Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιθυμεί κάτι να κρύψει στην υπόθεση των υποκλοπών. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η κωλυσιεργία και οι δικαιολογίες;

Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Όσα έρχονται στο φως για τις παγιδεύσεις των κινητών του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μείζον πολιτικό σκάνδαλο που θέτει σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. Οι παρακολουθήσεις των επικοινωνιών πολιτικών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατία που είναι άξια του ονόματός της -στην πράξη ξέρουμε βέβαια τι γίνεται…

Η στάση της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση με της στάση της δημιουργεί την αίσθηση ότι θέλει κάτι να κρύψει. Εξοργιστική ολιγωρία στη διερεύνηση του σκανδάλου, αντιφατικές δηλώσεις και δικαιολογίες που δεν στέκουν λογικά, υφαίνουν ένα πλέγμα συγκάλυψης κι εμπαιγμού.

Την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή ο επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, επιβεβαίωσε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε επισήμως το τηλέφωνο του Θανάση Κουκάκη. Επικαλέστηκε μάλιστα σχετικό αίτημα ξένων υπηρεσιών.

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η ομολογία Κοντολέοντα, η κυβέρνηση επιχείρησε να την ανασκευάσει. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «ο διοικητής της ΕΥΠ σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη, είπε ότι αξιολογούνται και πληροφορίες που έρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Δηλαδή το αυτονόητο. Καμία απολύτως σύνδεση με την συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για απίθανη μονταζιέρα επειδή ακριβώς ήταν μυστική συζήτηση».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοντολέων έκανε την αναφορά στις ξένες υπηρεσίες απαντώντας σε σαφή ερώτηση για την παρακολούθηση του κ. Κουκάκη. Επέμεινε δε στην απάντησή του και σε δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση.

Η παρακολούθηση Κουκάκη

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει ποιοι είναι οι εθνικοί ή άλλοι λόγοι που υπαγορεύουν την παρακολούθηση ενός δημοσιογράφου. Γιατί απασχόλησε ο Κουκάκης τις μυστικές υπηρεσίες; Γιατί διακόπηκε η παρακολούθηση του Κουκάκη όταν αυτός υπέβαλε αίτημα στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) για να μάθει αν παρακολουθείται; Με το που υπέβαλε το αίτημα έπαυσαν ξαφνικά οι «εθνικοί λόγοι» που υπαγόρευαν την παρακολούθησή του;

Γιατί η κυβέρνηση έσπευσε να φέρει τροπολογία που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει στους πολίτες σχετικά με το αν παρακολουθούνται, μόλις η ΑΔΑΕ ρώτησε την ΕΥΠ αν μπορεί να απαντήσει στον Κουκάκη χωρίς να δημιουργηθεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας; Είναι άραγε σύμπτωση ότι ο Κουκάκης στη αρχή παρακολουθείται νομότυπα από την ΕΥΠ και μετά την παρέλευση ενός διαστήματος, παγιδεύεται παρανόμως από το κακόβουλο λογισμικό Predator; Κι εντέλει είναι δυνατόν να υπάρχουν «εθνικοί λόγοι» που να δικαιολογούν τις 15.000 διατάξεις παρακολούθησης που υπογράφει κάθε χρόνο ο επόπτης εισαγγελέας της ΕΥΠ;

Η Intellexa και η ΑΔΑΕ

Ο εμπαιγμός δεν περιορίζεται στην παρακολούθηση Κουκάκη από την ΕΥΠ. Μετά τη μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, o Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, σχετικά με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Σύμφωνα με την πληροφόρηση του Μαξίμου, «ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η υπόθεση».

Ωστόσο, για ποια γρήγορη και απόλυτη διαλεύκανση μιλάμε όταν:

  • «Τα στελέχη της ΑΔΑΕ στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ομολογούν ότι δεν έχουν την τεχνική δυνατότητα ούτε και τα νομικά εργαλεία ώστε να διαπιστώσουν εάν το Predator ή άλλο παρόμοιο λογισμικό λειτουργεί στη χώρα», όπως γράφει σήμερα στην Καθημερινή ο Γιάννης Σουλιώτης.
  • Στην εταιρία Intellexa που εμπορεύεται το Predator και πλέον έχει έδρα στο Χαλάνδρι, έχει γίνει μόνο ένας τυπικός έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Ούτε τραπεζικοί λογαριασμοί έχουν ανοίξει, ούτε παρένθετες ή συνδεόμενες εταιρίες έχουν ερευνηθεί, ούτε το προσωπικό της έχει ανακριθεί. Βρισκόμαστε δηλαδή μπροστά στην εξωφρενική κατάσταση όπου γίνονται παράνομες πράξεις με ένα προϊόν (το λογισμικό Predator), αλλά αυτός που το πουλάει (η Intellexa) δεν υπόκειται σε αστυνομικό έλεγχο.

Εν ολίγοις, δουλευόμαστε κανονικά.

Ο σύνδεσμος

Κουκάκης και Ανδρουλάκης παγιδεύτηκαν όχι μόνο με το ίδιο κακόβουλο λογισμικό, αλλά και μέσω του ίδιου συνδέσμου που εστάλη με μήνυμα στο κινητό τους. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ότι ο φορέας της υποκλοπής είναι ίδιος.

Είναι επίσης προφανές ότι μόνο πολιτικό μπορεί να είναι το κίνητρο της παρακολούθησης ενός αρχηγού κοινοβουλευτικού κόμματος και ενός δημοσιογράφου. Το δε Predator μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί μόνο από κυβερνήσεις ή φορείς που συνδέονται με κυβερνήσεις.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις και, κυρίως, να προχωρήσει σε πραγματική έρευνα για τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών. Όσο δεν τα πράττει αυτά, τόσο θα εντείνονται οι υποψίες ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ελληνικό Γουότεργκεϊτ.

Γιάννης Αλμπάνης

news247.gr

eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις