνητική έκβαση ούτε ως προς την επάρκεια της κάθαρσης -όπως προκύπτει και από τους καθιερωμένους περιοδικούς εργαστηριακούς ελέγχους-, αλλά ούτε και ως προς τη γενικότερη κατάσταση της υγείας των ασθενών.
Φυσικά, οι συγκεκριμένοι ασθενείς έχουν ενημερωθεί σχετικά – πλην ενός του οποίου η κατάσταση της υγείας του δεν επιτρέπει την ενημέρωσή του.
Την επομένη του Πάσχα -σε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου και το Γραφείο Προμηθειών- κινήθηκαν οι σχετικές διαδικασίες και προμηθευτήκαμε αντίστοιχα φίλτρα από όμορο νοσοκομείο της 7ης ΥΠΕ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η παρούσα ανακοίνωση-δημοσίευση -εκτός των άλλων- επαναφέρει στο προσκήνιο και μάλιστα με αρκετά υπονοούμενα ένα θέμα που αφορά την προμήθεια αναλώσιμων υλικών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Χανίων το οποίο έχει απαντηθεί πολλάκις και με ξεκάθαρο τρόπο τα τελευταία χρόνια σε όλους τους αρμόδιους φορείς και στα ΜΜΕ.
Όμως, για να μη μένουν εντυπώσεις, τις οποίες, όπως φαίνεται, ορισμένοι θέλουν επίμονα να καλλιεργούν υπονομεύοντας το έργο κομβικών δημοσίων δομών υγείας, σε κρίσιμη μάλιστα συγκυρία, επαναλαμβάνουμε με ηχηρό τρόπο: Οι παρακάτω υπογράφοντες νεφρολόγοι ιατροί εγγυόμαστε την ασφαλή λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, την παροχή υψηλού επιπέδου ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών με σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλεια των ασθενών μας. Με την παρούσα επιστολή συντάσσονται τέσσερις από τους ιατρούς του Νεφρολογικού Τμήματος πλην ενός, του οποίου τα κίνητρα ελέγχονται.
Τζανάκης Ιωάννης – Διευθυντής / Επιστημονικά Υπεύθυνος ΜΤ
Παπαδάκη Αντωνία – Διευθύντρια ΕΣΥ
Σταματάκη Ελισάβετ – Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ
Δαμιανάκης Νικόλας – Επιμελητής Β΄ ΕΣΥ»
Η απάντηση του κ. Ζουριδάκη
Ακολούθως ανακοίνωση εξέδωσε ο κ. Ζουριδάκης, η οποία τιτλοφορείται «Όταν κανείς πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη, κάλλιο να σιωπά».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Ως ο πέμπτος ιατρός του Νεφρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Χανίων του οποίου “τα κίνητρα ελέγχονται”, όπως αναφέρεται στο τέλος της επιστολής των τεσσάρων από τους πέντε ιατρούς του Νεφρολογικού Τμήματος προς τον ιστότοπό σας, θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω:
1ο: Για το θέμα της χρήσης των ληγμένων φίλτρων στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) του Γεν. Νοσοκομείου Χανίων δεν είχα, στ’ αλήθεια, καμία πρόθεση να αναφερθώ δημοσίως στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), παρότι το γεγονός με θλίβει ως άνθρωπο και ως ιατρό αυτού του νοσοκομείου, που πράγματι προσφέρει ό,τι καλύτερο μπορεί σε υπηρεσίες υγείας στους κατοίκους του νομού. Η προαναφερόμενη όμως με περίσσιο θράσος αναφορά “περί κινήτρων που ελέγχονται” καθιστά αναγκαία τη δημόσια απάντησή μου.
2ο: Η χρήση των ληγμένων φίλτρων στη ΜΤΝ του νοσοκομείου, μου καταγγέλθηκε ανώνυμα στο εσωτερικό τηλέφωνο του γραφείου μου σε ημέρα εφημερίας κατά την περίοδο των πασχαλινών εορτών, και μάλιστα μου υποδείχθηκε και πού θα βρω αποθηκευμένα τα ληγμένα φίλτρα που χρησιμοποιούνταν από καιρό (όπως μου διευκρινίστηκε “δεν μπορούσε πλέον να βλέπει να επιβάλλεται η χρήση ληγμένου υλικού στους πολυπαθείς αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς”). Μετά από διαπίστωση περί της αληθείας της καταγγελίας, ειδοποίησα άμεσα τον διοικητή του νοσοκομείου, ως όφειλα σύμφωνα με την ιατρική μου παιδεία και ηθική. Στην ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία επισημάνθηκε σε εμένα ότι γνώση του γεγονότος της χρήσης των ληγμένων φίλτρων είχαν από καιρό ο επιστημονικά υπεύθυνος της Νεφρολογικής Κλινικής και της ΜΤΝ καθώς και η προϊσταμένη της ΜΤΝ . Γι΄ αυτόν τον λόγο παρέκαμψα την ενημέρωσή τους.
3ο: Η διακοπή της χρήσης των ληγμένων φίλτρων έγινε μεν μετά την καταγγελία και την αποκάλυψη του τραγικού αυτού γεγονότος, αλλά όχι αμέσως. Το ότι τα ληγμένα φίλτρα χρησιμοποιούνται από καιρό -σύμφωνα με την ανώνυμη καταγγελία- δύσκολα μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς το νοσοκομείο κατά τον διαγωνισμό του 2019 είχε προμηθευτεί μια πολύ μεγάλη ποσότητα 2100 φίλτρων αυτού του είδους για χρονικό διάστημα 15 μηνών -12 μήνες και 3μηνη παράταση- (όπως άλλωστε συνέβη και για άλλου τύπου φίλτρα, αν λάβει κανείς υπόψη τον αριθμό των ασθενών της ΜΤΝ). Οι απαιτήσεις για την κάλυψη των 4 μόνο ασθενών που το χρησιμοποιούσαν και ενδεχομένως κάποιων εκτάκτων καταστάσεων για το προαναφερθέν διάστημα ήταν 780 φίλτρα (13 συνεδρίες αιμοκάθαρσης/ασθενή/μήνα Χ 15 μήνες) και το πολύ 850-900 αν με καλή διάθεση υποθέσουμε ότι θα γίνονταν το διάστημα αυτό και κάποιες επιπλέον καθάρσεις για κάποιους λόγους (π.χ. υπερφόρτωση υγρών, υπερκαλιαιμία, πήξη του αίματος στο σύστημα της εξωσωματικής κυκλοφορίας κ.ά.).
4ο: Το επιτρεπτό χρονικό διάστημα καθορίζεται από κάθε εταιρία παραγωγής φίλτρων για τη χρήση τους με ασφάλεια. Πέραν αυτού, τονίζεται πάντα η μη ευθύνη της εταιρίας για ό,τι συμβεί μετά την ημερομηνία λήξης τους. Η επιβολή -σύμφωνα με την προς εμένα καταγγελία- της χρήσης των συγκεκριμένων φίλτρων παρά τη λήξη του επιτρεπτού ορίου, με ξεπερνάει κατά πολύ.
Μετά την αποκάλυψη του συμβάντος και τη δημοσιοποίησή του από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών (υπεύθυνη για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους νεφροπαθείς της χώρας μας και διευκόλυνση της επίλυσης των προβλημάτων τους) ελπίζω αυτή η σοβαρή υπόθεση να διερευνηθεί και να αξιολογηθεί σε βάθος από τους αρμόδιους φορείς.
5ο: Η επισήμανση στην επιστολή των 4 συναδέλφων ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα χρησιμοποιώντας τα ληγμένα φίλτρα και ότι δεν επηρεάστηκε η παρεχόμενη προς τους ασθενείς κάθαρση (σύμφωνα με τις μετρήσεις που επανειλημμένα τους έγιναν) είναι μια καλή προσπάθεια αιτιολόγησης των αναιτιολόγητων, με τη διαφορά ότι η χρήση του φίλτρου μετά τη λήξη του δεν έχει να κάνει με τίποτα με τον επηρεασμό της παρεχόμενης κάθαρσης, αλλά με την ασφάλεια του ασθενούς και την πιθανότητα εμφάνισης οξέων και ίσως επικίνδυνων για την υγεία του συμβαμάτων κατά τη διάρκεια της συνεδρίας αιμοκάθαρσης ή και λίγο μετά το πέρας της.
6ο: Το ότι έχουν ενημερωθεί σχετικώς οι ασθενείς για τη χρήση των ληγμένων φίλτρων, όπως πάλι επισημαίνεται στην επιστολή των τεσσάρων συναδέλφων -αν καταλαβαίνω καλά ελληνικά- έγινε μετά την αποκάλυψη του συμβάντος. Η χρήση όμως ληγμένου υλικού ακόμα και για οξέα περιστατικά -αν επιβάλλεται να γίνει- απαιτεί εκ των προτέρων ενημέρωση του ασθενούς, πλήρη επεξήγηση για τον λόγο χρήσης του και υπογραφή του για την αποδοχή επί του φακέλου νοσηλείας του, αλλά και σε κάθε φύλλο αιμοκάθαρσης, ώστε να υπάρχει κάλυψη του ιατρού και του νοσοκομείου για αστική ευθύνη σε τυχόν οξύ συμβάν και για μια πιθανή απαίτηση αποζημιώσεων».
Η απάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών
«Μετά την καταγγελία της ΠΟΝ για τα ληγμένα φίλτρα περιμέναμε μια απάντηση από κάποιον υπεύθυνο της ΝΤΝ του Γ.Ν. Χανίων.
Με έκπληξή μου είδα μια ομάδα επονομαζόμενη “4 πλην ενός” να παίρνει την ευθύνη αυτής της επικίνδυνης για τη ζωή των ασθενών ενέργειας και να ισχυρίζεται ότι δεν συνέβη και τίποτα “σε 4 άτομα το βάζαμε για λίγο καιρό και δεν πάθανε και τίποτα”.
Εδώ τι να πει κανείς; Το θράσος περισσεύει. Αλήθεια, κύριοι και κυρίες, 4 πλην ενός για πόσο καιρό θα γινόταν αυτή η ιστορία αν δεν σας έπιαναν στα πράσα; Και τώρα με τις επιστημονικές αρλούμπες που είπατε τι νομίζετε, ότι μπορείτε να μπείτε στη μονάδα και να κοιτάξετε τους ασθενείς στα μάτια, ιδίως αυτούς τους τέσσερις;
Ομολογήσατε ένα έγκλημα διαρκείας κατά των ασθενών της μονάδας σας και κυρίως κατά των τεσσάρων. Μέχρι να επέμβει ο εισαγγελέας (που θα επέμβει) για να διαπιστώσει αν υπάρχουν αστικά ή ποινικά αδικήματα, εσείς μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι τον ηθικό σας ύπνο χωρίς να τον ταράζει τίποτα. Το τρίξιμο που ακούγεται μη φοβάστε, δεν είναι από τις καρέκλες σας, αλλά από τα κόκκαλα του Ιπποκράτη».
Ρεπορτάζ: Αδάμ Αλεξόπουλος
zougla.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις