Νέα στοιχεία-«φωτιά» είδαν το φως της δημοσιότητας από έρευνα της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας για τις επιπτώσεις της ακρίβειας στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.
7 στους 10 Έλληνες πεινάνε κυριολεκτικά για να πληρώνουν αδρά την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Οι κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, έχουν ανακατέψει την τράπουλα, μια εξέλιξη που οι δυτικοί δεν την περίμεναν και τώρα κοιμούνται όπως έστρωσαν.
Προ των πυλών άλλωστε είναι ο χειρότερος χειμώνας της Ευρώπης μετά από αυτόν του 1944-1945, τουλάχιστον στα κράτη της Ευρώπης που έχουν χαρακτηριστεί «μη φιλικές χώρες» προς την Ρωσία και βιώνουν τις αντικυρώσεις της Μόσχας, με τις Βρυξέλλες και την Βρετανία να επιχειρούν να μειώσουν την κατανάλωση του φυσικού αερίου κατά 15%, αλλά την «τρύπα» που μετρούν να είναι πάνω από 30%.
Η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη συντασσόμενη με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την βίαιη απολιγνιτοποίηση που είχε ξεκινήσει έχει οδηγήσει τον κόσμο στα όρια της φτώχειας και όλοι γνωρίζουν ότι μέσα στο χειμώνα αυτό θα αυξηθεί.
Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων έχει ήδη κτυπήσει το καμπανάκι λέγοντας πως λόγω των κυρώσεων στην Ρωσία, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα χάνουν έναν ολόκληρο μισθό το χρόνο, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Τα στοιχεία της έρευνας της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ειδικής θεματικής έρευνας το 71% των εργαζομένων έχει κόψει βασικά αγαθά διατροφής, προκειμένου να πληρώνουν τους υπέρογκους λογαριασμούς που λαμβάνουν.
Παράλληλα, το 80% δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022.
Το 20% των εργαζομένων, δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση δεν του επιτρέπει να ανταπεξέλθει Καθόλου στις συνθήκες ακρίβειας και ενεργειακής κρίσης του χειμώνα, ενώ το 47% δηλώνει Δύσκολα, το 30% Σχετικά εύκολα και το 3% Εύκολα.
Το 63% θεωρεί την αύξηση των μισθών και του Κατώτατου μισθού ως το αποτελεσματικότερο μέσο για τη προστασία του βιοτικού του επιπέδου από τις ανατιμήσεις στα είδη διατροφής και την ενέργεια.
Την μείωση των ειδικών φόρων και φόρων κατανάλωσης το 31% και μόλις το 3% επιλέγει την λύση των επιδομάτων.
Το 80% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση στο μισθό του εντός του 2022., γεγονός που αναδεικνύει περαιτέρω την αναγκαιότητα και την αξία των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Το 39% των εργαζομένων δηλώνει ότι εργάζεται παραπάνω από το κανονικό ωράριό του. Το 48% εξ αυτών δηλώνει ότι εργάζεται πάνω από 7 ώρες την εβδομάδα.
Το 49% δηλώνει ότι δεν πληρώνεται για την υπερωριακή του εργασία.
Η μεγάλη πλειοψηφία, το 65%, των εργαζομένων πιστεύει ότι η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να γίνεται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων και το 20% με απόφαση της κυβέρνησης.
Τέλος, το 30% τω εργαζομένων δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους.
«Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από πολυετή λιτότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και η στασιμότητα των εισοδημάτων απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων», τονίζει η ΓΣΕΕ και προτείνει τις παρακάτω παρεμβάσεις:
Η ελληνική οικονομία και κοινωνία μετά από πολυετή λιτότητα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και η στασιμότητας των εισοδημάτων απειλεί την αγοραστική δύναμη πολλών νοικοκυριών και κοινωνικών ομάδων.
Για τους λόγους αυτούς επιβάλλονται μεταξύ άλλων παρεμβάσεις όπως:
Στην προσαρμογή του κατώτατου μισθού στο επίπεδο της αξιοπρεπούς διαβίωσης (60% του διάμεσου μισθού πλήρους απασχόλησης)
Σημαντική αύξηση του ποσοστού κάλυψης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με στόχο το 70% των μισθωτών και θωράκισή τους με παράταση της ισχύος όλων των όρων των συλλογικών συμβάσεων εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την υπογραφή νέων.
Μείωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στην ενέργεια και τα βασικά είδη διατροφής.
Εισαγωγή φόρου επί των έκτακτων κερδών των εταιρειών παροχής ενέργειας και διάθεση του ποσού για τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις