Ο διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κ. Μπουτσουρής μιλά για το body shaming και τη μάχη των κιλών

Τελικά είναι καλό ή κακό να έχουμε παραπάνω κιλά; Πολύς θόρυβος έγινε από τον χώρο της showbiz, της πολιτικής, της τηλεόρασης, με βολές εκατέρωθεν από παρουσιαστές και πολιτευτές τόσο στα ΜΜΕ όσο και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης για το αν οι υπέρβαροι μπορούν να αποτελούν πρότυπο για τη νέα γενιά.

H σύγχρονη κοινωνία προσπαθεί, με δράσεις ενάντια στο body shaming αλλά και στο bullying, να βάλει φρένο στο κυνήγι των υπέρβαρων ατόμων που δέχονται ρατσιστικά και προσβλητικά σχόλια, και μια συνεχή λεκτική και ψυχική βία.

Η «Espresso» συνομίλησε με τον διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνο Μπουτσουρή, ειδικό στην εκδήλωση και τη θεραπεία της παχυσαρκίας, την οποία χαρακτηρίζει νόσο της εποχής μας. Συναντήσαμε τον διακεκριμένο γιατρό στο ιατρείο του στη Νέα Σμύρνη, με τον ίδιο να προσπαθεί ύστερα από δική μας παραίνεση να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί η παχυσαρκία είναι ασθένεια για τον δυτικό κόσμο.

Στη σημερινή εποχή κυριαρχεί το φαινόμενο του body shaming. Πολλοί λένε ότι σχετίζεται με την εργαλειοποίηση και την εμπορευματοποίηση του σώματος. Ενας άνθρωπος είναι μόνο θερμίδες και κιλά; Δεν είναι ψυχή, μυαλό, προσωπικότητα, καλλιέργεια;

Πραγματικά, είναι απορίας άξιον γιατί πρέπει να μας αφορούν τα κιλά των άλλων ανθρώπων. Δεν πρέπει να μας αφορά. Δεν είναι δικός μας λογαριασμός, ούτε θα κρίνω την προσωπικότητα του άλλου από τα κιλά του. Από εκεί και πέρα, καθένας μας ξέρει πώς πρέπει να είναι για να έχει καλή υγεία. Καλώς ή κακώς, η ιατρική επιστήμη δίνει τον ορισμό της παχυσαρκίας. Δεν μπορεί κάποιος να το αμφισβητήσει, γιατί είναι σαν να αμφισβητεί την ίδια την ασθένεια. Μερικά πράγματα τα βλέπουμε κατάματα οι γιατροί και λέμε «ναι, αυτός είναι παχύσαρκος, έχει κακοήθη παχυσαρκία, νοσογόνο παχυσαρκία». Δεν γίνεται ο γιατρός να μην πει την αλήθεια στους ασθενείς του. Δεν προσβάλλουμε τον ασθενή, ούτε του κάνουμε bullying όταν με βάση το ύψος του βλέπουμε πολλά κιλά στη ζυγαριά. Ο γιατρός θέλει και είναι υποχρέωσή του να βοηθήσει τον ασθενή του. Εγώ καλούμαι να βοηθήσω κάποιον που θέλει να βοηθηθεί. Δεν θέλω να κρίνω τον συνάνθρωπό μου, να τον στενοχωρήσω, να τον προσβάλω. Αλλά, από την άλλη, δεν θα αλλάξουν και η ιατρική και η επιστήμη και το τι ορίζουμε ως παχυσαρκία για να μη δυσαρεστήσω τον ασθενή που έχει βάρος.

Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα τι επιπτώσεις έχει στην υγεία;

Η παχυσαρκία οδηγεί σε πολλά νοσήματα, όπως διαβήτης, αλλά και σε προβλήματα ορθοπεδικά. Επίσης, η παχυσαρκία δημιουργεί καρκίνο.

Λέγεται από την ιατρική επιστημονική κοινότητα ότι ένας στους πέντε ενήλικες (20%) στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με τους υπέρβαρους, δηλαδή το 50% των ενηλίκων, έχει βάρος -και λίπος- πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα. Με την καραντίνα για τον Covid-19, τα κιλά αυξήθηκαν και δεν λένε να φύγουν… Τι να κάνουμε;

Αν κάποιος στην πανδημία είχε περιττά κιλά και στην καραντίνα πήρε ακόμη περισσότερα δεν θα πρέπει να τα παρατήσει. Με τίποτα! Θα ατσαλώσει τη θέλησή του, γιατί όλα έχουν να κάνουν με την ψυχολογία και θα πει «εγώ θα φτάσω σιγά σιγά στα χι, ψι κιλά που ήμουν πριν από την πανδημία και θα αγωνιστώ να χάσω και κάποια ακόμη». Μπορεί με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού να υπάρξει και νέο λοκντάουν από τον χειμώνα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα παρατάμε; Οχι. Δεν είναι τζάμπα κόπος να χάσουμε τα κιλά της καραντίνας. Είναι σπουδαίο επίτευγμα. Ξέρετε, είναι πολύ δύσκολο να χαθούν πολλά κιλά. Προσωπικά επιβραβεύω τους ασθενείς μου που χάνουν ακόμη και δυο και πέντε και 10 κιλά, πόσο μάλλον περισσότερα. Θέλει πολλή πειθαρχία. Δεν είναι εύκολο να χάσεις κιλά, και μιλάω με την ιατρική μου ιδιότητα. Θα φτάσουμε λοιπόν στα κιλά που είχαμε πριν από την πανδημία με ισορροπημένο τρόπο διατροφής και άσκησης. Τι εννοώ «καλή διατροφή»; Την αποφυγή των σύγχρονων επεξεργασμένων ζαχάρων. Θέλουμε ζάχαρη; Δεν υπάρχει θέμα. Η βρώση ζάχαρης από τα φρούτα, τη μαύρη σοκολάτα, το μέλι δεν μας πειράζει καθόλου. Η φυσική παραγωγή της ζάχαρης μέσα από τα προϊόντα της Γης μάς δίνει μάλιστα και ενέργεια. Ο,τι ζωντανό και φρέσκο μάς κάνει καλό. Πάμε τώρα στον τομέα που λέγεται «άσκηση». Πολλοί άνθρωποι σήμερα περπατάνε, αλλά συνεχίζουν να έχουν περιττά κιλά. Για μένα η άσκηση όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά πρέπει να είναι στοχευμένη. Η άσκηση θέλει χρόνο και να την κάνουμε με χαρά. Αλλιώς, αν μπαίνουμε σε πρόγραμμα γυμναστικής με άγχος και με αίσθημα κόπου, θα έχουμε αρνητικό και αντίθετο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους.

Πώς αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της παχυσαρκίας πέρα από τη διατροφή και την άσκηση;

Ναι, υπάρχουν καινούργια φάρμακα, όπως ενέσεις που δημιουργούν ένα αίσθημα κορεσμού, τα οποία θα βοηθήσουν τους παχύσαρκους να χάσουν κιλά για να τους δώσουν έναυσμα για να ακολουθήσουν καινούργιο τρόπο ζωής. Μετά όμως θα ξαναγυρίσουμε στον κλασικό τρόπο αντιμετώπισης, στη σωστή διατροφή, στην άσκηση και σε κάτι πολύ σημαντικό, τον καλό ύπνο. Οι άνθρωποι που δεν έχουν καλό και επαρκή ύπνο παχαίνουν. Το να κοιμάται καλά κάποιος τον βοηθάει να χάνει βάρος. Αλλιώς, η κορτιζόλη, η οποία έχει άμεση σχέση με το βάρος, μπλοκάρει τον μεταβολισμό και τον οργανισμό μας και δεν μας βοηθάει να χάσουμε κιλά. Καλό ύπνο, λοιπόν, αυτό συνιστώ. Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική. Τι θέλω να πω; Θέλεις τα γονίδιά μας, θέλεις η άσχημη διατροφή με πολύ λίπος, υδατάνθρακες, θες η καθιστική ζωή και η έλλειψη άσκησης, θέλεις ο θυροειδής, η εμμηνόπαυση; Εμείς οι γιατροί μιλάμε κυρίως για διατροφή και φυσική δραστηριότητα, αλλά κάθε περίπτωση είναι μοναδική και πρέπει να γίνουν εξετάσεις. Η παχυσαρκία είναι ασθένεια.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις