Αίτημα για την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κατέθεσε σήμερα (22/8) το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.
“Μετά την αποκάλυψη της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Νίκου Ανδρουλάκη, με το κακόβουλο λογισμικό Predator, ζητήσαμε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την πρόσκληση σε ακρόαση ενώπιον αυτής του τότε διοικητή της ΕΥΠ και του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ)” σημειώνεται στην επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθανάσιο Μπούρα.
Διαβάστε αναλυτικά το επιστολή προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας:
ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Προς: Τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
κ. Αθανάσιο Μπούρα.
Κύριε Πρόεδρε,
Μετά την αποκάλυψη της απόπειρας παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Νίκου Ανδρουλάκη, με το κακόβουλο λογισμικό Predator, ζητήσαμε τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την πρόσκληση σε ακρόαση ενώπιον αυτής του τότε διοικητή της ΕΥΠ και του προέδρου της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Η συνεδρίαση της Επιτροπής και η ακρόαση των παραπάνω προσώπων, παρισταμένων και των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Επικρατείας, έλαβε χώρα την 29η Ιουλίου 2022.
Κατά τη συνεδρίαση αυτή, μέσα από μια ενδιαφέρουσα εναλλαγή αποκαλυπτικών πληροφοριών, ένοχων σιωπών και επιμελών αποκρύψεων, γεννήθηκαν νέα και κρίσιμα ερωτήματα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, όχι μόνον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, αλλά και δημοσιογράφων και κομμάτων.
Προτού παρέλθει ικανός χρόνος από την 29η Ιουλίου και εν μέσω καταιγισμού εντυπώσεων, ερωτημάτων και διαβημάτων, πληροφορηθήκαμε έκπληκτοι, πολίτες και κόμματα, από τα χείλη του εποπτεύοντος την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών πρωθυπουργού, ότι από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 ο Νίκος Ανδρουλάκης τελούσε σε καθεστώς παρακολουθήσεων των τηλεφωνικών του επικοινωνιών, ύστερα από την έκδοση σχετικής διατάξεως της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως εφετών, με την γενική και αόριστη επίκληση λόγων «εθνικής ασφάλειας». Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, άλλως η «νόμιμη» συνακρόαση από τις μυστικές υπηρεσίες των συνομιλιών εκλεγμένου πολιτικού και αρχηγού κόμματος, αποτελεί πρωτοφανή θεσμική εκτροπή, συντελεσθείσα κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου.
Οι συνέπειες της ομολογίας του έχοντος την άμεση ευθύνη για την ΕΥΠ πρωθυπουργού, ήταν να οδηγηθούν σε απομάκρυνση από τη θέση τους ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοντολέων και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδης. Τίποτε περισσότερο, δηλαδή, από μια σύντομη εκφορά του «απεταξάμην».
Η θεσμική, όμως, εκτροπή παραμένει, η παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας βοά, η υπονόμευση κάθε έννοιας απορρήτου των επικοινωνιών διαβρώνει δικαιώματα και αξίες, τα ερωτήματα γιγαντώνονται και όσο κρύβονται στο σκοτάδι πρόσωπα και ευθύνες, η Δημοκρατία, καχεκτική, θα περιμένει την επόμενη αμφισβήτησή της.
Κύριε πρόεδρε,
Την πολιτική πρέπει να καθοδηγεί η ηθική της ευθύνης . Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε, πρέπει να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι συνέβη στην θλιβερή για την πολιτική μας ζωή τρέχουσα υπόθεση των παρακολουθήσεων, τα γεγονότα, τους πρωταγωνιστές, τα κίνητρα, τις επιδιώξεις αφανών και φανερών κέντρων.
Μόνον έτσι, με την αλήθεια πλήρη και ακέραιη, μπορούμε να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία, θωρακίζοντάς την με όλα τα αναγκαία μέσα.
Ζητούμε, γι’ αυτό, την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, σε συνέχεια της από 29 Ιουλίου 2022 συνεδρίασής της, στην οποία θα κληθούν σε ακρόαση:
α) ο νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης
β) ο καθαιρεθείς διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ακλόνητα σιωπηλός κατά την πρώτη εξέτασή του για όσα ενήργησε για τις «νόμιμες» επισυνδέσεις κ Παναγιώτης Κοντολέων
γ) η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας εφετών κ. Βασιλική Βλάχου, καθώς αναπόσπαστο κεφάλαιο της υπόθεσης των υποκλοπών αποτελούν οι εισαγγελικές διατάξεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και η αιτιολογία που τις συνοδεύει
δ) ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, κ Γρηγόρης Δημητριάδης καθώς αυτός φέρεται ότι διατηρούσε τη γραμμή επικοινωνίας με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ,
ε) τέλος, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών κ Χρήστος Ράμμος.
Πολιτικός «καύσωνας» για τις παρακολουθήσεις – Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή
Εβδομάδα πολιτικού «καύσωνα» θα είναι αυτή που αρχίζει σήμερα Δευτέρα στη Βουλή, καθώς αναμένεται σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για το θέμα των υποκλοπών, με προσωρινή κλιμάκωση στην προ ημερησίας συζήτηση που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η οποία αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Ωστόσο, η αντιπαράθεση αναμένεται να αρχίζει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου θα οριστεί το χρονοδιάγραμμα των συνεδριάσεων. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει δημοσίως να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ώστε να κληθούν ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων και ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης να καταθέσουν και να ξεκινήσει άμεσα η διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων. Η κυβερνητική πλειοψηφία, ωστόσο, προτάσσει την ανάγκη η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να συνεδριάσει αρχικά για να επικυρώσει τον διορισμό του πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη ως νέου επικεφαλής της ΕΥΠ και η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπως τη ζητά η αντιπολίτευση, να γίνει κάποια στιγμή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Η κυβέρνηση προτιμά να διαχειριστεί πολιτικά το θέμα μέσω της προ ημερησίας την εβδομάδα που έρχεται. Ωστόσο, έμπειροι κοινοβουλευτικοί εκτιμούν πως η αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να μετατρέψει και τη συνεδρίαση της επιτροπής για τον διορισμό του Θ. Δεμίρη σε αρένα. Σε ό,τι αφορά την προ ημερησίας, πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα εγκαταλείψει το πλαίσιο που έθεσε με τη δήλωσή του της προπερασμένης Δευτέρας. Θα επαναλάβει δηλαδή ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και ότι -αν τη γνώριζε- δεν θα την είχε επιτρέψει, παρά το γεγονός ότι ήταν νόμιμη και έγινε με άδεια της αρμόδιας εισαγγελέως. Επίσης, θα αναφέρει ότι προχώρησε αμέσως σε διορθωτικές κινήσεις, ζητώντας την παραίτηση των κυρίων Κοντολέοντος και Δημητριάδη, ενώ θα εστιάσει στις αλλαγές που είναι επιβεβλημένο να γίνουν στην ΕΥΠ, ώστε να δημιουργηθούν πρόσθετα «φίλτρα» στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήδη έδειξε τη βούληση να προχωρήσει σε τέτοιες αλλαγές με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επανέφερε τον δεύτερο εισαγγελέα για τις νόμιμες παρακολουθήσεις. Οπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ιδιαίτερα σημαντική προσφορά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στα εθνικά μας θέματα, αλλά και στην καθημερινή μάχη με την τρομοκρατία και το έγκλημα, και το ζητούμενο είναι πλέον τόσο η βελτίωση της επιχειρησιακής της επάρκειας όσο και η συνολική επαναξιολόγηση του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας της. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ήδη καταθέσει μια πρόταση τεσσάρων σημείων, μεταξύ άλλων για ενίσχυση της εποπτείας και της λογοδοσίας της ΕΥΠ και για θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα, ενώ θα ζητήσει και τις προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της RealNews
enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις