Με αφορμή τις αποκαλύψεις για κρυφές χρηματοδοτήσεις της Ρωσίας σε πολιτικούς και κόμματα της Ευρώπης, η ΝΔ συνεχίζει να δημιουργεί κλίμα… “συνωμοσίας” κατά της κυβέρνησης.
Από την πρώτη δήλωση του για το θέμα των υποκλοπών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αφήσει αιχμές για “σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας που απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας”.
Και κατά την προ ημερησίας για τις υποκλοπές στη Βουλή φωτογράφισε μάλιστα σαφέστατα τη Ρωσία και ονομάτισε την Τουρκία. “Κάποιοι καραδοκούν εντός και εκτός συνόρων ποντάροντας στην πολιτική αστάθεια”, είχε υποστηρίξει ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης και είχε επιχειρήσει να συσπειρώσει τη δεξιά βάση της Νέας Δημοκρατίας επικαλούμενος το μεταναστευτικό και την “υβριδική απειλή” της Τουρκίας.
“Στην Ελλάδα του 2022 δε θα αναστηθούν τα άλλα λιμάνια, από τα οποία κάποτε κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές. Δε θα χρηματοδοτηθούν ξανά από ξένα κέντρα ΜΜΕ με σκοπό να επηρεάσουν την πολιτική σκηνή. Ούτε το ειδικό θα γίνει γενικό με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση. Σε όσους σκέφτονται έτσι η απάντηση είναι μία: Δεν κάνω πίσω. Στη Δημοκρατία μόνο ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του”, είχε δηλώσει μάλιστα ο πρωθυπουργός.
Η προσπάθεια σύνδεσης της κριτικής για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ με “ξένα κέντρα” που “συνωμοτούν” κατά της κυβέρνησης συνεχίστηκε εν τω μεταξύ, με το Μαξίμου να επικαλείται το απόρρητο για να αποφύγει να δώσει απαντήσεις και τον πρωθυπουργό να δηλώνει στη ΔΕΘ ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν φύλλο και φτερό οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας.
Κατά τη συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης το επιχείρημα ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί το φυσικό αέριο και το μετατρέπει σε όπλο με σκοπό την πολιτική αναταραχή και την ανατροπή κυβερνήσεων στην Ευρώπη. “Δεν το έκρυψε ποτέ η Ρωσία, δεν το έκρυψε ποτέ ο Πρόεδρος Πούτιν”, είχε επικαλεστεί μάλιστα ο πρωθυπουργός.
Το κυβερνητικό αφήγημα επομένως συνέδεε εξαρχής με αόριστες υπόνοιες τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές με μία συνολική στρατηγική υπονόμευσης της πολιτικής σταθερότητας στις ευρωπαϊκές χώρες από τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα ενοχλήθηκε από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός είχε επίσης σημειώσει στη ΔΕΘ ότι η Σουηδία ήδη κινητοποιείται ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν ρωσικές παρεμβάσεις στη διαδικασία των εκλογών και ότι το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς παντού όπως υποστήριξε υπάρχουν κόμματα φίλα προσκείμενα προς τη Ρωσία.
“Και καθώς η χώρα εισέρχεται σταδιακά σε προεκλογική τροχιά θα πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες παρεμβάσεις -γνωρίζουμε και τους τρόπους με τους οποίους γίνονται- δεν θα τις επιτρέψουμε στην πατρίδα μας ώστε να επηρεάσουν καθ’ οποιονδήποτε τρόπο το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών”, είχε επίσης προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης. Ο οποίος σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει τη δήλωση Ερντογάν ότι θα ήθελε κάποιον άλλον πρωθυπουργό στην Ελλάδα.
Αν όμως η Τουρκία αποτελεί ένα “χαρτί” για τη συσπείρωση των δεξιών ψηφοφόρων, οι υπόνοιες για ρωσική παρέμβαση στοχεύουν στους κεντρώους, που μπορεί να σκέφτονται να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ λόγω των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές.
Η ΝΔ έσπευσε λοιπόν να σχολιάσει χθες τις αποκαλύψεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κρυφές χρηματοδοτήσεις της Ρωσίας σε πολιτικούς και κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι επιβεβαιώνονται οι ισχυρισμοί Μητσοτάκη.
“Λίγες μέρες μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για παρεμβάσεις της Ρωσίας εντός της Ευρώπης, έρχεται η αποκάλυψη από τις ΗΠΑ για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων σε τουλάχιστον 20 χώρες, από τον Πούτιν. Αυτό που ξέρουμε ήδη για την Ελλάδα, είναι ότι η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα.
Με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδοτήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά”, ανέφερε ειδικότερα η ΝΔ.
Το κυβερνών κόμμα φωτογραφίζει ουσιαστικά με τις αιχμές αυτές το ΣΥΡΙΖΑ, τον Πάνο Καμμένο, αλλά και τον Κυριάκο Βελόπουλο, που αποτελεί ταυτόχρονα και απειλή εκ δεξιών για τη ΝΔ, αλλά και την έσχατη λύση ανάγκης στην περίπτωση που ξεμείνει από κυβερνητικό εταίρο.
Την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο διακινούνταν πλέον ευθέως σενάρια για “υβριδική επίθεση” της Ρωσίας στις επόμενες ελληνικές εκλογές. Οι διαρροές πως η κυβέρνηση ανησυχεί και ετοιμάζεται για ρωσική απόπειρα ευθείας παρέμβασης στην πολιτική σκηνή της χώρας εντάσσονται σαφώς στο πλαίσιο της δημιουργίας κλίματος “εξωτερικού κινδύνου”, με στόχο τη συσπείρωση και των κεντρογενών ψηφοφόρων, αλλά και των δεξιών που δεν διακατέχονται από φιλορωσική διάθεση.
Με τον τρόπο αυτό βέβαια το Μαξίμου όχι μόνο θέλει να συσπειρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ, αλλά στρώνει το δρόμο για… ερμηνείες του εκλογικού αποτελέσματος, που ενδεχομένως να μην είναι το ιδανικότερο για το κυβερνών κόμμα.
Σενάρια πάντως για ηλεκτρονική ψήφο στις επόμενες εκλογές διαψεύδονται από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς εξάλλου κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, παρά μόνον για τους απόδημους.
news247.gr
eurokinissi
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις