Παρακολουθούσε η ΕΥΠ το τηλέφωνο του Στέργιου Πιτσιόρλα και του Σπύρου Σαγιά με εντολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ; Αυτός είναι ο ισχυρισμός που προβάλλει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να βγει από την ιδιαίτερα δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει εδώ και περίπου ενάμιση μήνα με το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Σήμερα, μάλιστα, στην πρεμιέρα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η κυβερνητική πλευρά φαίνεται έτοιμη να θέσει το θέμα της παρακολούθησης των εν λόγω σε μια προσπάθεια να στρέψει τα βέλη της επικαιρότητας αλλού πετυχαίνοντας έναν συμψηφισμό ευθυνών. Υπό αυτό το πρίσμα μπορεί να εξηγηθεί και η συνέντευξη του πρώην υφυπουργού και πρώην προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα, στα «Νέα» της Δευτέρας, η οποία προβλήθηκε με τίτλο «Αλέξη, γιατί με παρακολουθούσες;».
Η «Εφ.Συν.» σήμερα παρουσιάζει το πλήρες ιστορικό της υπόθεσης με τους επενδυτές από το Κατάρ και κυρίως φέρνει στο φως έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η ΕΥΠ γνώριζε ήδη από τον Νοέμβριο του 2013 πόσο σοβαρή ήταν η εν λόγω υπόθεση, στο πλαίσιο τόσο της εθνικής ασφάλειας όσο και της εγκληματικής δραστηριότητας.
Πριν περάσουμε στο χρονικό της ιστορίας αξίζει να αναφερθεί πως η συνέντευξη Πιτσιόρλα ήρθε ως «ουρά» δημοσιεύματος της προηγούμενης εβδομάδας από την εφημερίδα «Μπαμ», σύμφωνα με το οποίο τόσο ο ίδιος όσο και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Σαγιάς παρακολουθούνταν για ένα δίμηνο το 2016 από την ΕΥΠ. Εκτός αυτού, πριν από λίγες μέρες έλαβε χώρα και η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην οποία κλήθηκαν να μιλήσουν μεταξύ άλλων και οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας (επί κυβέρνησης Σαμαρά) και Γιάννης Ρουμπάτης (επί κυβέρνησης Τσίπρα).
O δεύτερος φέρεται να είπε ότι «κληρονόμησε» σχετική έρευνα της ΕΥΠ αναφορικά με την περίπτωση της εταιρείας Pimana, που αφορούσε επένδυση του εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο. Φέρεται επίσης να υποστήριξε ότι στο πλαίσιο αυτής της έρευνας δεν παρακολουθούνταν απευθείας οι Πιτσιόρλας – Σαγιάς, αλλά άτομα τα οποία ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στη συνέντευξή του στα «Νέα» ο κ. Πιτσιόρλας είπε πως το 2013 και το 2014 είχε όντως «φιλική σχέση με την εδώ ομάδα που εκπροσωπούσε τα συμφέροντα του εμίρη του Κατάρ και τους βοήθησα να κάνουν επενδύσεις».
Από την πλευρά του, ο κ. Δραβίλλας φαίνεται ότι μπέρδεψε κάπως τα πράγματα και φέρεται να υποστήριξε πως επί των ημερών του στην ΕΥΠ δεν υπήρξε επισύνδεση ούτε του κ. Πιτσιόρλα ούτε του κ. Σαγιά και ότι ζήτησε από τον τότε επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, κ. Νικολούδη (και εν συνεχεία υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), να υπάρξει έρευνα για την υπόθεση αγοραπωλησίας της νησίδας Οξυάς και όχι για το «Ναυάγιο» της Ζακύνθου, όπως σκοπίμως συγχέεται.
Είναι τα πράγματα έτσι όπως υποστηρίζει ο κ. Δραβίλλας και η επένδυση στην Οξυά δεν έχει καμία σχέση με εκείνη της Ζακύνθου; Ας δούμε λίγο τα γεγονότα…
Πίσω στο 2009
Τότε αρχίζει η περίφημη υπόθεση των επενδυτών, με ασυνήθιστες τραπεζικές συναλλαγές σε υποκατάστημα της ΕΤΕ, οι οποίες προκαλούν το ενδιαφέρον της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ποσό 5 εκατ. ευρώ κατατίθεται σε λογαριασμό της ΕΤΕ που ανοίγει ο Σύρος υπήκοος Μοχάμαντ Μακλούφ. Εντολέας είναι μια offshore εταιρεία.
Η έρευνα της Αρχής αποδεικνύει πως ο Μακλούφ είχε στενές σχέσεις με την οικογένεια Αλ Ασαντ, που κυβερνά τη Συρία, καθώς η μητέρα του σημερινού προέδρου της χώρας, Μπασάρ Αλ Ασαντ, λεγόταν Ανίσα Μακλούφ. Ο ίδιος συστηνόταν ως γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών της χώρας και το τηλέφωνο επικοινωνίας που δήλωσε στην Εθνική Τράπεζα προκειμένου να ανοίξει λογαριασμό αντιστοιχούσε σε εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών με έδρα τον Πειραιά.
Στην Ελλάδα ο Μακλούφ αναφέρει ως αντίκλητό του έναν άλλο Σύρο, που απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια το έτος 2000, ονόματι Τζαμάλ-Ηλία Ζοράτλυ.
Από το 2009 έως το 2011 ο Μακλούφ φέρνει αρκετά χρήματα στην Ελλάδα και τα επενδύει είτε αγοράζοντας ακίνητα είτε μετοχές και τραπεζικά προϊόντα. Τον Αύγουστο του 2011 η Ευρώπη επιβάλλει κυρώσεις στη Συρία και σε υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Αλ Ασαντ. Συνέπεια αυτού είναι όπως η Αρχή με την υπ. αρ. 81/2011 διάταξη δεσμεύει την περιουσία του Μακλούφ στην Ελλάδα που εκείνη την περίοδο είχε αποτιμηθεί στα 20 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα η Αρχή δεν έχει σταματήσει την έρευνά της και διαπιστώνει ότι ο Ζοράτλυ εμφανίζεται να συνυπάρχει σε διάφορες εταιρείες με τον Σ.Κ., ο οποίος στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί κατ’ επανάληψη για λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών, καθώς και για συμμετοχή στο παραδικαστικό κύκλωμα Καλούση – Μπουρμπούλια.
Εν τω μεταξύ, την ίδια περίοδο αναφέρονται στην Αρχή και άλλες ύποπτες κινήσεις λογαριασμών, αυτή τη φορά στην Εμπορική Τράπεζα. Οι κινήσεις γίνονται από μια γυναίκα, την Τζουμάνα Μπεσάρα, υπήκοο Λιβάνου, που δηλώνει επιχειρηματίας. Την ίδια ώρα και η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει την Αρχή για ύποπτες συναλλαγές που γίνονται από τον Γκάζι Χαντάντ, υπήκοο Καναδά με λιβανέζικη επίσης καταγωγή και ο οποίος είναι μέτοχος στην εταιρεία Pimanso Α.Ε. Η εν λόγω εταιρεία η οποία είναι ενεργή και σήμερα έχει ως αντικείμενο την εκμετάλλευση και επιστασία ακινήτων.
Από την έρευνα αποδεικνύεται ότι η Τζουμάνα Μπεσάρα είχε δεχθεί μέσα σε έναν χρόνο εμβάσματα ύψους 3,9 εκατ. ευρώ από άτομο που ονομαζόταν Κριστιάν Κομέρ και το οποίο είχε επίσης γεννηθεί στον Λίβανο και είχε υπηκοότητα Καναδά.
Οι υπάλληλοι της Αρχής συνεχίζουν την έρευνα και εν τέλει διαπιστώνουν ότι η Τζουμάνα Μπεσάρα ήταν μέλος της εταιρείας Pimanso, o Γκάζι Χαντάντ ήταν μέτοχος στην ίδια εταιρεία και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Τζαμάλ-Ηλίας Ζοράτλυ. Ολοι τους, μαζί με τον Μακλούφ, δήλωναν ως διεύθυνση κατοικίας την ίδια οδό και αριθμό στη Βούλα.
Οι επενδύσεις
Τα εμβάσματα που λαμβάνει η Τζουμάνα Μπεσάρα επενδύονται αρχικά σε αγορά ακινήτου στο Γαύριο Ανδρου, ενώ ένα ποσό χρησιμοποιείται για την πληρωμή νοσηλείας Λίβυων τραυματιών (βρισκόμαστε στην περίοδο των μεγάλων αλλαγών λόγω της Αραβικής Ανοιξης), οι οποίοι νοσηλεύτηκαν σε διάφορες κλινικές της Ελλάδας εκείνη την περίοδο. Από εκεί και πέρα:
● Στις 20 Ιουνίου του 2012 ανοίγεται ένας λογαριασμός όψεως στην ΕΤΕ με δικαιούχο την κυπριακή εταιρεία Arcler Investments. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα η εταιρεία συστάθηκε στα τέλη Μαΐου της ίδιας χρονιάς στην Κύπρο με μοναδικό μέτοχο τον Κριστιάν Κομέρ και νόμιμους εκπρόσωπους τον ίδιο, την Τζουμάνα Μπεσάρα και τον Τζαμάλ-Ηλία Ζοράτλυ.
● Πέντε μέρες αργότερα, στις 25 Ιουνίου, πιστώνεται στον λογαριασμό της εταιρείας έμβασμα ύψους 3.558.000 ευρώ με αιτιολογία την προεξόφληση προσυμφώνου συμβολαίου αγοραπωλησίας 5 νησίδων που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Εχινάδων.
● Λίγους μήνες αργότερα, στις 15 Οκτωβρίου αγοράζεται έναντι ποσού 1 εκατ. ευρώ μια νησίδα που βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων με αγοραστή μια εταιρεία ονόματι «Πιμάκρι Ακίνητα Α.Ε.».
● Εναν χρόνο μετά στην υπόθεση μπαίνει και ο Στρατός. Με τα υπ. αρ. Φ.110/07/318256 (14/10/2013) και Φ.110/07/318257 η Διεύθυνση Ασφάλειας και Αντιπληροφοριών του ΓΕΕΘΑ ζητά στοιχεία ώστε να διαμορφώσουν τη δική τους εισήγηση για την πώληση των νησίδων, καθώς η περιοχή θεωρείται παραμεθόριος.
● Στις 19 Νοεμβρίου του 2013 η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αποστέλλει έγγραφο προς την ΕΥΠ με το οποίο την ενημερώνει για το σύνολο της υπόθεσης, τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.
● Το 2014 η Τζουμάνα Μπεσάρα και ο Κριστιάν Κομέρ εμφανίζονται ως εκπρόσωποι του πρώην εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί να διαπραγματεύονται την αγορά έκτασης 15.000 στρεμμάτων στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου με στόχο την τουριστική αξιοποίησή της.
● 2021: Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως ο Κριστιάν Κομέρ και η Τζουμάνα Μπεσάρα συνεχίζουν να επενδύουν στην Ελλάδα με την κατασκευή πεντάστερου boutique hotel 19 δωματίων στου Ψυρρή, στη θέση των κτισμάτων που βρίσκονται στην οδό Λουκά Νίκα 9 και 11. Μάλιστα το έργο, που είναι της τάξεως του 1,8 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο με την εταιρεία Pimanso, όπου η Μπεσάρα είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος, να λαμβάνει ενίσχυση 536 χιλ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.
Την ίδια ώρα βέβαια και μετά το… ναυάγιο της επένδυσης στο «Ναυάγιο» της Ζακύνθου δύο βουλεύματα της ελληνικής Δικαιοσύνης που εκδόθηκαν το 2020 και το 2022 παραπέμπει την Τζουμάνα Μπεσάρα σε δίκη με τις κατηγορίες για ζημία εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου ύψους 17 εκατ. ευρώ, για ηθική αυτουργία, για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης κ.ά. Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται.
Καταρρέει το αφήγημα
Οσα αναφέραμε πιο πάνω συντελούν πολύ καλούς λόγους για ενασχόληση της ΕΥΠ με τη συγκεκριμένη υπόθεση πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επενδυτές με περίεργες κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, κοινές διευθύνσεις, συνεργασίες με ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για λαθρεμπόριο και παραδικαστικό κύκλωμα, Καταριανοί, αγοραπωλησίες ελληνικών νησίδων, συνέθεταν ένα σκηνικό που σίγουρα άξιζε να διερευνηθεί από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας περισσότερο από την περίπτωση Ανδρουλάκη. Και επειδή όπως αποδεικνύεται, όλη αυτή η ιστορία έχει μια συγκεκριμένη ακολουθία, στην οποία εμπλέκονται τα ίδια πρόσωπα, μάλλον δεν στέκει το επιχείρημα του κ. Δραβίλλα ότι επρόκειτο για διαφορετικές περιπτώσεις.
Ηταν τα ίδια πρόσωπα από την πρώτη στιγμή που απασχόλησαν τις ελληνικές αρχές και ήταν τα ίδια πρόσωπα που προφανώς παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ για ευνόητους λόγους που αφορούσαν τόσο την εθνική ασφάλεια όσο και πιθανή εγκληματική δραστηριότητα. Κατά συνέπεια και αφού ο κ. Πιτσιόρλας έχει δηλώσει επίσημα ότι τους είχε βοηθήσει στις επενδύσεις, είναι πλέον κατανοητό ότι η παρακολούθηση δεν αφορούσε τον ίδιο, αλλά εκείνους. Ο ίδιος παρακολουθήθηκε εξ αντανακλάσεως. Οπως ακριβώς και όλο το ΠΑΣΟΚ με την παρακολούθηση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη.
efsyn.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις