Η αντίδραση της Ζαχάροβα ήρθε μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του Guy Lagache «Ένας Πρόεδρος, η Ευρώπη και ο πόλεμος» την Πέμπτη, όπου υπήρξε καταγραφή μεταξύ άλλων συνομιλιών και η επικοινωνία Μακρόν Πούτιν.

Το Παρίσι παραβίασε το απόρρητο των συνομιλιών μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Γαλλίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο χαρακτηρίζει κατ’ αρχήν τη γαλλική προσέγγιση στη διπλωματία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στον αέρα της εκπομπής «Κυριακάτικο βράδυ με τον Βλαντιμίρ Σολοβιόφ» του τηλεοπτικού καναλιού Russia 1 την Κυριακή.

Η αντίδραση της Ζαχάροβα ήρθε μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ του Guy Lagache «Ένας Πρόεδρος, η Ευρώπη και ο πόλεμος» την Πέμπτη, όπου υπήρξε καταγραφή μεταξύ άλλων συνομιλιών και η επικοινωνία Μακρόν Πούτιν.

«Όταν γίνονται τηλεφωνήματα στο υψηλότερο επίπεδο, «…» φυσικά, αυτή είναι μια εμπιστευτική ιστορία, «…» φυσικά, αυτές είναι κλειστές διαπραγματεύσεις. «…» αποδείχθηκε ότι πριν από μερικούς μήνες, όταν ο Μακρόν τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο, «…» ολόκληρη η συνομιλία καταγράφηκε από κάμερα δημοσιογράφου με δημοσιογράφους να κάθονται γύρω του και να βιντεοσκοπούν το όλο θέμα. «…» Αυτό είναι ένα παράδειγμα για το πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται τη λέξη «διπλωματία», είπε, σχολιάζοντας το ντοκιμαντέρ του Γάλλου σκηνοθέτη Γκι Λαγκάς «Ο πρόεδρος, η Ευρώπη και ο πόλεμος» για τα βήματα του Μακρόν για την επίλυση της ουκρανικής διένεξης, το οποίο έδειχνε πλάνα από μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μακρόν και Πούτιν.

Η Ζαχάροβα δήλωσε ότι το Παρίσι είχε οκτώ χρόνια για να «δείξει τα θαύματα του επαγγελματισμού του», δουλεύοντας πάνω στις συμφωνίες του Μινσκ στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας. «Μηδέν, όπως είδατε», εκτίμησε τα αποτελέσματα αυτής της εργασίας.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Γαλλία προικίζει τις διπλωματικές λειτουργίες με εργαλεία που δεν ανήκουν στη διπλωματία, οπότε τα μέτρα της στην εξωτερική πολιτική αποδεικνύονται αναποτελεσματικά.

«Εδώ και οκτώ χρόνια γίνονται τα πάντα για να εμποδιστεί το μέρος που ονομάζεται «καθεστώς του Κιέβου» να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, η ουκρανική πλευρά καλύπτεται, δυστυχώς, προκειμένου να μην υλοποιηθεί το ειρηνευτικό σενάριο», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Σημείωσε ότι είναι απίθανο η γαλλική πλευρά να κρατήσει το απόρρητο μετά τη δημοσίευση στη γαλλική τηλεόραση υλικού από τις συνομιλίες του Μακρόν με τον Πούτιν κεκλεισμένων των θυρών.

Το ντοκιμαντέρ του Guy Lagache μεταδόθηκε την Πέμπτη στο France 2. Το συνεργείο επικεντρώθηκε στις διπλωματικές προσπάθειες του Μακρόν για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των συνομιλιών του με τον Ρώσο πρόεδρο και άλλους ηγέτες.

Σπύρος Σιδέρης

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις