Μπορεί η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας να σπατάλησαν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε φιλικά μέσα ενημέρωσης και επιχειρηματίες εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά δεν διαθέτουν μόλις 1.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση της Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», που κάηκε ολοσχερώς τον περασμένο Απρίλιο!
Αν και έχουν περάσει τέσσερις μήνες, η αποκατάσταση της καμένης πτέρυγας δεν έχει προχωρήσει, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα κορωνοϊού αυξάνονται το τελευταίο διάστημα.
Οι υπεύθυνοι του υπουργείου Υγείας δικαιολογούνται υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να βρουν το κονδύλι του 1.000.000 ευρώ για να εξασφαλίσουν τη δημόσια υγεία επαναλειτουργώντας την Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, που μάλιστα είναι αρμόδια για τη διαχείριση των σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού εξαιτίας του Covid!
Η απόφαση της κυβέρνησης να μην αποκαταστήσει την καμένη κλινική φέρει την υπογραφή της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, η οποία αναφέρει σε απόφασή της στις 3 Αυγούστου:
«1. Την έγκριση σκοπιμότητας, μελέτης εφαρμογής, των τευχών δημοπράτησης και την υλοποίηση του έργου “Επείγουσα αποκατάσταση δευτέρου ορόφου Πνευμονολογικού Τμήματος 5δ πτέρυγας μετά από εκδήλωση πυρκαγιάς” του ΓΝΘ “Γ. Παπανικολάου”, συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 1.136.561,34 ευρώ…
2. Το έργο δεν θα δημοπρατηθεί, αν δεν εξευρεθεί η χρηματοδότηση για την εκτέλεσή του».
Αφοπλιστικά, η κυρία Γκάγκα παραδέχεται πως, αν και έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την καταστροφική φωτιά, δεν ενδιαφέρθηκαν να εξασφαλίσουν τα απαιτούμενα κονδύλια, προτιμώντας να παραμείνει ανενεργή μια απαραίτητη κλινική! Η απόφαση λήφθηκε στα… μουλωχτά, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωνε στις 6 Απριλίου πως «στον συγκεκριμένο όροφο θα γίνουν όλες οι εργασίες, ώστε να είναι άμεσα λειτουργικός». Τα λόγια, όμως, έμειναν λόγια…
Σχολιάζοντας την αδυναμία του κράτους να εξασφαλίσει μόλις 1.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση της πτέρυγας της Πνευμονολογικής Κλινικής, ο διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος και συντονιστής Διαχείρισης Πανδημίας του ΓΝΘ «Γεώργιος Παπανικολάου» Αδαμάντιος Χλωρός δήλωσε: «Δηλαδή, περιμένουμε από ιδιώτες να βάλουν τα χρήματα; Με τι ανταλλάγματα; Και δεν ξέρω, φυσικά, αν υπάρχουν τέτοιοι ευεργέτες στις μέρες μας».
Ο κ. Χλωρός επισημαίνει ότι η σχετική μελέτη αποκατάστασης της πτέρυγας έχει ολοκληρωθεί από τις 30 Ιουνίου, αλλά το υπουργείο Υγείας δεν έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος η κλινική να παραμείνει κλειστή και τον χειμώνα. Αξίζει να σημειωθεί πως από την πυρκαγιά καταστράφηκαν οι 33 κλίνες της Πνευμονολογικής Κλινικής, που ήταν πολύ καλά εξοπλισμένες. Η κλινική μετακόμισε στον δεύτερο όροφο, όπου διατέθηκαν 24 κλίνες και στη συνέχεια επεκτάθηκε στον 3ο όροφο με άλλα 27 κρεβάτια, δηλαδή σύνολο 51 κλίνες.
«Επειδή έρχονταν συνεχώς ασθενείς Covid, πήγαμε ασθενείς στη νέα ΜΕΘ, δωρεά της Επιτροπής του 2021, πήραμε τα μισά κρεβάτια, αλλά γέμισαν κι αυτά, οπότε επεκταθήκαμε περαιτέρω στη μισή Γαστρεντερολογική με 12 κλίνες, που γέμισαν κι αυτές αμέσως, οπότε οι εφημερίες πραγματοποιούνται με μεγάλη αγωνία» δήλωσε, εκπέμποντας δραματικό σήμα κινδύνου λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού μέσα στο καλοκαίρι. «Είναι πασιφανές ότι υπάρχει μεγάλη μεταδοτικότητα και χρειάζεται επείγουσα απόφαση σε επίπεδο επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το τι πρέπει να γίνει. Η ροή ασθενών από άλλες κλινικές του νοσοκομείου (Καρδιολογική, Παθολογική, Ορθοπεδική κ.ά.) είναι συνεχής και μεγάλη» κατέληξε ο κ. Χλωρός.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις