Ανοίγουν νέα αντιπυρική ζώνη κοντά στον δρόμο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ – Ελεγχόμενη η κατάσταση σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα στο Εθνικό Πάρκο
Για έκτη συνεχόμενη μέρα, η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να καίει μέσα στο δάσος της Δαδιάς, το μοναδικό οικοσύστημα μίας από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη για να οριοθετηθεί η πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό τμήμα προς την Λευκίμμη καθώς το μέτωπο εξαπλώνεται προς το πυροφυλάκιο.
Όλα τα υπόλοιπα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση ανέφερε το απόγευμα της Πέμπτης ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ο οποίος κατέστησε σαφές ότι αιχμή του δόρατος των προσπαθειών της Πυροσβεστικής είναι και σήμερα τα εναέρια μέσα και τα βαρέα μηχανήματα που ανοίγουν τις αντιπυρικές ζώνες.
Συγκεκριμένα, στο νοτιοδυτικό μέτωπο επιχειρούν αυτήν την ώρα και μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 3 ελικόπτερα Erickson, ένα Μι8, ένα ΑΒ214 και 2 Τράκτορες. Παράλληλα, συνεχίζουν τις προσπάθειες πυρόσβεσης πάνω από 320 πυροσβέστες, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, εθελοντές αλλά και οι υλοτόμοι που εργάζονται για τη δημιουργία μιας νέας μεγάλης αντιπυρικής ζώνης για να κόψουν την εξάπλωση της φωτιάς προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης.
Συγκεκριμένα στην έκτακτη ενημέρωση ο Επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε: «Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου, στο δάσος της Δαδιάς, προστατευόμενη περιοχή Natura, λόγω της πυκνής δασικής ύλης, των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασης, η κύρια προσπάθεια των επιχειρήσεων επικεντρώνεται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Λόγω του ισχυρού ανατολικού βορειοανατολικού ανέμου που πνέει στην περιοχή, πυροδoτήθηκε μερική εξάπλωση του ήδη ενεργού νοτιοδυτικού μετώπου που οδηγεί προς το πυροφυλάκιο της Λευκίμμης.
Καταβάλλεται μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να δημιουργηθεί νέα ζώνη άμυνας προς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στις κεραίες της ΕΡΤ. Λόγω της εκτεταμένης διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, έχει αποτραπεί η πιθανότητα να μεταδοθεί, προς το παρόν, η πυρκαγιά από την Α2 ζώνη στην Α1, όπου βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας του Δάσους και είναι η αποικία του σπάνιου είδους του μαυρόγυπα με τις φωλιές του. Επιχειρούν αδιάκοπα 320 Πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Εκτός των επίγειων και εναερίων Πυροσβεστικών επιχειρήσεων, ταυτοχρόνως δημιουργούνται επιπλέον αντιπυρικές ζώνες και λωρίδες, με χωματουργικά μηχανήματα βαρέως τύπου, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρα τμήματα εντός του πυκνού δασικού οικοσυστήματος που εμποδίζει την πρόσβαση των Πυροσβεστών.
Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει, 8 μηχανήματα έργου και 1 ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η Π.Ε. Έβρου έχει διαθέσει 3 υδροφόρα οχήματα και 8 μηχανήματα έργου.
Εξίσου σημαντική συνδρομή παρέχουν οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, οι οποίοι πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης και δημιουργία επιπλέον αντιπυρικών ζωνών και λωρίδων.
Σημαντική είναι η συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού.
Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων δυνάμεων που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή σε αυτήν την πολύ δύσκολη πυροσβεστική επιχείρηση συνεχίζεται.
Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, μια ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Διατέθηκαν επίσης ογδόντα (80) άτομα προσωπικό του Σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ
Οι αντιπυρικές ζώνες κατάφεραν να περιορίσουν και να αποτρέψουν την εξάπλωση πυρκαγιών
Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.
«Ανυπολόγιστη η καταστροφή στο δάσος»
O γενικός διευθυντής του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), Γιάννης Μητσόπουλος επεσήμανε στο MEGA πως η καταστροφή στο δάσος είναι ανυπολόγιστη, πολλά στρέμματα φυσικού πλούτου έχουν γίνει στάχτη και οι φωλιές των σπάνιων ειδών αρπακτικών πουλιών, έχουν καταστραφεί.
«Θα πάρει κάποιες μέρες ακόμη η φωτιά, είναι δύσκολη η περιοχή εκεί είναι δύσβατη, και τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται, γιατί το νερό που ρίχνουν συγκρατείται και δεν πέφτει κάτω λόγω της πυκνής βλάστησης. Στο μεγαλύτερο ποσοστό επεκτείνεται στο έδαφος. Τα ¾ του νερού από τα μέσα, συγκρατείται και δεν πέφτει στο έδαφος», ανέφερε αρχικά.
«Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από όλη την Ελλάδα, είναι μία ιδιαιτερη περίπτωση το μέρος. Την πρώτη μέρα η φωτιά ξεκίνησε έξω από το πάρκο και καταβάλαμε προσπάθειες να μην περάσει μέσα στο δάσος, ωστόσο η πρώτη μέρα χάθηκε, και δεν τα καταφέραμε. Έπειτα οριοθετήθηκε η φωτιά την Παρασκευή, αλλά μετά από μία μεγάλη αναζωπύρωση έγινε ανεξέλεγκτη. Ήταν μία ιδιαίτερη περίπτωση, το να προστατεύσεις έναν πυρήνα, με φωλιές από σπάνια αρπακτικά, θέλει ιδιαίτερη αντιμετώπιση. Δώσαμε τις κατευθύνσεις και το Σαββατοκύριακο φτιάχτηκε μία αντιπυρική ζώνη για να σωθούν οι φωλιές αυτών των σπάνιων ζώων. Αλλάζει συνέχεια η πορεία του ανέμου και σύμμαχος μας είναι κυρίως η ταχύτητά του, που είναι συμβατή με την εποχή», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις