Σε εξέλιξη αυτή την ώρα η φωτιά που κατακαίει από χθες το μεσημέρι στην Ορνέ του δήμου Αγίου Βασιλείου, μετά την σχεδόν πλήρη αποδυνάμωση της που είχαν επιτύχει οι σημαντικές σε αριθμό πυροσβεστικές δυνάμεις τις πρωινές ώρες και μεταξύ των κατοίκων να γεννιόνται τα ερωτήματα γιατί εκεί και άλλους να θυμούνται τον αγώνα των πολιτών της περιοχής κατά των προσπαθειών για εγκατάσταση ανεμογεννητριών που τυχαία (!) θα βρίσκονταν στο ίδιο σημείο.
Ο δήμαρχος της περιοχής έκανε λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές με κόστος στη ζωή των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου ενώ διατηρεί ισχυρές υποψίες ότι όλα όσα συνέβησαν από προχθες το μεσημέρι αφορούν σε εμπρησμό.
Όπως βλέπουμε σε άρθρο της ef/syn απο 18.06.2021 για το ζήτημα αναφέρονταν:
Ηχηρό μήνυμα στους παρανομούντες επενδυτές αιολικών έστειλαν χθες οι κάτοικοι του Ρεθύμνου, αποτρέποντας την εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Αδρακτος στα ορεινά του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Από τις 4 τα ξημερώματα, και μετά την πληροφορία ότι οι ανεμογεννήτριες είχαν ξεφορτωθεί στο λιμάνι της Σούδας, οι κάτοικοι έστησαν μπλόκο στον δρόμο πρόσβασης και συγκεκριμένα στην περιοχή Κισσού Κάμπος.
Τα φορτηγά με τις ανεμογεννήτριες ξεκίνησαν από τα Χανιά και περιφερειακά, μέσω Ηρακλείου, κινήθηκαν με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης πρώτα προς τις Μοίρες, όπου παρέμειναν σταθμευμένα για ώρες. Ταυτόχρονα ο Δήμος Αγίου Βασιλείου κατέθετε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της εταιρείας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» καθώς, όπως τονίζει ο δήμαρχος Γιάννης Ταταράκης, η εταιρεία είχε ζητήσει από τον δήμο άδεια διέλευσης των βαρέων οχημάτων, την οποία ποτέ δεν έλαβε. (Σχ. η φωτιά είναι στην περιοχή Άγιος Βασίλειος στο Ρέθυμνο.)
Μάλιστα η ΔΕΗ είχε προσπαθήσει τότε να δωροδοκήσει τους κατοίκους για να βάλει ανεμογεννήτριες!
Για απροκάλυπτη προσπάθεια δωροδοκίας της τοπικής κοινωνίας στο νότιο Ρέθυμνο, με σκοπό να ολοκληρώσει το επενδυτικό της σχέδιο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καταγγέλλουν τη ΔΕΗ οι κάτοικοι της περιοχής.
Με έγγραφο που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.», η θυγατρική της εταιρεία «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.», η οποία έχει ήδη εγκαταστήσει 8 ανεμογεννήτριες στην περιοχή Κοπρινό Ρεθύμνου, υπόσχεται ευθέως παχυλή χρηματοδότηση και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες σε τρεις τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους που μέχρι σήμερα τάσσονται ενάντια στο έργο, αρκεί να δεχτούν να αλλάξουν τη στάση τους και να προστεθούν και νέες ανεμογεννήτριες.
Συνολικά, το ποσόν που προτίθεται με βάση το έγγραφο να δαπανήσει η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» είναι 350.000 ευρώ στην πενταετία, ποσόν ιλιγγιώδες για το μέγεθος των χωριών της περιοχής (ο Αρδακτος έχει 35 μόνιμους κατοίκους, τα Αχτούντα 50 και ο Βάτος μόλις… 10). Με αυτά τα δεδομένα οι κάτοικοι κάνουν ευθέως λόγο για προσπάθεια εξαγοράς τους.
Ξεκάθαρα αρνητικός είναι και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, προς τον οποίο απευθύνεται το επίμαχο έγγραφο: «Εφόσον οι κάτοικοι είναι αρνητικοί και εφόσον, όπως φαίνεται, δεν τηρούνται τα όρια του νόμου, ο δήμος και εγώ προσωπικά δεν μπορώ να έχω διαφορετική άποψη»
Το διπλό μέτωπο σήμερα καίει αυτές τις περιοχές
Σε διπλό μέτωπο μαίνεται πλέον η μάχη με τη μεγάλη φωτιά στο Ρέθυμνο στον Δήμο Αγίου Βασιλείου. Εκτός από τον Ορνέ, οι φλόγες έφτασαν και στον τουριστικό οικισμό Ροδάκινο του Δήμου Αγίου Βασιλείου και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του Κόρακα.
Συχνές αναζωπυρώσεις σε πολλά και διαφορετικά σημεία κρατούν σε εγρήγορση τα 30 πυροσβεστικά οχήματα και τους 140 πυροσβέστες από τις υπηρεσίες σχεδόν όλης της Κρήτης.
Τη μεγάλη οικολογική και οικονομική καταστροφή έχει προκαλέσει στην περιοχή η πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής, κοντά στη Κρύα Βρύση, καταδεικνύουν τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική φωτιά. Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπάρχουν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα).
Οι τοπικές αρχές πάντως, εκτιμούν την έκταση της καμένης γης σε τουλάχιστον 30.000 χιλιόμετρα, ενώ μέχρι 40.000 χιλιόμετρα τις υπολογίζουν οι κάτοικοι.
Τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης θα πραγματοποιηθεί αύριο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, με αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων υψηλότερης ανάλυσης, εφόσον φυσικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο οι πύρινες εστίες, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς.
Εάν μέχρι αύριο δεν υπάρξει αναζωπύρωση, η Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Ρεθύμνου, θα υπολογίσει μέσω του συστήματος Copernicus την έκταση της καταστροφής σε καλλιέργειες και μελίσσια και από τη Δευτέρα, αναμένονται κλιμάκια του ΕΛΓΑ για την αποτίμηση των καταστροφών.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις