Ποινή κάθειρξης 25 ετών επιβλήθηκε συνολικά στο ζευγάρι που κρατούσε υπό άθλιες συνθήκες νεαρούς άντρες από τη Σλοβακία και τους ανάγκαζε να εργάζονται χωρίς αμοιβή 12 ώρες την ημέρα επί 7 μέρες την εβδομάδα

Ο 46χρονος Μάρος Τάνκος και η συνομήλικη σύντροφός του, Τζοάνα Γκαμόλσκα καταδικάστηκαν συνολικά σε 25 χρόνια κάθειρξη από το Βασιλικό Δικαστήριο του Μπρίστολ για τα αδικήματα της σύγχρονης δουλείας και της εμπορίας ανθρώπων (human trafficking). Ειδικότερα, ο Τάνκος καταδικάστηκε σε 16 χρόνια κάθειρξη ως ο «εγκέφαλος» της υπόθεσης ενώ στη σύντροφό του επιβλήθηκαν 9 χρόνια κάθειρξης για τον ρόλο της στην «επιχείρηση» εμπορίας ανθρώπων.

Το ζευγάρι στρατολογούσε τα ανυποψίαστα θύματά του, που στην πλειοψηφία τους είχαν μεγαλώσει σε ορφανοτροφεία της Σλοβακίας και τους υποσχόταν μια καλύτερη ζωή και σταθερή εργασία στη Βρετανία. Όμως, μετά την άφιξή τους στο Μπρίστολ οι νεαροί άνδρες εξαναγκάζονταν από τον Τάνκος να εργάζονται στο πλυντήριο αυτοκινήτων ιδιοκτησίας του καθώς και να κάνουν και άλλες χειρωνακτικές εργασίες χωρίς ωράριο και χωρίς πληρωμή. Συνήθως τα θύματα δούλευαν 12 ώρες την ημέρα επί 7 ημέρες την εβδομάδα. Όταν δεν εργάζονταν οι νεαροί άντρες παρέμεναν κλειδωμένοι σε ένα δωμάτιο στην οικία του ζεύγους.

Ο Τάνκος κακοποιούσε τα θύματα σωματικά και λεκτικά ενώ η σύντροφός του έπαιζε το ρόλο του «καλού αστυνομικού», ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και να τους κάνει να πιστέψουν πως νοιάζεται για εκείνους. Η ίδια, συνόδευε τους σύγχρονους «σκλάβους» του ζευγαριού στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έκδοση κάρτας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και στην τράπεζα για έκδοση κάρτας και στη συνέχεια παρακρατούσε τις κάρτες τους και τους αριθμούς pin.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο, το ζευγάρι είχε διακινήσει περισσότερους από 40 Σλοβάκους «σκλάβους», που υπολογίζεται ότι του απέφεραν κέρδη από την εργασία τους ύψους 1 εκατ. λιρών. Τα χρήματα το διαβολικό ζευγάρι τα χρησιμοποιούσε για να ικανοποιήσει τον εθισμό του στα τυχερά παιχνίδια και να ζει μέσα στην πολυτέλεια.

Άθλιος ο χώρος που διέμεναν στοιβαγμένοι οι σύγχρονοι σκλάβοι

Φρίκη προκαλούν οι φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας από τον άθλιο χώρο που διέμεναν κλειδωμένοι οι σύγχρονοι «σκλάβοι» στο Μπρέντρι, στο βόρειο Μπρίστολ. Σε ένα ρυπαρό, μικρό δωμάτιο με κατεστραμμένα έπιπλα σε έφοδο των Αρχών εντοπίστηκαν πέντε Σλοβάκοι ενώ όπως οι ίδιοι κατήγγειλαν υπήρξαν φορές που στον χώρο διέμεναν περισσότερα άτομα.

Μερικές φορές μέσα στα τρία δωμάτια της οικίας του ζεύγους των διακινητών στοιβάζονταν 10 άντρες και υπήρχε ένα μπάνιο για όλους. Τα κινητά τηλέφωνα, οι τραπεζικές κάρτες και όλα τα επίσημα έγγραφα των θυμάτων είχαν παρακρατηθεί από τους δυνάστες τους.

Η εκμετάλλευση των «σκλάβων» από την Σλοβακία από το ζευγάρι των κατηγορουμένων διήρκεσε από το 2010 μέχρι το 2017. Όμως, όταν ένα από τα θύματα κατόρθωσε να επιστρέψει στη Σλοβακία κατέφυγε στις Αρχές εκεί και κατήγγειλε όσα συνέβαιναν στο Μπρίστολ. Η Αρχή για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος στη Βρετανία (NCA) πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στην οικία των δύο κατηγορουμένων και ανακάλυψε πέντε Σλοβάκους κλειδωμένους σε ένα άθλιο δωμάτιο.

Οι Αρχές της Σλοβακίας σε συνεργασία με τις βρετανικές Αρχές εντόπισαν 42 από τα θύματα του ζεύγους εκ των οποίων 29 έδωσαν κατάθεση. Σύμφωνα με τις Αρχές, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς και είχαν λάβει δάνεια στα ονόματα των θυμάτων. Στο δικαστήριο ένα από τα θύματα περιέγραψε την οικία που διέμεναν με το ζευγάρι των Βρετανών σαν «Πύλη της Κολάσεως». «Δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι και το μόνο πράγμα που γνώρισα ήταν η δουλειά. Όλη την ώρα σκεφτόμουν πως εκεί ήμουν σκλάβος. Πίστευα πως δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής», δήλωσε το θύμα στο δικαστήριο.

Ο Μάρος Τάνκος ταξίδεψε στη Βρετανία από την Τσεχία το 2008 και ξεκίνησε μια νέα ζωή. Εγκαταστάθηκε στο Μπρίστολ και άνοιξε την επιχείρηση «Marios Car Wash». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αρχής για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος στη Βρετανία, ο Τάνκος είχε διασυνδέσεις με ορφανοτροφεία στη Σλοβακία και συχνά ταξίδευε στη χώρα. Εκεί περιέγραφε στους ανθρώπους τη νέα του ζωή στη Βρετανία και τους έδινε την υπόσχεση πως αν δουλέψουν για εκείνον θα τους εξασφαλίσει το ταξίδι, τη διαμονή και το φαγητό.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις