Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι δύσκολα ή εύκολα θα πάρει τις επόμενες εκλογές. Ωστόσο, ο διάβολος καμιά φορά κρύβεται ακόμα και στις λεπτομέρειες της νίκης.

Ας αρχίσουμε με λίγα…γαλλικά. Τι είναι, άραγε, το «σύνδρομο Μακρόν»; Αυτό που έπαθε ο πρόεδρος της Γαλλίας τους τελευταίους μήνες. Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών οι ψηφοφόροι τού έδωσαν την πρωτιά, αλλά με ποσοστό που δεν άγγιξε κάν το ένα τρίτο του εκλογικού σώματος (κάτω από 30%). Στο δεύτερο γύρο τον εξέλεξαν με άνεση, αφού απέναντί του είχε ένα φθαρμένο και απεχθές πρόσωπο, την Μαρίν Λεπέν.

Όμως, το μεγάλο «χαστούκι» οι ψηφοφόροι το φύλαγαν για τις βουλευτικές εκλογές. Στις οποίες έκαναν κάτι που είχε να συμβεί εδώ και δεκαετίες στη Γαλλία: αφαίρεσαν την αυτοδυναμία από το κόμμα του προέδρου, με αποτέλεσμα τώρα να αναζητεί συνεταίρους για να κυβερνήσει.

Και τώρα στα δικά μας, τα οποία εκ πρώτης όψεως δεν έχουν πολλή σχέση με τα συμβαίνοντα στη Γαλλία. Η ΝΔ εμφανίζεται, σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις, να έχει άνετο προβάδισμα. Το οποίο στις δεύτερες εκλογές μπορεί να της αποφέρει ξανά αυτοδυναμία. Εδώ τελειώνουν τα θετικά. Τα υπόλοιπα αποτελούν πονοκέφαλο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συν αυτώ.

Πρώτον, αν τα πράγματα πάνε τόσο καλά για την κυβέρνηση και το κόμμα του, γιατί ο πρωθυπουργός έχει σχεδόν προαναγγείλει πρόωρες εκλογές για το φθινόπωρο;

Δεύτερον, σήμερα η κυβέρνηση στηρίζεται από μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Γιατί ο πρωθυπουργός βιάζεται να τη χάσει και να κυνηγάει μια νέα, που-αν την πετύχει- θα είναι οριακή;

Τρίτον, η απάντηση και στα δύο αυτά ερωτήματα είναι πολύ απλή: η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αντέχει να ολοκληρώσει τη θητεία της (και αυτό που λέει ο πρωθυπουργός ότι είναι «θεσμικός» είναι παχιά λόγια), διότι ο χειμώνας θα είναι εφιαλτικός.

Τέταρτον, παρά την εμφανιζόμενη δημοσκοπική άνεση, η ΝΔ μπορεί να πάθει αυτό που έπαθε ο Μακρόν στη Γαλλία. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Με δύο τρόπους.

Στις πρώτες εκλογές, που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, η διασπορά της ψήφου να είναι τόσο μεγάλη που να φέρει σε δύσκολη θέση το νικητή. Δηλαδή, οι ψηφοφόροι, γνωρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία, να αποφασίσουν να τιμωρήσουν τα μεγάλα κόμματα και, πρωτίστως, το κυβερνητικό. Αν συμβεί αυτό και το ποσοστό του πρώτου κόμματος είναι χαμηλό (περί το 30%, όπως συνέβη και το 2012), τότε μπορεί η αυτοδυναμία να μην επιτευχθεί ούτε στις δεύτερες εκλογές, που θα γίνουν με ενισχυμένη αναλογική.

Πέμπτον, για να είναι σίγουρο το πρώτο κόμμα ότι θα πετύχει έστω οριακή αυτοδυναμία, πρέπει να συγκεντρώσει 37%-38%. ‘Η να μείνει εκτός Βουλής ένα από τα σημερινά μικρά κόμματα, οπότε το ποσοστό για την αυτοδυναμία χαμηλώνει.

Συμπέρασμα: παρά την προβαλλόμενη άνεσή της, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης ενδέχεται να χτυπηθούν από το «σύνδρομο Μακρόν». Δηλαδή να νικήσουν στις εκλογές, όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά να μην έχουν αυτοδυναμία ούτε στις δεύτερες εκλογές. Οπότε, είτε θα αναγκαστούν να καταφύγουν και σε τρίτη κατά σειράν εκλογική αναμέτρηση, είτε να αναζητήσουν κυβερνητικό συνεταίρο. Αλλά σ’ αυτήν τη δεύτερη περίπτωση τα πράγματα μπορεί να περιπλακούν.

Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κ. Μητσοτάκης. Η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές είναι σχεδόν υποχρεωτική, ώστε να μην έχει μπροστά του τον «επικίνδυνο» χειμώνα και να κινδυνέψει ακόμα και να ηττηθεί στα τέλη της τετραετίας. Όμως, ενδέχεται στις πρόωρες εκλογές να λειτουργήσει το «σύνδρομο Μακρόν» και να μην έχει αυτοδυναμία. Τουτέστιν, να έχει κακά ξεμπερδέματα…

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

LUDOVIC MARIN/AP

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις