Την Ελλάδα επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, Φαμπρίς Λετζερί.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού οργανισμού ήταν προγραμματισμένο να φθάσει στην Αθήνα χθες τη νύχτα και να μεταβεί νωρίς το πρωί στη Λέσβο για να έχει συναντήσεις με στελέχη του Λιμενικού και Ευρωπαίους συνοριοφύλακες που υπηρετούν στο νησί στο πλαίσιο των επιχειρήσεων του Frontex.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την Καθημερινή, με ελικόπτερο θα ταξιδέψει στον Eβρο για επαφές με στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις στο αρχηγείο του Λιμενικού. Η επίσκεψη χαρακτηρίζεται εθιμοτυπική, ωστόσο πραγματοποιείται εν μέσω της επιχείρησης RABIT (Rapid Boarder Intervention Team) του Frontex που ξεκίνησε τον Μάρτιο και πρόκειται να συνεχιστεί έως τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο, έπειτα από δύο διαδοχικά αιτήματα παράτασής της που υπέβαλε η ελληνική πλευρά.
Στελέχη του Λιμενικού που ερωτήθηκαν σχετικά είπαν χθες στην Καθημερινή ότι μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να θέσουν στον Γάλλο αξιωματούχο είναι η αδυναμία του οργανισμού να ανταποκριθεί στο τελευταίο αίτημα των ελληνικών αρχών για επιπλέον ενίσχυση σε επιχειρησιακά μέσα.
Επίσης, προτίθενται να ζητήσουν από τον οργανισμό να υιοθετήσει «ηπιότερη στάση» απέναντι στην Ελλάδα όσον αφορά τις καταγγελίες για παράτυπες επαναπροωθήσεις μεταναστών στα θαλάσσια σύνορα που δημοσιεύονται σε ΜΜΕ και κοινωνικά δίκτυα.
Το αρχικό αίτημα προς τον οργανισμό για ανάπτυξη της ομάδας ταχείας επέμβασης (RABIT) υπεβλήθη την 1η Μαρτίου, έπειτα από απόφαση του έκτακτου ΚΥΣΕΑ, δύο ημέρες μετά την έναρξη της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία. Ενα εικοσιτετράωρο αργότερα, ο κ. Λετζερί, είχε επισήμως αποδεχθεί το ελληνικό αίτημα τονίζοντας ότι «δεδομένης της ταχέως αναπτυσσόμενης κατάστασης στα ελληνικά εξωτερικά σύνορα με την Τουρκία, η απόφασή μου είναι να αποδεχθώ την έναρξη της ταχείας συνοριακής παρέμβασης που ζήτησε η Ελλάδα». Το διάστημα που ακολούθησε, 100 Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες αναπτύχθηκαν στις Καστανιές Εβρου. Στο Ανατολικό Αιγαίο, αντιστοίχως, τα κοινοτικά μέσα έφθασαν τα 24 (χερσαία, πλωτά και εναέρια). Σύμφωνα με τα αρχικώς συμφωνηθέντα, η επιχείρηση είχε δίμηνη διάρκεια και επρόκειτο να ολοκληρωθεί την 6η Μαΐου. Εκτοτε η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει δύο αιτήματα στον οργανισμό ζητώντας την παράταση της επιχείρησης, επικαλούμενη αναλύσεις για νέα αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr-lawandorder.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις