Ο Μητσοτάκης, την ώρα που καταγγέλλει τους πολιτικούς αντιπάλους του για δημαγωγία χωρίς ουσία, επιδίδεται σε έναν ανελέητο πόλεμο προπαγάνδας

Το λάβαρο της καταπολέμησης του λαϊκισμού έχει σηκώσει εδώ και πολύ καιρό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπου σταθεί κι όπου βρεθεί γι’ αυτόν μιλά – είναι το αγαπημένο του θέμα.

Μόνο που βαφτίζει λαϊκισμό ό,τι δεν συμφωνεί με τις δικές του θέσεις και πολιτικές αποφάσεις, και τον χρεώνει πάντα στους πολιτικούς του αντιπάλους. Πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες γιατί αυτό που καταγγέλλει το κάνει και ο ίδιος στον μέγιστο βαθμό και πάρα πολύ συχνά αυτά τα τρία χρόνια που κυβερνά.

Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει το κρεσέντο «λαϊκισμού» στο οποίο επιδίδεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  1. Η μεγαλύτερη απόδειξη του πρωθυπουργικού λαϊκισμού είναι η στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών. Την κατήγγειλε ως προδοτική το 2018, δεσμεύθηκε ότι ποτέ δεν θα την αναγνωρίσει και είχε πει ότι θα θέσει βέτο στην αίτηση ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. Κέρδισε την ψήφο των πολιτών που διαφωνούσαν και πήγαιναν στα συλλαλητήρια, όμως μόλις έγινε κυβέρνηση όχι μόνο ξέχασε τι έλεγε, αλλά έχει γίνει και… σημαιοφόρος στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην Ε.Ε. Παραπλάνησε συνειδητά για να κερδίσει ψήφους, ενώ ήξερε ότι δεν θα ακυρώσει τη συμφωνία…
  2. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί τον όρο όπως τον συμφέρει για να απαξιώσει επικοινωνιακά κάθε λαϊκή απαίτηση και διεκδίκηση, κι αυτό είναι ο δικός του λαϊκισμός. (Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων για την κατάργηση του οκταώρου, οι διεκδικήσεις για πιο πολλές ΜΕΘ, το αίτημα για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις είναι λαϊκισμός, σύμφωνα με τον ίδιο).
  3. Λαϊκισμός είναι και η στάση του για τις πρόωρες εκλογές. Μέχρι πριν από 20 ημέρες έλεγε ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, γιατί για αυτόν προέχει η σωστή εφαρμογή των θεσμών. Ξαφνικά, όμως, ο ίδιος άνοιξε θέμα πρόωρων εκλογών για τον Σεπτέμβριο με το επιχείρημα ότι δεν θέλει τάχα μια τοξική προεκλογική περίοδο ενός χρόνου και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ως υπεύθυνη για την «τοξικότητα». Στην πραγματικότητα θέλει να υποκλέψει τη λαϊκή ψήφο πριν η κυβέρνησή του καταρρεύσει τον χειμώνα που έρχεται, λόγω της ανεξέλεγκτης ακρίβειας και της οικονομικής κρίσης που είναι προ των πυλών. Ο… θεσμικός πρωθυπουργός γίνεται λαϊκιστής εν μια νυκτί, αρκεί να διασωθεί.
  4. Ο κ. Μητσοτάκης, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, έλεγε ότι δεν θέλει οι πολίτες να εξαρτώνται από τα επιδόματα του κράτους και πως ο δικός του στόχος είναι η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που δεν θα εξαρτώνται οι πολίτες από την καταβολή επιδομάτων (δήλωσή του τον Μάιο του 2019, μετά την ανακοίνωση από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη 13η σύνταξη). Όμως, τους τελευταίους μήνες, που είναι και προεκλογικοί, ανακάλυψε τα «λεφτόδεντρα», για τα οποία κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ, και κάθε λίγο και λιγάκι ανακοινώνει μέσω διαγγελμάτων επιδόματα για το ρεύμα, τη βενζίνη και ό,τι άλλο προκύψει. Με αυτή την πολιτική του, από τη μια, επιχειρεί ουσιαστικά να εξαγοράσει ψήφους (αυτό κάνουν οι λαϊκιστές) και, από την άλλη, υποθάλπει την κερδοσκοπία στην αγορά ενέργειας, αντί να πάρει ουσιαστικά και μόνιμα μέτρα ανακούφισης των πολιτών.
  5. Τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός είχε πει ότι θα αποκλιμακωθεί η αύξηση των τιμών και επέκρινε την αντιπολίτευση με τη φράση «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα». Όμως, τον επόμενο μήνα ανακοίνωσε το πρώτο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που είχε χαρακτηρίσει και ο ίδιος «ψίχουλα», λέγοντας «πρώτος εγώ θα αποφάσιζα μεγαλύτερο πακέτο στήριξης, αν ήμουν σίγουρος ότι δεν θα έθετα σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα». Τι μεσολάβησε; Η ραγδαία πτώση της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις. Αν όλο αυτό το στήσιμο δεν είναι λαϊκισμός, τότε τι είναι;
  6. Την πανδημία, από την οποία πέθαναν πάνω από 30.000 άνθρωποι στην Ελλάδα, με λαϊκισμό την αντιμετώπισε. Χαρακτήριζε μέσω των υπουργών του (Πέτσας, Σκέρτσος, Γεραπετρίτης, Γεωργιάδης) πεταμένα λεφτά και πολυτέλεια την αναβάθμιση του ΕΣΥ και τις πολλές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει διαφορά στη θνησιμότητα εντός και εκτός ΜΕΘ, και έκανε ότι δεν γνώριζε τη σχετική μελέτη του καθηγητή Τσιόδρα Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να είναι η πρώτη χώρα σε θανάτους ανά πληθυσμό από την πανδημία στην Ευρώπη.
  7. Υπουργοί με τη δική του κάλυψη λοιδορούσαν όσους έλεγαν ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής και υποστήριζαν ότι δεν μπορεί να καταργηθεί διότι οι πάροχοι θα αύξαναν αλλιώς τις τιμές. Όμως, όταν «έσφιξαν» τα πράγματα, με δύο διαδοχικές αποφάσεις, από τη μια, επιδότησε μερικώς τη ρήτρα αναπροσαρμογής και πριν από μερικές ημέρες την ανέστειλε με τροπολογία για έναν χρόνο, αναγνωρίζοντας ότι αυτή είναι το μεγάλο πρόβλημα… Μόνο που και τις δύο αυτές αποφάσεις τις πήρε όταν μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο και είδε τα δημοσκοπικά ποσοστά του να πέφτουν κατακόρυφα. Προεκλογικός λαϊκισμός…
  8. Ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε ουσιαστικά να εξομοιώσει τη δικτατορία με τον λαϊκισμό, χρησιμοποιώντας στο μήνυμά στις 21 Απριλίου τον ισχυρισμό πως «η δοκιμασία της δημοκρατίας μπορεί να αλλάζει μορφές. Σε όλες τις χώρες ο λαϊκισμός διακινεί ξανά δήθεν εύκολες απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις, προτείνοντας ανύπαρκτες λύσεις σε υπαρκτές προκλήσεις». Επίσης δεν έκανε καμία αναφορά στην Ακροδεξιά, χώρο από τον οποίο προφανώς επιδιώκει να κερδίσει ψήφους στις επικείμενες εκλογές για να εξουδετερώσει τις… δυνάμεις του λαϊκισμού…
  9. Ένα από τα επιχειρήματά του είναι ότι επιστρέφουν οι νέοι στην Ελλάδα που είχαν ξενιτευτεί στην περίοδο των Μνημονίων. Όχι μόνο δεν το αποδεικνύει καμία έρευνα, αλλά και ο ίδιος έφερε πέρυσι ως παράδειγμα τον γιο ενός επιχειρηματία από τα Γιάννενα που επέστρεψε γιατί ανέλαβε τη μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση! Επίσης, και τα δικά του παιδιά στο εξωτερικό βρήκαν δουλειά τον τελευταίο χρόνο.
  10. Δείγμα λαϊκισμού είναι και το γεγονός ότι, με αφορμή την προγραμματισμένη από το 2018 άρση της εποπτείας της οικονομίας μας από τους θεσμούς, παρουσιάζει την έξοδο από τα Μνημόνια ως δικό του έργο, αγνοώντας την αμέσως προηγούμενη κυβερνητική θητεία.
  11. Και, τέλος, μη έχοντας πειστικά επιχειρήματα για να κερδίσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών, επαναφέρει στην προεκλογική αντιπαράθεση με δημαγωγικό τρόπο το 2015 και τις ευθύνες της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, το δημοψήφισμα, ενώ σε λίγες ημέρες θα επαναφέρει και τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις