Η ΑΔΑΕ ζήτησε διευκρινήσεις από την ΕΥΠ και τη Βασιλική Βλάχου σχετικά με την ύπαρξη δεύτερου, συμπληρωματικού εγγράφου της υπηρεσίας προς τη Wind, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» δήλωσαν άγνοια.

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να καλέσει σε ακρόαση τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, την εισαγγελέα, Βασιλική Βλάχου και τη μέχρι πρότινος αποσπασμένη στην ΕΥΠ αστυνομικό που φέρεται να είχε ανάμειξη στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως αναφέρει σε σημερινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα «Καθημερινή».

Η διαδικασία αφορά στο απόρρητο έγγραφο, το μόνο που φαίνεται ότι διασώζεται από τον υπηρεσιακό φάκελο για την υπόθεση που αφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο εστάλη από την ΕΥΠ στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα στο κυριακάτικο φύλλο της, μόλις μία μέρα μετά την κοινοποίηση από την ΕΥΠ στη Wind και την ΑΔΑΕ της διάταξης άρσης του απορρήτου στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για λόγους εθνικής ασφάλειας, τα στελέχη της υπηρεσίας απέστειλαν νέο συμπληρωματικό έγγραφο στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Με αυτό ζητούσαν από τους αρμόδιους να επιβεβαιώσουν επίσημα ότι ο τηλεφωνικός αριθμός που αναγραφόταν στη διάταξη άρσης απορρήτου άνηκε όντως στον Νίκο Ανδρουλάκη. Η σχετική αλληλογραφία είχε διακινηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 όταν και πραγματοποιήθηκε η άρση στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Στα τέλη του Ιουλίου 2022, στο πλαίσιο της διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης, ελεγκτές της ΑΔΑΕ πήγαν στα γραφεία της Wind και σε συνεννόηση με τα στελέχη της εταιρείας διαπίστωσαν ότι πράγματι η ΕΥΠ είχε προχωρήσει στην άρση του απορρήτου του κ. Ανδρουλάκη. Πλην της διάταξης που έφερε την υπογραφή της κ. Βλάχου, κατά τον έλεγχο βρέθηκε και το δεύτερο, συμπληρωματικό, έγγραφο. Αυτό έφερε την υπογραφή της εποπτεύουσας εισαγγελέως, καθώς και της αποσπασμένης στην ΕΥΠ αστυνομικού, που εν μέσω των αποκαλύψεων μετακινήθηκε από τη θέση της – επικαλούμενη λόγους υγείας – και επέστρεψε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Η εν λόγω αστυνομικός υπηρετούσε ως β’ υποδιευθύντρια στη Διεύθυνση της ΕΥΠ που ασχολείται με θέματα οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκρατίας, καθώς επίσης και αντιπαρακολούθησης (πλην Τουρκίας και όμορων χωρών).

Την περασμένη εβδομάδα η ολομέλεια της ΑΔΑΕ ξεκίνησε έκτακτο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ. Στο πλαίσιο του ελέγχου ζητήθηκε από τα στελέχη της υπηρεσίας και την αρμόδια εισαγγελέα να παράσχουν διευκρινήσεις σχετικά με την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου, με τις πληροφορίες ωστόσο να αναφέρουν ότι δήλωσαν πλήρη άγνοια για την ύπαρξή του. Καθώς όμως το έγγραφο φέρει και την υπογραφή της κ. Βλάχου, γεννιούνται εύλογες υπόνοιες ακόμα και για πλαστογραφία του συγκεκριμένου εγγράφου.

Λόγω της σοβαρότητας που λαμβάνει το συγκεκριμένο ζήτημα είναι ιδιαίτερα πιθανό, πλην της κλήσης σε ακρόαση των τριών υπογραφόντων, να ενημερωθεί από τα στελέχη της Αρχής και η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Χθες η ΑΔΑΕ συνέχισε τους έκτακτους ελέγχους στη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. και στην αντιτρομοκρατική, δυνάμει σχετικής απόφασης που είχε λάβει προ 15 ημερών η ολομέλεια της Αρχής.

Στις δύο υπηρεσίες που διαθέτουν συστήματα νόμιμων συνακροάσεων είχε πραγματοποιηθεί τακτικός έλεγχος και το φθινόπωρο του 2021, χωρίς να προκύψουν ευρήματα.

ieidiseis.gr

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις