«Γαλάζιοι» βουλευτές παρακολουθούν με αμηχανία τις εξελίξεις, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους γιατί κινδυνεύουν να μείνουν εκτός Βουλής
«Ανάγκα και θεοί πείθονται» έλεγε ο αρχαίος ποιητής Σιμωνίδης ο Κείος… Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για βουλευτές της Ν.Δ. οι οποίοι με αμηχανία παρακολουθούν το πρόωρο εκλογικό σκηνικό για τον Σεπτέμβριο που στήνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και αδυνατούν πολλοί εξ αυτών να αντιληφθούν γιατί θα πρέπει καλοκαιριάτικα να τρέχουν στις περιφέρειές τους να μαζέψουν ψήφους έναν χρόνο νωρίτερα…
Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που είναι ιδιαιτέρως δυσαρεστημένοι με την εξέλιξη. Δημοσίως, βεβαίως, κανείς βουλευτής δεν θα βγει να πει ότι δεν θέλει εκλογές τώρα, όμως, αν ήταν δυνατό να γίνει μια μέτρηση μεταξύ των βουλευτών για το πόσοι θέλουν εκλογές και πόσοι όχι, το αποτέλεσμα θα εξέπληττεε δυσάρεστα τον πρωθυπουργό…
Και οι λόγοι είναι πολλοί: Καταρχάς, αδυνατούν να αντιληφθούν γιατί θα πρέπει να χαθεί ένας ολόκληρος χρόνος κυβερνητικής θητείας, όταν η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια που έχει σταθερή και ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 158 βουλευτών και η οποία δεν διαταράσσεται από κανένα. Η επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ., ακόμα κι αν έχει αυτοδυναμία, αυτή θα είναι οριακή, θα έχει λιγότερους βουλευτές και ανά πάσα στιγμή θα κινδυνεύει, με τόσες δυσκολίες που θα βρει μπροστά της τον χειμώνα (ακρίβεια, πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση κ.ά.).
Επομένως, γιατί να χαθεί ένας ολόκληρος χρόνος σταθερής διακυβέρνησης, αναρωτιούνται πολλοί. Πολύ περισσότερο αν αναγκαστεί να συγκυβερνήσει, τότε θα είναι μια κυβέρνηση έρμαιο του μειοψηφούντος κυβερνητικού εταίρου. Κι όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η Ν.Δ. θα είναι πρώτο κόμμα… Επιπλέον, χάνεται και το στοιχείο του αιφνιδιασμού, καθώς πρώτη φορά ιστορικά προαναγγέλλονται πρόωρες εκλογές τρεις μήνες προτού προκηρυχθούν, ενώ το θέμα καταντά και αστείο, καθώς υπάρχουν βουλευτές που έχουν πει και τις ημερομηνίες (όπως έκαναν οι βουλευτές Γιόγιακας, Γ. Λοβέρδος, Νικ. Κακλαμάνης).
Ολα τα παραπάνω συζητούνται σε κύκλους της Κ.Ο., όμως υπάρχουν κι άλλοι λόγοι διχασμού και δυσαρέσκειας πολλών βουλευτών, πιο… πρακτικοί, καθώς σε κάθε περίπτωση ένας σημαντικός αριθμός σημερινών βουλευτών της Ν.Δ. θα μείνει εκτός της νέας Βουλής, είτε λόγω εκλογικού συστήματος είτε λόγω της… πρωθυπουργικής πριμοδότησης σε κάποιους υποψήφιους ή γιατί θα κοπούν ευθύς εξαρχής από τις λίστες. Επομένως, με τις πρόωρες εκλογές θα χάσουν έναν χρόνο κοινοβουλευτικής θητείας με τα σχετικά προνόμια (μισθοί, επιρροή, εξουσία και ελπίδα για μία πιθανή καλύτερη επίδοση που θα είχαν το 2023…).
Ειδικότερα, με δεδομένο ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις θα είναι δύο -η πρώτη με απλή αναλογική και η δεύτερη με την ενισχυμένη αναλογική, με λίστα και όχι με σταυρό-, προσπαθούν άπαντες να πετύχουν μια καλή θέση και να μην υπερκεραστούν από τις νέες υποψηφιότητες που φαντάζουν απειλητικές. Στην Κ.Ο. δεν κρύβεται η δυσαρέσκεια για το «μπόνους» που μοιράζει ο πρωθυπουργός σε νέους υποψηφίους, τους οποίους καλεί στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά βαΐων, κλάδων και φωτογραφιών τούς συστήνει στο εκλογικό σώμα ως υποψηφίους. Δεν έχει καμία σημασία αν οι πιο πολλοί εξ αυτών είναι ήδη υπουργοί ή βουλευτές Επικρατείας, σημασία έχει ότι όλοι πρέπει να ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία και αυτό δεν γίνεται, ακούς να λένε στην Κ.Ο.
- Στις εκλογές με απλή αναλογική οι έδρες που αναμένεται να χαθούν είναι πολλές, υπολογίζονται σε πάνω από 30, ενώ αρκετές θα χαθούν και λόγω της φθοράς της Ν.Δ. Οσοι δεν εκλεγούν θα είναι σε δυσμενή θέση στις λίστες που θα καταρτιστούν για τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ενώ κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή αν θα τηρηθεί στις λίστες η σειρά κατάταξης της πρώτης αναμέτρησης.
- Ακόμα κι αν κερδίσει η Ν.Δ. την αυτοδυναμία, αυτή θα είναι οριακή -151 με 152 έδρες το πολύ-, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αριθμός που υπολείπεται των 158 βουλευτών που έχει σήμερα η Ν.Δ. Επιπλέον, αν και πάλι η Ν.Δ. δεν πετύχει την αυτοδυναμία και σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, αυτό σημαίνει ότι ακόμα μεγαλύτερος αριθμός βουλευτών θα μείνει εκτός Βουλής.
- Το κυνήγι του σταυρού, έστω και με βαριά καρδιά, έχει ξεκινήσει για τους «γαλάζιους» βουλευτές, γνωρίζοντας ότι στο τέλος της διαδρομής δεκάδες εξ αυτών θα μείνουν εκτός Βουλής, ενώ, αν επιβεβαιωθούν πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ορισμένοι θα φάνε το καλοκαίρι τους στο κυνήγι της ψήφου, αλλά δεν θα μπουν ποτέ στην τελική ευθεία, γιατί θα κοπούν από τις λίστες στο όνομα της ανανέωσης.
Ο κύκλος των χαμένων… ρουσφετιών
Για πολλούς βουλευτές το κυνήγι του σταυρού δεν γίνεται μόνο στις περιφέρειές τους, αλλά και στη Βουλή, για όσο διάστημα είναι ακόμα ανοιχτή, με ερωτήσεις για τοπικά και πολύ ειδικά θέματα, με ρουσφετολογικό άρωμα, που κατατίθενται με ρυθμό πολυβόλου τις τελευταίες εβδομάδες. Ερωτήσεις κυρίως για να τις χρησιμοποιήσουν στα προεκλογικά τους φυλλάδια και με τη γνωστή διατύπωση… «κατόπιν ενεργειών μου».
Ενδεικτικά: Βουλευτής ζητά από τον Θάνο Πλεύρη την ανανέωση της θητείας των διευθυντών των Κέντρων Υγείας της περιοχής του, ενώ ένας άλλος ζητά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεχνικού. Ενας τρίτος ζητά την υλοποίηση αναγκαίων έργων και βελτίωση των εγκαταστάσεων στο αεροδρόμιο ενός νησιού και κάποιος άλλος να προχωρήσουν τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών σε άμεσες παρεμβάσεις για την ασφαλή διέλευση των πεζών στη λεωφόρο Αμφιθέας… Δυο τρεις και σε διαφορετικές περιοχές ζητούν την κάλυψη ζηµιών και την αποζημίωση παραγωγών από τη χαλαζόπτωση κι ένας άλλος θυμήθηκε ότι πρέπει να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις για το ΕΚΑΒ, αλλά μόνο στην περιφέρειά του.
Αλλος βουλευτής ζητά την ανέγερση στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης για παιδιά ΑμεΑ στην περιοχή του κι ένας άλλος ζητάει από τον υπουργό Δικαιοσύνης να γίνει γενική επισκευή και συντήρηση του δικαστικού μεγάρου στην έδρα της νησιώτικης περιφέρειάς του…
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις