Σε μεγάλο πονοκέφαλο εξελίσσεται για την κυβέρνηση ο τρόπος στήριξης των περίπου 700.000 νοικοκυριών που θερμαίνονται με φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει δεκαπλασιαστεί από πέρυσι τον χειμώνα και κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να φτάσει. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για πολίτες που έχουν ξοδέψει χρήματα κατά το παρελθόν για να μετατρέψουν – κατόπιν προτροπής της πολιτείας – τις εγκαταστάσεις πετρελαίου σε δεξαμενές φυσικού αερίου.
Ο πρωθυπουργός, κατά την προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε για επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου και για λεπτομέρειες παρέπεμψε στην εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους υπουργούς. Ωστόσο, ούτε το οικονομικό επιτελείο ήταν χθες σε θέση να δώσει διευκρινήσεις για το τί θα περιλαμβάνει η σχετική κυβερνητική πρωτοβουλία.
Την ίδια ώρα, ακόμα και υπουργοί παραδέχονται ότι το σχέδιο που ανακοινώθηκε για πριμοδότηση όσων νοικοκυριών και πολυκατοικιών επιλέξουν να αλλάξουν εκ νέου το σύστημα θέρμανσης μετατρέποντάς το από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο δεν είναι ρεαλιστικό και πολύ δύσκολα θα βρει ανταπόκριση από τους πολίτες.
Και το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση είναι κυριολεκτικά με τα χέρια «δεμένα» μέχρι να πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Τότε και ανάλογα με την απόφαση που θα πάρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θα κινηθεί και η Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, το σενάριο που αυτή τη στιγμή είναι στο τραπέζι, προβλέπει επιδότησης της αύξησης έως 50% για τους χρήστες φυσικού αερίου. Αν, ωστόσο, λάβει κανείς υπόψη ότι η τιμή του καυσίμου έχει δεκαπλασιαστεί από πέρυσι, αντιλαμβάνεται ότι και αυτή η στήριξη, αν και γενναία, δεν είναι ικανή να ανακουφίσει τα νοικοκυριά. Και, όπως παρατηρούν και κυβερνητικοί βουλευτές, όταν μιλάμε για 700.000 νοικοκυριά, στην πραγματικότητα μιλάμε για τουλάχιστον 1,5 εκατ. ψηφοφόρους.
Όλα αυτά, την ώρα που όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη εγρήγορση για το ενδεχόμενο, της διακοπής της ροής φυσικού αερίου προς τη χώρα μας. Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μας θα δεχθεί ισχυρή πίεση, καθώς στηρίζεται στο εισαγόμενο καύσιμο σε ποσοστό άνω του 40%. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που η Ελλάδα αντέδρασε στην πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο ρωσικό αέριο.
Παρ ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει την καμπάνια, με την οποία θα προτρέπει τα νοικοκυριά να προχωρήσουν σε κινήσεις εξοικονόμησης ενέργειας, στο ενδοκυβερνητικό παρασκήνιο κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, δύσκολα θα αποφευχθούν οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στη βιομηχανία, αλλά και στα νοικοκυριά.
Το ξορκίζουν, αλλά το φοβούνται…
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις