Οι αποκαλύψεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις έχουν μετατρέψει την πολιτική σκηνή της Ελλάδας σε ένα μεγάλο «ρινγκ». Η πολιτική μάχη, πια, διεξάγεται σε πολλά επίπεδα και μεταξύ πολλών «αντιπάλων».
Η Νέα Δημοκρατία «παλεύει» με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είναι και θύμα των παρακολουθήσεων. Οι δύο πλευρές ανταλλάζουν σχεδόν σε καθημερινή βάση «πυρά», με την πρώτη πλευρά να υποστηρίζει ότι ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται να ενημερωθεί για την περίπτωσή του και τον ίδιο να κρατά «σκληρή» στάση, ζητώντας να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των παρακολουθήσεων.
Την ίδια ώρα, υψηλούς τόνους ανταλλάζει η κυβέρνηση και με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της ΕΥΠ, ενώ ένταση έχει προκληθεί και για τις δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Χαράλαμπο Αθανασίου.
Σε «πολιτική τακτική» αποδίδει η ΝΔ την άρνηση Ανδρουλάκη
Όσον αφορά στην «κόντρα» Ανδρουλάκη-ΝΔ, σε πολιτική τακτική αποδίδει η κυβέρνηση την άρνηση του πρώτου να αναζητήσει ενημέρωση από την ΕΥΠ για την παρακολούθησή του. Μάλιστα, στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για πολιτική σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ:
«H επιμονή του κ. Ανδρουλάκη να μην ενημερωθεί, ενώ έχουν γίνει όλες αυτές οι κινήσεις και η σύμπλευσή του με το ΣΥΡΙΖΑ (…). Θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική ταύτιση. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ όσο στην πραγματικότητα θέλει να φαίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά η Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Όσον αφορά στη «σχέση» της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ξανά προσωπικά «πυρά» στον πρωθυπουργό:
«Με εντολή Μητσοτάκη φτιάχτηκε με αυτόν τον τρόπο η ΕΥΠ, με εντολή Μητσοτάκη καταργήθηκε η θεσμική υποχρέωση της ΕΥΠ να ενημερώνει την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις -άρα και τους πολίτες, με εντολή Μητσοτάκη έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος.
Λόγος «μάχης» και οι δηλώσεις Αθανασίου
Την ίδια στιγμή, σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί ο τρόπος, με τον οποίο ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου επιχείρησε να εξηγήσει τι -κατά τη γνώμη του- συνέβη με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία.
«Ας πούμε ένας μουσουλμάνος βουλευτής της Βορείου Ελλάδος. Δεν λέω ότι υπάρχει καμιά αιχμή, προς Θεού. Αν υποθέσουμε ότι δίνει κάποια πληροφορία στη γείτονα χώρα, από που θα μπουν οι μετανάστες κλπ. Γιατί δεν πρέπει να ελεγχθεί;» υποστήριξε.
Για τα παραπάνω λόγια ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την αποπομπή Αθανασίου, ενώ το ΚΙΝΑΛ την παραπομπή του στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
«Στην προσπάθεια τους να δικαιολογήσουν την εκτροπή την οποία έχουν μεθοδεύσει επαναφέρουν θεωρίες “εσωτερικών εχθρών” από τις πιο σκοτεινές εποχές της Ελληνικής Ιστορίας. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποπέμψει σήμερα κιόλας τον κ. Αθανασίου. Διαφορετικά, θα αποδείξει ότι είναι ο ίδιος ο υποβολέας τέτοιων απαράδεκτων δηλώσεων» τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής, τη ρητή καταδίκη της απαράδεκτης, διχαστικής δήλωσης του κ. Αθανασίου και την παραπομπή του στα αρμόδια όργανα της Βουλής και στην Επιτροπή Δεοντολογίας» υπογραμμίζει από πλευράς της η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Ο όρος “εθνική ασφάλεια” έχει γίνει ένα «λάστιχο», που χωρούν οι πάντες και τα πάντα, για να νομιμοποιούνται και να διευκολύνονται απαράδεκτες πρακτικές παρακολουθήσεων και υποκλοπών» καταγγέλλει το ΚΚΕ.
Άνοιξε και ο «κύκλος» των καταθέσεων για το πώς διέρρευσαν στοιχεία
Την ίδια στιγμή ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου άνοιξε τον κύκλο των καταθέσεων στην έρευνα που διεξάγει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όχι για τις υποκλοπές αλλά για το πώς διέρρευσαν απόρρητα στοιχεία.
Ο κ. Τέλλογλου, πριν από λίγες ημέρες είχε γράψει στο Twitter ότι το 2018 από ιδιώτη γινόταν παρακολούθηση του τηλεφώνου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτός ήταν ο λόγος που ο δημοσιογράφος κλήθηκε σε κατάθεση, η οποία διήρκησε 3,5 ώρες.
Σε δηλώσεις του, αναφερόμενος στις παρακολουθήσεις του τηλεφώνου του Πρωθυπουργού, όπως είχε καταγράψει στο Twitter, σημείωσε ότι υπήρχαν «ενδείξεις ότι τα τηλέφωνα του δεν ήταν ασφαλή».
Κατά την αποχώρησή του από τον Άρειο Πάγο, ο κ. Τέλλογλου ανέφερε μεταξύ των άλλων:
«Κλήθηκα για κατάθεση, μου είπε ο κος Ντογιάκος, ποιο είναι το πλαίσιο της έρευνας που αφορά το πως γνωστοποιήθηκαν και αν γνωστοποιήθηκαν στις περιπτώσεις των νόμιμων συνακροάσεων μυστικά που αφορούν την εθνική ασφάλεια.
Εγώ δεν ήξερα να του πω κάτι γι’ αυτό και μίλησα για την έρευνα που έχουμε κάνει τους τελευταίους μήνες στο inside story για τη χρήση του Predator, δηλαδή του λογισμικού που παρακολουθεί τα κινητά τηλέφωνα. Και του εξήγησα ότι κατά τη γνώμη μας αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά στις νόμιμες επισυνδέσεις, δηλαδή χρησιμοποιείται και το ένα και το άλλο.
Ο κύριος Ντογιάκος μου έκανε μία ερώτηση σχετικά με μία ανάρτηση που είχα κάνει για τον Πρωθυπουργό και του είπα ότι το πρόβλημα των υπηρεσιών που ήθελαν να πάρουν τέτοια λογισμικά είναι πολύ παλιότερο από τη σημερινή μέρα. Αυτό γιγαντώθηκε μετά το μετά το 2020. Πρόσωπα που έπαιζαν ένα ρόλο παλιότερα, τα ίδια πρόσωπα είναι και σήμερα και ότι αν θέλουμε να μάθουμε το τι έχει γίνει με τις νόμιμες επισυνδέσεις στο παρελθόν, τότε η κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι να αλλάξει το νόμο που ψήφισε το Μάρτιο του 2021 που αναδρομικά απαγόρευε σε αυτούς που παρακολουθούνταν να ζητήσουν μέσω του δικαστή την ενημέρωσή τους, ένα δικαίωμα που υπήρχε μέχρι το 2021 και καταργήθηκε έκτοτε».
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν παρακολουθούνταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο δημοσιογράφος απάντησε:
«Υπήρχαν ενδείξεις ότι τα τηλέφωνα του δεν ήταν ασφαλή όπως ενδείξεις υπήρχαν και από το ΚΚΕ ΤΟ 2017. Οι ελληνικές υπηρεσίες προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά από το 2013, έχουμε βρει προσπάθειες των ελληνικών υπηρεσιών και το 2015, έχει γίνει μία τεράστια διαρροή στο wikileaks της ιταλικής εταιρείας που ήτανε όλες οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση από το 2013 έως 2015. Άρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι σημερινό, απλά η έκθεση που έχει υπάρξει σήμερα και το γεγονός ότι αυτά χρησιμοποιούνται συνδυαστικά δίνει μία καινούργια ποιότητα στο πρόβλημα. Ο κύριος Ντογιάκος θα κάνει τη δουλειά του κι εμείς ελπίζω να κάνουμε την δική μας, υπάρχει ακόμα πεδίο έρευνας».
Και συνέχισε:
«Οι ελληνικές υπηρεσίες, έχουμε αποδείξεις ότι προσπαθούν να αγοράσουν αυτά τα λογισμικά και πιο παλιά από το 2013, δεν αγοράστηκαν αυτά τα λογισμικά για λόγους που δεν ξέρω. Υπήρχαν καταγγελίες για την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών το 2017 και το 2018 που δεν αφορούν μόνο τον κύριο Μητσοτάκη. Για αυτές τις καταγγελίες δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα και δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τη στιγμή που υπάρχει ο νόμος του 2021. Ο νόμος του 2021 έχει αναδρομική ισχύ, ισχύει δηλαδή και για τις επισυνδέσεις που έχουν γίνει πριν το νόμο άρα η συζήτηση είναι αδιέξοδη αν δεν αλλάξει αυτός ο νόμος.
Δεν ήταν από την αρχή η επιλογή να αγοραστεί το Predator, οι πρώτες βολιδοσκοπήσεις αφορούσαν ένα άλλο πρόγραμμα το Πήγασος, το οποίο κάηκε όμως το 2018. Και το Πήγασος όπως λέει το ευρωκοινοβούλιο προσφέρει ορισμένες διασφαλίσεις όπως για παράδειγμα αφήνει τα λοκσ επάνω, δηλαδή μπορεί να έρθει η αρχή και να ζητήσει τα λοκ ενώ το Predator δεν έχει κάτι τέτοιο. Είναι δυσφημισμένο και ακριβότερο και έχει και πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ανίχνευσης εκ των υστέρων βέβαια ίσως για αυτόν τον λόγο να προτιμηθεί. Δεν ξέρω αν το έχει το σύστημα αυτό ή αγοράζει υπηρεσίες από κάποιον που το έχει ή κάποιος πουλάει τις υπηρεσίες.
Γιατί το Predator μπορεί να πουληθεί και με σειρές τηλεφώνου δηλαδή μπορεί να πουλήσει 10 τηλέφωνα το μήνα ή κάποιος πουλάει τέτοιες υπηρεσίες.
Και στην περίπτωση του Θανάση Κουκάκη και στην περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη χρησιμοποιήθηκε ο συνδυασμός δύο πραγμάτων της νόμιμης συνακρόασης και της εισαγωγής του παράνομου λογισμικό. Στον Ανδρουλάκη όταν δεν πάτησε το link υπήρξε η νόμιμη συνακρόαση. Στον Κουκάκη που πάτησε το link, σταμάτησε η συνακρόαση όταν έκανε καταγγελία για την νόμιμη επί σύνδεση και σταμάτησε παρακολούθηση του.
Μου ζητήθηκε να ονομάσω συγκεκριμένα πρόσωπα. Αυτά τα πρόσωπα προκύπτουν από τη σύνθεση των εταιρειών. Είναι γνωστό για εταιρεία Ιντελεξα ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε προμήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας Υπάρχουν σχέσεις των μετόχων μεταξύ τους».
ΝΔ για Τέλλογλου: Δεν θα μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού – Να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία
Να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητά, με ανακοίνωσή της, από τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι «δεν θα μπει σε καμία λογική συμψηφισμού».
Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:
«Ο κ.Τέλλογλου σήμερα επανέλαβε τα περί παρακολούθησης του τηλεφώνου του κ.Μητσοτάκη, όπως και άλλων τηλεφώνων, το 2017-2018. Ακριβώς το ίδιο ανέφερε και σε ανάρτησή του προ ημερών. Οφείλει να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον οποίο κατέθεσε σήμερα. Εμεις δεν πρόκειται να μπούμε σε καμία λογική συμψηφισμού. Η κυβέρνηση όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει αποφασιστικά και θα λάβει όλα εκείνα τα μέτρα διασφαλίζοντας την ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και την προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις