«Κλείδωσε» η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής για την 1η Ιουλίου, η οποία είναι ο βασικός υπαίτιος για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά κανείς στην κυβέρνηση δεν έχει πει τι θα γίνει με τους εξοντωτικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που λαμβάνουν και θα λάβουν τα νοικοκυριά από 1η Ιουνίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου.
Βλέπετε οι λογαριασμοί αυτοί έχουν ένα «ιδιαίτερο» χαρακτηριστικό. Δεν περιλαμβάνονται στο Power Pass καθώς αυτό ισχύει για λογαριασμούς που εκδόθηκαν μεταξύ 1-1-2022 μέχρι και 31-5-2022.
Επίσης δεν περιλαμβάνουν την αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής η οποία ξεκινάει την 1η Ιουλίου.
Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Πολύ απλά ότι όποιος λάβει το «φέσι» του Ιουνίου με λογαριασμό εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ θα τον πληρώσει κανονικά έχει δεν έχει τα χρήματα.
Έντεχνα η κυβέρνηση τον Ιούνιο τον άφησε απέξω και ότι επιστρέψει μέσω Power Pass από την μία θα το πάρει πίσω διαμέσου των λογαριασμών του Ιουνίου.
Εάν δεν είναι έτσι, να μας το εξηγήσει η κυβέρνηση ότι δεν ισχύει για τους τάδε λόγους. Διαβάζοντας όμως αυτά τα οποία η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει, δεν βλέπουμε πουθενά να καλύπτεται η περίοδος του Ιουνίου όπου θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ένας μήνας με πολλές εκκαθαρίσεις.
Χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο στόχος της ρύθμισης είναι η αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και την επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του φθινοπώρου.
Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές, οι οποίες θα οριστούν με υπουργική απόφαση.
Η απόφαση θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό της ανώτατης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη, όπου υπάρχει, τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η διάταξη προβλέπει ότι ο έκτακτος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου και για διάστημα ενός έτους. Η διαφορά ανάμεσα στις ανώτατες τιμές και εκείνες που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χρηματοδότηση της μείωσης των τιμολογίων.
Η δικαστική μάχη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο την περασμένη Τρίτη, 14 Ιουνίου, ύστερα από συλλογική αγωγή που έχει κατατεθεί από καταναλωτικές οργανώσεις και μεμονωμένους πολίτες.
Εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ληφθεί η σχετική απόφαση για τον αν το όλο θέμα πάει σε πιλοτική δίκη ή όχι. Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις -το ΙΝΚΑ και η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος- ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια η αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Παρέμβαση υπέρ της κατάργησης έχει κάνει και ο Δημήτρης Βερβεσός εκπροσωπώντας, ως πρόεδρός της, την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Προσωρινό «στοπ» σε διακοπές ρεύματος
Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουνίου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή τη χορήγηση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν καταναλωτικές οργανώσεις για τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
Με την απόφαση απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.
Στο νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.
Η επιδότηση
Εξάλλου, χθες άνοιξε η πλατφόρμα για το Power Pass, την πλατφόρμα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την οικονομική ενίσχυση οικιακών καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος.
Η επιδότηση αφορά στους λογαριασμούς ρεύματος πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης εντός Ελλάδος, που εκδόθηκαν κατά το διάστημα από 1-12-2021 έως και 31-5-2022 και, ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει μέχρι και στο ποσό των 600 ευρώ.
Όπως είπαμε όμως για τον Ιούνιο δεν έχει υπάρξει η παραμικρή νύξη. Τι θα γίνει με τον Ιούνιο;
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις