Για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο – Ο αυτοθαυμασμός συνεχίζεται

Η Ελλάδα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη, αλλά το… βιολί του κυβερνητικού αυτοθαυμασμού συνεχίζεται.

Μετά τον αποτυχημένο Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος από τον Έβρο και το κατακαμένο δάσος της Δαδιάς τολμά να πει ότι ο συντονισμός «πήγε καλά», ήρθε ο Γιάννης Οικονόμου να μιλήσει για… πλάνο και… προετοιμασία, ενώ έριξε όλες τις ευθύνες για τις καταστροφές στην κλιματική αλλαγή.

«Οι πυρκαγιές είναι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αντιμετωπίζουμε εκατοντάδες πυρκαγιές. Μόνο το τελευταίο τριήμερο είχαμε 141 φωτιές. Οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο. Αυτό δεν έγινε στην τύχη αλλά γιατί ακολουθείται το πλάνο που έχουμε ετοιμάσει», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη και επεσήμανε μεταξύ άλλων (σ.σ. μήπως έδειξε με το δάχτυλο πάλι άλλους;): «Θα καλούσαμε όλους να δίνουν έμφαση στην ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία».

Για να συνεχίσει το προκλητικό κρεσέντο της πετυχημένης διαχείρισης: «Από την περυσινή δυσάρεστη εμπειρία πήραμε μαθήματα. Σε ένα τέτοιας έκτασης φαινόμενο, οι επιπτώσεις είναι αναπόφευκτες. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Η συνολική εικόνα είναι δύσκολη αλλά σαφώς καλύτερη από πέρυσι. Δεν θριαμβολογούμε αλλά ούτε θεωρητικολογούμε. Έχουμε καταφέρει να μην θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες και να θέτουμε τις πυρκαγιές υπό έλεγχο πιο σύντομα».

Για να διατηρηθούν ζωντανοί οι άνθρωποι βέβαια, χρειάζονται και φυσικό περιβάλλον, αλλά αυτό μάλλον το αγνοούν επιδεικτικά στο Μαξίμου…

Αναλυτικά τα όσα είπε σχετικά:

«Οι πυρκαγιές είναι μια από τις επιπτώσεις της σφοδρής κλιματικής κρίσης που  πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και την Ευρώπη. Το φαινόμενο μάλιστα φέτος έπληξε, έως σήμερα, περισσότερο άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Οι φωτιές εκεί δυστυχώς -όπως είναι γνωστό- έχουν προκαλέσει μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και τεράστιες ζημιές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πλήττεται και  η Ελλάδα. Τουναντίον. Αντιμετωπίζουμε εκατοντάδες πυρκαγιές κάθε εβδομάδα, υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Μόνο το τελευταίο τριήμερο είχαμε 141 πυρκαγιές. Μόνο το τελευταίο τριήμερο ο κρατικός μηχανισμός κλήθηκε να αντιμετωπίσει 141 φωτιές. Το σύνολο των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκε με την άμεση ανταπόκριση του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο με την επέμβαση των επίγειων, αλλά και εναέριων δυνάμεων. Και αυτό δεν έγινε στην τύχη, αλλά γιατί ακολουθείται το πλάνο που έχουμε διαμορφώσει όλο το προηγούμενο διάστημα και γιατί αξιοποιούνται όλες οι κινήσεις, αλλά και όλες οι πρόνοιες που προληπτικά είχαν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη περίοδο.

Παρά ταύτα υπάρχουν πυρκαγιές -από αυτές τις 141- που ο άμεσος έλεγχός τους δεν είναι πάντοτε εφικτός. Την ώρα αυτή  βρίσκονται σε εξέλιξη τρείς κυρίως πυρκαγιές: Στη Δαδιά Έβρου. Πρόκειται για μια κρίσιμη πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι τεράστια καθόσον το Εθνικό Πάρκο Δαδιάς είναι ένα πολύτιμο και μοναδικής οικολογικής σημασίας δασικό οικοσύστημα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της δυσκολίας, μιλάμε για ένα πάρκο 420.000 στρεμμάτων με πολύ πυκνή βλάστηση, δύσβατη γεωμορφολογία κάτι που καθιστά σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση σε πολλά σημεία  και με συνεχείς εναλλαγές της έντασης και της κατεύθυνσης του ανέμου. Μέχρι τώρα, έχουν εξασφαλιστεί τα χωριά Δαδιά και Λυκόφως, εξελίσσεται καλά η αντιμετώπιση του μετώπου βορειοανατολικά, βορειοδυτικά και δυτικά. Η προσπάθεια εστιάζεται στο νοτιοδυτικό μέτωπο για να αναχαιτιστεί η πυρκαγιά πριν από το σκληρό πυρήνα Α1 του Πάρκου. Στην περιοχή επιχειρούν αδιάκοπα -από την πρώτη στιγμή- 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες Δασοκομάντο και πεζοπόρων, 75 οχήματα, 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Βρίσκεται συνεχώς εκεί ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης ο κ. Στυλιανίδης, συντονίζει άλλα κυβερνητικά κλιμάκια και το σύνολο του κρατικού μηχανισμού. Συνδράμουν δασικές υπηρεσίες, δυνάμεις του Στρατού, Πολιτική Προστασία, Δήμος και εθελοντικές οργανώσεις.

Έχουμε την πυρκαγιά επίσης που ξεκίνησε στο Σταυρό της Λέσβου, έχουμε ενεργές εστίες στη βορειοανατολική πλευρά, όπου επικεντρώνεται η προσπάθεια των επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Στην περιοχή επιχειρούν 30 οχήματα, 85 πυροσβέστες, 5 ομάδες Δασοκομάντο και πεζοπόρων τμημάτων, 9 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αχρήστευσαν το σύστημα που θα έσωζε τη Λέσβο από την πύρινη λαίλαπα!

Τέλος, στην πυρκαγιά της Κρεστένας η προσπάθεια αυτή τη στιγμή επικεντρώνεται πριν από τον ορεινό όγκο της Σμέρνας. Στην περιοχή επιχειρούν 7 ομάδες Δασοκομάντο και πεζοπόρων τμημάτων, 125 πυροσβέστες, 52 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Όπως είναι γνωστό γίνονται πολύ τακτικές ενημερώσεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και θα καλούσαμε όλους να δίνουν έμφαση σε αυτές τις ενημερώσεις, να αξιοποιούν τα στοιχεία που δίνονται από εκεί και όχι από κάποια άλλα πράγματα που ακούγονται από μεμονωμένους σχολιαστές που δεν έχουν τη δυνατότητα πλήρους γνώσης για το πώς εξελίσσονται οι πυρκαγιές, τι δυνάμεις είναι στο πεδίο και πως πηγαίνει η αντιμετώπισή τους.

Θέλω να πως με ειλικρίνεια κάτι που τονίσαμε από την πρώτη στιγμή. Από την περσινή δυσάρεστη εμπειρία πήραμε μαθήματα, αναδιοργανωθήκαμε και μπορούμε να διαχειριστούμε τα φαινόμενα -σε επίπεδο πρόληψης και διαχείρισης- καλύτερα από προηγούμενες περιόδους. Σε ένα τέτοιας έκτασης φαινόμενο -σας μίλησα για 141 πυρκαγιές το τελευταίο τριήμερο- το οποίο δεν πρόκειται να απαλυνθεί όσο δεν υπάρχουν δραστικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι  άμεσες ζημιές, αλλά και οι ευρύτερες επιπτώσεις από τις πυρκαγιές είναι δυστυχώς αναπόφευκτες. Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει τρόπος για να μην ξεσπάσουν πυρκαγιές ή να αντιμετωπιστούν όλες από τα πρώτα λεπτά και με τον τρόπο αυτό να μην προκληθούν ζημιές είναι απλώς εκτός πραγματικότητας. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε, και ήδη κάνουμε, είναι να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι ώστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις του.  Με περισσότερα υλικά μέσα, με περισσότερες ανθρώπινες δυνάμεις, με καλύτερο συντονισμό,  για να μπορεί ο κρατικός μηχανισμός να  ανταποκρίνεται όλο και καλύτερα σε ένα πρόβλημα που όπως παρακολουθούμε δεν είναι ελληνικό, αλλά είναι παγκόσμιο. Η συνολική εικόνα είναι δύσκολη, αλλά, έως σήμερα, είναι σαφώς καλύτερη από πέρσι, σε κάθε επίπεδο και συνεχίζουμε την προσπάθεια για να έχουμε τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.

Δεν θριαμβολογούμε, δεν κομπάζουμε, αλλά ούτε θεωρητικολογούμε. Έχουμε καταφέρει -με μελέτη των δεδομένων και των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, με οργανωμένο σχέδιο, με τεχνογνωσία και επαγγελματισμό- να μην θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες -είναι το πρώτο, το βασικό- και να μπορούμε να θέτουμε πια τις πυρκαγιές υπό έλεγχο σε συντομότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι στο παρελθόν. Η δική μας πολιτική είναι σαφής: Συνεχής προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης, καλύτερη ανταπόκριση και ως προς τους χρόνους και ως προς την αποτελεσματικότητα στα φαινόμενα, προστασία της ανθρώπινης ζωής, περιορισμός των ζημιών στις ιδιωτικές περιουσίες και στις κρίσιμες δημόσιες υποδομές, προστασία των πληγέντων, τάχιστη αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω ότι τώρα είναι ώρα της προσπάθειας. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας. Έχουμε ένα δύσκολο Καλοκαίρι. Η ώρα των απολογισμών και των συγκρίσεων θα έρθει αργότερα».

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις