Ο περίφημος Κοντολέων πέρασε στην Ιστορία ως …παρακρατικός. Ο Πρωθυπουργός το είπε : Παρακολουθούσε ευρωβουλευτή, χωρίς να τον ενημερώσει.
Ο ίδιος έφυγε, το παρακράτος μένει. Ο πορτ παρόλ Οικονόμου το είπε: Δεν είναι σε γνώση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού ότι παρακολουθούνται και άλλα πολιτικά πρόσωπα .
Ο διάδοχός του Θεμιστοκλής Δεμίρης έχει μια αντίστοιχη προϊστορία: η ανάκλησή του από τη συνταξιοδότηση για να διοριστεί γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών, είχε πρόβλημα: Ήταν «πληρεξούσιος υπουργός Α΄» και όχι «πλήρης» πρέσβης, που απαιτεί η θέση. Αλλά όταν οι νόμοι δεν συμφωνούν με τις επιθυμίες του Μητσοτάκη, τόσο χειρότερο για τους νόμους: άλλαξαν τον … Κανονισμό!
Έτσι την τελευταία τριετία οι πρέσβεις του διπλωματικού σώματος είχαν ως προϊστάμενο κάποιον υπηρεσιακά κατώτερό τους.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Νίκος Δένδιας έπαθε σοκ . «Ούτε τον γνωρίζω, ούτε τον συνάντησα ποτέ», εξομολογήθηκε σε φίλο του, όταν έμαθε ποιον θα …διορίσει γραμματέα!
Του διέφευγε ότι ο «συνεργάτης του» ήταν κουμπάρος της –ασκούσης χρέη υπερυπουργού τότε-διπλωματικήςσυμβούλου του Πρωθυπουργού, που ήταν προστατευόμενη της Ντόρας!
Είναι γνωστό ότι παραδοσιακά το Μητσοτακέικο σε δυο σώματα φρόντιζε να έχει ανθρώπους: στο Δικαστικό – Κόκκινος, Πικραμένος κ.α.- και στο Διπλωματικό.
Έτσι ήλθε καινούργιος σερίφης στην πόλη. Υπηρεσιακά ο Δεμίρης λέγεται ότι έχει τις χαρακτηριστικές ιδιότητες του υδρογόνου: άχρωμος , άοσμος και άγευστος. Και αρκούντως προσαρμοστικός.
Ότι με αυτό το προφίλ βρέθηκε σε τόσο νευραλγικό πόστο, αναδεικνύει την πρωθυπουργική αγωνία για στεγανοποιήσεις στους τελευταίους ορόφους του ουρανοξύστη της λεωφόρου Κατεχάκη.
Στην πρεμιέρα ωστόσο ενώπιον των μελών της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής ο νέος διοικητής έβγαλε προβλήματα.
Η φράση που του αποδίδεται-«Έχω πλήρη έλεγχο της υπηρεσίας τις τελευταίες 15 μέρες, κανείς δεν εξαιρείται», από παρακολουθήσεις, μπάζει.
Οι πρώτες οκτώ λέξεις συνθέτουν γκάφα. Πώς ακριβώς «είχε τον <πλήρη έλεγχο» στην ΕΥΠ, προτού εγκριθεί ο διορισμός του από τη Βουλή;
Οι υπόλοιπες συνιστούν πρόβλημα νομικού και θεσμικού χαρακτήρα: Αν εξαιρείται και ποιος , από το ενδεχόμενο «επισύνδεσης», δεν θα το κρίνει ο διοικητής της ΕΥΠ, αλλά ο νόμος και το Σύνταγμα.
Ως ερμηνευτές τους οι Συνταγματολόγοι-προεξάρχοντος του Βενιζέλου – αμφισβητούν τη νομιμότητα της παρακολούθησης βουλευτών.
Εδώ πολλοί διέκριναν και δεύτερη γκάφα. Αρνούμενος να δώσει διευκρινίσεις για το χρησμό περί «ανεξαίρετου», κατ΄ουσίαν άφησε να εννοηθεί ότι παρέλαβε κόσμο και ντουνιά, υπό παρακολούθηση.
Μπορεί ο διοικητής της ΕΥΠ να «νομοθετεί» επί των παρακολουθήσεων, – ή τουλάχιστον να ασπάζεται τις θεωρίες του Γεραπετρίτη- παραβλέποντας ότι ο ίδιος ελέγχεται από το τη Βουλή και όχι η Βουλή από τον ίδιο;
Αν ο Κοντολέων ήταν παρακράτος, ο Θεμιστοκλής Δεμίρης εμφανίζεται ως …υπερκράτος.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις