Δύο είναι τα δύσκολα μέτωπα σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

Για 6η ημέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς με τα βασικά πύρινα μέτωπα να είναι δύο. Όπως τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε νεότερη ενημέρωση από τη Δαδιά Έβρου, τα μέτωπα είναι δύο, το νότιο μέτωπο που κινείται προς τον Προβατώνα και ένα μέτωπο που κινείται προς Λευκίμμη.

«Έχουμε δύο μέτωπα, τα οποία είναι δύσκολα, αλλά αντιμετωπίζονται. Το νότιο μέτωπο που κινείται προς τον Προβατώνα, κι ένα μέτωπο που κινείται προς Λευκίμμη. Επιτόπου επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών κι έχουν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες. Επίσης, δουλεύουν τα μηχανήματα έργου, κυρίως του Στρατού και της Περιφέρειας. Τονίζω συνέχεια την αξία της συμμετοχής όλων των φορέων. Γιατί εδώ -και το εννοώ- λειτουργούμε σαν μια οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης. Το πιο δύσκολο μέτωπο, όπως είπε, είναι το νοτιοδυτικό και προσέθεσε ότι οι δυνάμεις εκεί επιχειρούν με μηχανήματα έργου για να διανοίξουν μία νέα αντιπυρική ζώνη και να αποφευχθεί η είσοδος της πυρκαγιάς «στην πιο σημαντική ζώνη, την Α1 [απολύτου προστασίας]».

«Συνεχίζουμε με τα μηχανήματα έργου και θεωρώ ότι μέχρι απόψε θα έχουμε έτοιμη τη νέα αυτή αντιπυρική ζώνη. Αύριο το πρωί θα επιχειρήσουν και πάλι τα εναέρια μέσα και ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερη εικόνα το πρωί. Θα μείνουμε και απόψε όλο το βράδυ στο πεδίο», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης κάνοντας λόγο για μία δύσκολη μάχη.

«Η μάχη εδώ στη Δαδιά συνεχίζεται. Είναι μια δύσκολη μάχη. Είναι η μάχη όλων μας για να σώσουμε το Εθνικό Πάρκο, αυτό το σύμβολο περιβαλλοντικής συνείδησης για όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

«Είμαστε εδώ όλοι μαζί σε αυτό το δύσκολο έργο. Δίπλα μου ο δήμαρχος Σουφλίου, ο αντιπεριφερειάρχης, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Δασική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Δασών, η Ελληνική Αστυνομία. Είμαστε όλοι εδώ, σε δύσκολες συνθήκες και επιχειρούμε. Με σωστό συντονισμό ως μια ομάδα, ως συντονισμένη έκφραση του κράτους σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Θα ήθελα να τονίσω κάτι για να γίνει αντιληπτό και από τους πολίτες, ότι το δάσος της Δαδιάς, το Εθνικό Πάρκο, φτάνει σε έκταση τα 420 χιλιάδες στρέμματα. Η ομάδα αυτή επιχειρεί σε πολύπλοκο, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, περιβάλλον. Με αδυναμία πρόσβασης, δύσκολο ανάγλυφο με βραχώδεις περιοχές και συχνές εναλλαγές ανέμων», σημείωσε ο υπουργός και επισήμανε ότι στόχος τους είναι να περιορίσουν τις επιπτώσεις.

«Σήμερα, δώσαμε πάλι μια πολύ δύσκολη μάχη. Όλοι. Πυροσβέστες, Δασικοί υπάλληλοι, Αστυνομία, Στρατός, εθελοντές- δούλεψαν και δουλεύουν σαν μια οικογένεια και καταφέρνουμε, παρ’ όλες τις νέες αναζωπυρώσεις, να κερδίζουμε χρόνο και να μειώνουμε τις επιπτώσεις», υπογράμμισε.

205 είδη πουλιών, ζαρκάδια και σκίουροι

Το σπάνιο, αυτό, δάσος «αποτελεί επίσης ένα από τα λίγα καταφύγια και άλλων σπάνιων αρπακτικών πουλιών, όπως ο θαλασσαετός, ο βασιλαετός και ο κραυγαετός που αναπαράγονται στα δάση της περιοχής, ενώ στο Πάρκο συναντάμε ακόμα 205 είδη πουλιών, μια εξαιρετικά υψηλή ποικιλία ειδών αμφιβίων και ερπετών, καθώς και μια τεράστια πληθώρα μικρών και μεγάλων θηλαστικών: από λύκους και ζαρκάδια, μέχρι σκίουρους και 24 είδη νυχτερίδων», καταλήγει η οργάνωση.

«Το σημαντικότερο για εμάς είναι η ασφάλεια των κατοίκων, του χωριού και όλες οι δυνάμεις θα ριχτούν εκεί», δήλωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου υπογράμμισε ότι ταυτόχρονα με το σχεδιασμό και τις προσπάθειες διαφύλαξης του χωριού από την πύρινη λαίλαπα, μέγιστης σημασίας είναι και η περισυλλογή και περίθαλψη τραυματισμένων ατόμων της άγριας πανίδας. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ, τον Αρίωνα, τη «Δράση για άγρια ζωή» και άλλες ΜΚΟ και ιδιώτες κτηνιάτρους, οργανώνει αποστολή στην περιοχή για τη δημιουργία σταθμού πρώτων βοηθειών για την άγρια πανίδα.

Το δάσος της Δαδιάς είναι ένα μοναδικό φυσικό τοπίο με εξαιρετική σημασία για την οικολογία ολόκληρης της Ευρώπης, όπου εκτείνεται σε 73.000 στρέμματα, σε δύο ζώνες αυστηρής προστασίας, περίπου στο μέσο του νομού Έβρου. Ξεκινάει από τις ανατολικές απολήξεις της οροσειράς της Ροδόπης και φτάνει ανατολικά μέχρι το χωριό της Δαδιάς. Η περιοχή είναι προστατευόμενη από το 1980 και έχει κλίμα μεσογειακό, με στοιχεία ηπειρωτικού, που καθορίζουν οι βόρειοι άνεμοι.

Πρόκειται για έναν πανέμορφο τόπο αναψυχής, όπου μπορεί κανείς να περπατήσει στη φύση και να παρατηρήσει μεγάλο πλήθος ζώων και φυτών. Είναι κυρίως πεδινό, με ημιορεινές μόνο περιοχές που δεν ξεπερνούν τα 600 μέτρα υψόμετρο. Πολλά ρυάκια και ρέματα το διασχίζουν και δίνουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο τοπίο, με τις ρεματιές να αυλακώνουν την εικόνα των ομαλών λόφων και των δασών.

Η ορνιθοπανίδα του δάσους της Δαδιάς, και ειδικότερα ο πληθυσμός των αρπακτικών πτηνών, είναι που το κάνουν παγκοσμίως σημαντικό καθώς υπάρχουν 36 από τα 38 είδη αρπακτικών της Ευρώπης, ανάμεσά τους και ο μαυρόγυπας, που ζει πια μόνο εδώ και στην κεντρική Ισπανία. Τα 30 από τα 36 είδη αρπακτικών πτηνών ζουν εδώ μόνιμα και τα υπόλοιπα έρχονται κατά την μετανάστευση.

Η αποικία του μαυρόγυπα αριθμεί 90-100 μέλη, μεταξύ των οποίων 20-22 ζευγάρια που αναπαράγονται εδώ. Στο δάσος συγκεντρώνονται και τα τέσσερα είδη γυπών της Ευρώπης, ο μαυρόγυπας, το όρνιο, ο γυπαετός και ο ασπροπάρης – κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού. Επίσης αποτελεί καταφύγιο για άγρια ζώα όπως ο λύκος, το τσακάλι και το ζαρκάδι, που μαζί με καφέ αρκούδες, βίδρες, σκίουρους, αγριογούρουνα, αλεπούδες, ασβούς, είναι μερικά από τα 48 είδη θηλαστικών που ζουν εδώ. Έχουν καταγραφεί ακόμη περίπου 40 είδη ερπετών, που αποτελούν την κύρια τροφή των αρπακτικών πτηνών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις