Σε μία δύσκολη «άσκηση» καλείται να εξασκηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου αφενός να αποδυναμώσει το έντονα προεκλογικό κλίμα που εξακολουθεί να επικρατεί στην πολιτική σκηνή, παρά τον αμετάκλητο τρόπο με το οποίο ξέκοψε το σενάριο των εκλογών το φθινόπωρο ο πρωθυπουργός, και αφετέρου να μην υπάρξει νέα δημοσκοπική φθορά.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο. Σε επίπεδο κεντρικών κινήσεων, η μόνη που μένει μετά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού είναι ένας ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Παρ ότι τα προηγούμενα 24ωρα αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη τα αποκλείουν, με το ίδιο σκεπτικό που ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μην στήσει κάλπες το φθινόπωρο : Τη θεσμικότητα και την αξιοπιστία της κυβέρνησης. «Εάν προχωρήσουμε σε νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου θα είναι μία κίνηση ηττοπάθειας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει το σκεπτικό του πολιτικού αφηγήματος στο οποίο επενδύει ο πρωθυπουργός» λένε οι παραπάνω πηγές και επιβεβαιώνουν ότι αυτό για το οποίο τελούν σε κατάσταση αναμονής είναι είτε ένας ευρύς ανασχηματισμός – που πάντως δεν θα πρέπει να αναμένεται – είτε κάποιες διορθωτικές κινήσεις εν όψει της τελικής ευθείας προς τις κάλπες.
Το πρόβλημα, όπως παραδέχονται κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, είναι ότι η προεκλογική φόρα που προϋπήρξε – και όχι μόνο στη ΝΔ –δεν μπορεί πλέον να ανακοπεί, με δεδομένο ότι ήδη διανύουμε την τέταρτη χρονιά του κυβερνητικού βίου της ΝΔ. Με αποτέλεσμα, να καταγράφεται σήμερα το οξύμωρο, από τη μία πλευρά να «ξορκίζονται» οι πρόωρες εκλογές και από την άλλη, άπαντες να κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς, περιλαμβανομένου και του ίδιου του πρωθυπουργού Κ Μητσοτάκη, που συνεχίζει τις περιοδείες σε όλη την επικράτεια.
Προκειμένου να μην υπάρξει νέα δημοσκοπική φθορά, το κυβερνητικό επιτελείο αναζητεί εναγωνίως μέτρα που θα ενισχύσουν την κοινωνική εικόνα της ΝΔ και θα διευκολύνουν τον στόχο της διεύρυνσης της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το μεγάλο στοίχημα για το εύρος των νέων μέτρων θα κριθεί από το ύψος των τουριστικών εσόδων. Παρ ότι, όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη επικαλούμενα τα επίσημα στοιχεία, η τουριστική περίοδος έχει μικρύνει σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί να εισπράξει 2 δις € παραπάνω από όσα αρχικά είχαν υπολογίσει. Κάτι που αν τελικώς επιβεβαιωθεί, θα ανοίξει δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα.
Μέχρι στιγμής, στο τραπέζι βρίσκονται τρία μέτρα:
-Νέα επιταγή ακρίβειας ώστε να ανακουφιστούν οι «ευάλωτοι» πολίτες από τις μεγάλες ανατιμήσεις.
-Επέκταση της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα.
-Νέο Fuel Pass με ισχύ ως τα τέλη του χρόνου, όταν ολοκληρωθεί το τρέχον, τον Σεπτέμβρη.
Στη «μεγάλη εικόνα», πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει σε κοινή ευρωπαϊκή απόφαση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, καθώς ήδη, οι χώρες του Βορρά οι οποίες και ενίοτε αντιδρούν περισσότερο στη στήριξη όλων των κρατών μελών, έχουν «χτυπηθεί» μέχρι σήμερα περισσότερο από όλες από την ενεργειακή κρίση.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις