Η ενέργεια, το φυσικό αέριο και οι υποκλοπές στα ζητήματα που καλείται να δώσει απαντήσεις το Μαξίμου.

Ένα «αχρείαστο» πρόβλημα προκάλεσε αιφνιδίως στην κυβερνητική πλειοψηφία ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος, με την καθ όλα ατυχή δήλωσή του ότι «όποιος δεν προσαρμοστεί, (ενέργεια) θα πεθάνει», έδωσε την αφορμή για μια σφοδρή επίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης. Και μάλιστα, σε μία στιγμή, που υπουργοί και βουλευτές επιχειρούν να επικοινωνήσουν τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.

Η σιγή «ασυρμάτου» από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ενδεικτική της ενόχλησης που προκάλεσε η παρέμβαση του κ. Πέτσα. Η οποία, σημειωτέον, σημειώθηκε την ίδια ώρα που ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας, προσπαθούσε να καθησυχάσει τους πολίτες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και δεν είναι εφικτό να το αντικαταστήσουν με άλλο καύσιμο, λέγοντας ότι στα τέλη του μήνα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Σκρέκα κρίθηκαν αναγκαίες, καθώς η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η προτροπή για μετατροπή του φυσικού αερίου σε πετρέλαιο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πριν από κάποια χρόνια έκαναν – πάλι κατόπιν προτροπής – την αντίθετη διαδικασία, είναι από δύσκολη έως ανέφικτη. Γεγονός που κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη διαχείριση του προβλήματος, με δεδομένο ότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι πολλαπλάσια από πέρυσι και η όποια στήριξη δεν μπορεί να καλύψει τη διαφορά. Και αυτό με τις σημερινές τιμές. Αν σκεφτεί κανείς ότι η κατηγορία αυτή αριθμεί 700.000 νοικοκυριά, δηλαδή τουλάχιστον 1,5 εκατ. πολίτες, αντιλαμβάνεται πόσο κρίσιμο είναι πολιτικά για την κυβέρνηση να βρει λύση.

 

Η νάρκη των υποκλοπών

Το βλέμμα των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, ωστόσο, είναι στραμμένο και στις διαφοροποιήσεις βουλευτών στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Προ διημέρου, η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη εξέφρασε χωρίς περιστροφές τη διαφωνία της με την κυβερνητική «γραμμή» για το απόρρητο.

Η βουλευτής της Α Αθήνας Όλγα Κεφαλογιάννη εξέφρασε την άποψη ότι «το απόρρητο με πολύ συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας θα πρέπει να μπαίνει, αν θέλετε, σε δεύτερη μοίρα γιατί προέχει η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών, του Συντάγματος, των νόμων, των θεσμών». Aπό την πλευρά του ο βουλευτής Β Αθηνών υπογράμμισε την ανάγκη για σεβασμό των δύο πολύτιμων αγαθών: Πρώτον, είπε, «της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και δεύτερον, του ύψιστου καθήκοντος της διαφύλαξης της εθνικής ασφάλειας». «Όλα αυτά θεμελιώνονται σε μια απαράβατη αρχή. Ανεξέλεγκτα και αυτονομημένα άβατα στη δημοκρατία δεν νοούνται», είπε.

Οι δύο παραπάνω δηλώσεις έρχονται περίπου δύο εβδομάδες μετά την ηχηρή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ενώ στους βουλευτές που έχουν εκφράσει αντίθετη γνώμη συγκαταλέγονται και οι κ. Θ. Ρουσόπουλος και Κ. Τζαβάρας. Και μόλις τρία 24ωρα μετά το τετ α τετ δείπνο των πρώην πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο δεν έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις