Μέσα σε ένα μήνα, οι θάνατοι λόγω κορονοϊού τριπλασιάστηκαν, ωστόσο για το μόνο που διαβεβαιώνουν οι αρχές, είναι ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα. Ο τουρισμός προηγείται.

Στους 355 έφτασαν οι θάνατοι συμπολιτών μας με κορονοϊό την εβδομάδα 25-31 Ιουλίου, μια καταγραφή η οποία δείχνει αύξηση κατά 24% μέσα σε μια εβδομάδα για τους ασθενείς με covid. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές αφορούν κυρίως μεγάλες ηλικίες, αλλά δείχνει ακόμη ότι το άνοιγμα του τουρισμού, προκάλεσε τεράστια διασπορά και φυσικά θανάτους.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ, τον Ιούλιο καταγράψαμε 1.145 θανάτους συμπολιτών μας λόγω covid, από 387 τον Ιούνιο. Να αναφέρουμε ότι και τους δυο μήνες ίσχυαν τα ίδια μέτρα, επικρατούσαν οι ίδιες παραλλαγές, αλλά υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούλιο τα νέα κρούσματα, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόνοια λόγω του τουρισμού.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονται με covid, περίπου 2.600 άτομα, δείχνοντας ότι ο αριθμός αυτός υποχωρεί ήπια λόγω της μείωσης των ημερήσιων κρουσμάτων στα επίπεδα των 17.500 ημερησίως. Το γεγονός ότι δεν παρατηρούνται εκτεταμένες σοβαρές νοσήσεις είναι σχετικά καθησυχαστικό, όμως από την άλλη μεριά έχουμε αύξηση θανάτων.

Ειδικότερα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε στην εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση ότι “Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.558 ασθενείς (7μεροςμ.ό.: 365, -9% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.219 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 317, 2%εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 138″

“Μια εβδομάδα πριν στην αντίστοιχη έκθεση σημειώνονταν ότι: “το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 2.793 ασθενείς ήτοι 399 την ημερά (αύξηση 10% σε εβδομαδιαία βάση), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανήλθε σε 2.178 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 311, δηλαδή μόλις 4% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο δε αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς ήταν 132

Υπερβάλλουσα θνησιμότητα

Μερικές ώρες πριν ανακοινωθούν τα επιδημιολογικά στοιχεία, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος προχώρησε σε μία ανάρτηση στο FB αναφέροντας ότι:

“Επειδή οι θάνατοι από Covid είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για μπακαλίστικες και λαϊκίστικες προσεγγίσεις, ας θυμίσουμε ξανά κάποια πράγματα. Η σύγκριση μεταξύ χωρών σε θανάτους Covid πρέπει να γίνεται με κοινή μεθοδολογία για να έχει νόημα. Όταν αυτό δεν ισχύει -και στην περίπτωση της δήλωσης θανάτων με ή από Covid ΔΕΝ ισχύει καθώς κάθε χώρα εφαρμόζει διαφορετική μεθοδολογία με την Ελλάδα να είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν κατά γράμμα τη μεθοδολογία”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “Στην Ελλάδα συσχετίζουμε ΚΑΘΕ θάνατο με/από Covid, με ένα θάνατο από ανακοπή που το θύμα διαγιγνώσκεται εκ των υστέρων με Covid αλλά δεν νοσηλεύθηκε για Covid, καταχωρίζεται ως θάνατος Covid. Γι’ αυτό, λοιπόν, αντί να γίνονται συγκρίσεις σε απόλυτους αριθμούς, ο πλέον έγκυρος δείκτης είναι αυτός της υπερβάλλουσας θνησιμότητας σε κάθε χώρα που συγκρίνει τους θανάτους της περιόδου προ πανδημίας με αυτούς της πανδημίας, λαμβάνοντας όμως υπόψη ταυτόχρονα σύνθετους συγχυτικούς παράγοντες, όπως είναι το δημογραφικό προφίλ της χώρας, η ηλικία των θανόντων κοκ”

Βεβαίως δεν μας διευκρίνισε γιατί υπάρχει τριπλασιασμός μέσα σε ένα μήνα στην Ελλάδα! Η απάντηση βέβαια βρίσκεται στη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, η οποία αποδίδεται στην μεγάλη και ανεξέλεγκτη αύξηση της κινητικότητας.

Να αποδεχτούμε την αντικειμενικότητα του δείκτη της υπερβάλλουσας θνησιμότητας, όμως αντικειμενικά ας μας παραθέσει και στοιχεία θανάτων σε άλλες χώρες για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Και εννοούμε νέους θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Γιώργος Σακκάς

news247.gr

ISTOCK

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις