Εισηγήσεις να αλλάξει τον εκλογικό νόμο δέχεται ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όμως εμμένει στην απόφαση του να μην προβεί σε νέα αλλαγή στο εκλογικό σύστημα
Η διάψευση των πρόωρων εκλογών ήρθε “πακέτο” με νέα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε από τις δεύτερες τουλάχιστον εκλογές να καταστεί πιο εύκολη η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία.
Για την ακρίβεια σχετικές εισηγήσεις έχουν γίνει στο παρελθόν και γίνονται και σήμερα. Όμως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρεται να εμμένει στην απόφαση του να μην αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο.
Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς χθες αφού η κυβέρνηση χαρακτηρίζει βόμβα την απλή αναλογική και εφόσον θεωρεί ότι η σταθερότητα διασφαλίζεται με αυτοδύναμη, μονοκομματική, κυβέρνηση, εάν θα προβεί τελικά σε νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο κ. Οικονόμου απάντησε ειδικότερα λακωνικά ότι για το θέμα έχει τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός.
Τι έχει δηλώσει όμως για το θέμα ο κ. Μητσοτάκης; Ο πρωθυπουργός όταν είχε ερωτηθεί εάν θα αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ στις 14 Ιουνίου, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά: “Να πάμε να αλλάξουμε, λέει, ξανά, τον εκλογικό νόμο. Είμαστε σοβαροί; Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει;”
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε ψηφίσει στις αρχές του 2020 νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος όμως απαιτεί ένα αρκετά υψηλό ποσοστό για να πάρει κανείς την αυτοδυναμία και συγκεκριμένα περίπου 37% – 38%, ενώ με τον προηγούμενο εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα μπορούσε να λάβει 151 βουλευτές και με ποσοστό 35%.
Ο κ. Μητσοτάκης στην ίδια συνέντευξη είχε δηλώσει πως: “Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει, έχετε την δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι» ή δεν θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ουσιαστικά θα μας έχει υποδείξει, αλλά στις συνθήκες -το τονίζω- του εκλογικού νόμου της ενισχυμένης αναλογικής, ότι δεν πρέπει να κυβερνήσουμε μόνοι μας οπότε προφανώς και θα σεβαστούμε την εντολή του ελληνικού λαού.”
Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί έτσι κι αλλιώς να αφοπλίσει τη βόμβα της απλής αναλογικής, καθώς για αλλαγή του εκλογικού νόμου από τις επόμενες εκλογές απαιτούνται 200 ψήφοι. Με 151 όμως θα μπορούσε, εάν ήθελε, να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για τις μεθεπόμενες εκλογές, δηλαδή για τις δεύτερες από τις αναμενόμενες διπλές κάλπες.
Ο πρωθυπουργός εν τω μεταξύ επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, επικαλούμενος και την ένταση με την Τουρκία ως ένα λόγο αποφυγής των πρόωρων εκλογών. “Είναι εθνικά επιβεβλημένο να πορευθούμε στο επόμενο διάστημα σε συνθήκες πολιτικής σταθερότητας”, δήλωσε και χθες κατά την περιοδεία του στην ανατολική Αττική.
Και βέβαια κάθε φορά που διαψεύδονται οι πρόωρες εκλογές, αρχίζει νέα συζήτηση για ανασχηματισμό, με το Μαξίμου να διαμηνύει σταθερά ότι “η κυβέρνηση συνεχίζει τη δουλειά της”.
news247.gr
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις