Η κυβερνητική… γομολάστιχα λειτούργησε οριζόντια και έπιασε και έσβησε ακόμη και τις διεκδικήσεις των χαμηλοσυνταξιούχων.

Τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων, παρά το γεγονός ότι δεν παραγράφηκαν, «αποσβέννυνται».

Με βάση την σχετική πρόβλεψη της κυβέρνησης πριν δύο χρόνια, στον νόμο 4714/20 αφενός οι συνταξιούχοι δεν λαμβάνουν αναδρομικά για τα Δώρα του 11μηνου Ιούλιος 2015-Μάιος 2016, όπως και διορθώσεις στις επικουρικές, αφετέρου δε τους στερείται νομοθετικά το δικαίωμα να τα διεκδικήσουν δικαστικά. Τα… έσβησε με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Εργασίας.

Μάλιστα η κυβερνητική… γομολάστιχα λειτούργησε οριζόντια και έπιασε και έσβησε ακόμη και τις διεκδικήσεις των χαμηλοσυνταξιούχων οι οποίοι όχι μόνο δεν πήραν καθόλου αναδρομικά τα προηγούμενα χρόνια (έλαβαν κάποιο ποσό μόνο όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ και όσοι είχαν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης), αλλά τους έκοψαν και το ΕΚΑΣ…

Στέρηση δικαστικού δικαιώματος

Με την αυθαίρετη στέρηση του δικαιώματος στον διοικούμενο να προσφεύγει στη διοίκηση και να αναφέρεται στην δικαιοσύνη ώστε να ζητά προστασία, προκύπτει και ένα άλλο μείζον θέμα.

Η κυβέρνηση με τον νόμο 7414/20 από τα τρία θέματα που έθιγαν ως αντισυνταγματικά οι δύο αποφάσεις (1890-1891/2019) της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ήτοι τις διαφορές στις κύριες συντάξεις, τις διαφορές στις επικουρικές και τα Δώρα , όλα για την περίοδο Ιούλιος 2015-Μαίος 2016, επέλεξε να εφαρμόσει μόνο το πρώτο. Η αλήθεια είναι ότι το έδωσε σε όλους τους συνταξιούχους (που είχαν κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ κ.λπ.). Άλλα απαγόρευσε στους συνταξιούχους να διεκδικήσουν και τα άλλα δύο.

Ακόμη χειρότερα, δεν προσέφερε στους συνταξιούχους την δυνατότητα να παραιτηθούν των αναδρομικών από την κύρια σύνταξη και να συνεχίσουν τις δικαστικές διεκδικήσεις και για τα τρία ανοικτά ζητήματα. Για τα οποία δικαιώθηκαν στον ΣτΕ.

Αναφέρει επ’ αυτού η πρόσφατη απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου: «…Δεν παρέσχε δε στους συνταξιούχους αυτούς τη δυνατότητα να επιλέξουν αν θα λάβουν τα εν λόγω ποσά ή αν θα προτιμήσουν, παραιτούμενοι από την καταβολή μέχρι τις 31.12.2020 των εν λόγω ποσών, να διεκδικήσουν το σύνολο των αξιώσεών τους προσφεύγοντας στα δικαστήρια και αναμένοντας την εκδίκαση των σχετικών ενδίκων βοηθημάτων και την έκδοση αποφάσεων επ’ αυτών…»

Μειοψηφία

Ως προς το ζήτημα αυτό, μειοψήφησαν τρεις Σύμβουλοι, κατά τη γνώμη των οποίων η εν λόγω ρύθμιση περί αποσβέσεως των αξιώσεων των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές επικουρικών συντάξεων και κατάργηση επιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα για το χρονικό διάστημα των 11 μηνών, αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 20 παρ. 1 και 26 του Συντάγματος, διότι η προβλεπόμενη με τη διάταξη αυτή μονομερής και υποχρεωτική απόσβεση μη παραγεγραμμένων απαιτήσεων των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα (στους οποίους μάλιστα δεν παρέχεται η εναλλακτική δυνατότητα, παραιτούμενοι της καταβολής των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των κυρίων συντάξεων αυτών, να διεκδικήσουν το σύνολο των αξιώσεών τους), συνεπάγεται την στέρηση του δικαιώματος των εν λόγω συνταξιούχων να προσφύγουν σε δικαστήριο για τη διεκδίκηση ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές συντάξεων και επιδομάτων βάσει διατάξεων, οι οποίες είχαν κριθεί αντισυνταγματικές με τις εκδοθείσες στο πλαίσιο πιλοτικής δίκης 2287-2288/2015 αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και την ανεπίτρεπτη αφαίρεση των εν λόγω υποθέσεων από την ύλη των δικαστηρίων.

Δικαιώματα πεσόντα υπέρ… πατρίδος

Ακόμη χειρότερα για την κυβέρνηση όταν το ΣτΕ δέχεται ότι «οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη μέχρι τη δημοσίευση του ν. 4714/2020 για την διεκδίκηση των αναδρομικών …είχαν πράγματι νόμιμη προσδοκία ότι οι σχετικές αξιώσεις τους, εφόσον δεν είχαν υποπέσει σε παραγραφή, μπορούσαν να ικανοποιηθούν δικαστικώς κατ’ επίκληση των αποφάσεων 2287-2288/2015 του ΣτΕ, που είχαν εκδοθεί επί «πιλοτικών» δικών και με τις οποίες είχαν κριθεί αντισυνταγματικές οι διατάξεις που είχαν προβλέψει τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας…»

Και έρχεται ευθύς αμέσως η απόφυση να δικαιώσει (δικαιολογήσει) τον νομοθέτη σημειώνοντας «…Η ρύθμιση όμως του άρθρου 114 παρ. 4 του ν. 4714/2020 περί αποσβέσεως των εν λόγω αξιώσεων αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των προαναφερθέντων σκοπών, που συνιστούν κατ’ αρχήν σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος…»

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις