print sharing button

Κραυγαλέες περιπτώσεις προσαρμογής (κατά το δοκούν) των προϋποθέσεων για μετακίνηση στο εξωτερικό

Μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα οι προνομιακές – ρουσφετολογικές μεταθέσεις στον Ελληνικό Στρατό, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μη στελεχώνονται μονάδες που έχουν ανάγκη από έμπειρα στελέχη, αλλά και να προκαλείται δυσαρέσκεια και απογοήτευση στο μεγαλύτερο μέρος του στρατεύματος από την ανυπαρξία ισονομίας και δικαιοσύνης.

  • Από τον Νίκο Τσακανίκα

Φυσικά, και τα προηγούμενα χρόνια και με προηγούμενες κυβερνήσεις υπήρχαν «βυσματικές» μεταθέσεις και μετακινήσεις. Ωστόσο, κάποιες κραυγαλέες περιπτώσεις φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει ιδιαίτερα το στράτευμα το τελευταίο διάστημα, καθώς καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που επικρατεί στο Στρατιωτικό Γραφείο του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

Ενδεικτικά σημειώνουμε:

1. Υψηλόβαθμο στέλεχος στον χώρο της ασφάλειας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας μετατέθηκε στο εξωτερικό μαζί με τον κουμπάρο του, αξιωματικός επίσης, στον ίδιο προορισμό. Μάλιστα, ο δεύτερος είχε τοποθετηθεί στη Διεύθυνση Μεταθέσεων της Πολεμικής Αεροπορίας και είναι αυτός που τροποποίησε και προσάρμοσε κατά το δοκούν τις προϋποθέσεις «προσόντα» για τη μετάθεση! Στη συνέχεια προκήρυξε τις δύο θέσεις εξωτερικού για να είναι εφικτό να μετακινηθούν και οι δύο στον ίδιο προορισμό! Το δέλεαρ είναι μεγάλο, γιατί όταν κάποιος παίρνει μετάθεση στο εξωτερικό, ο μισθός διπλασιάζεται. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τους δύο «εκλεκτούς», πέρα από τον διπλασιασμό του μισθού, στη χώρα όπου θα πάνε θα έχουν και ένα επιπλέον επίδομα 350 ευρώ.

2. Υψηλόβαθμο στέλεχος στο Γραφείο Αιτημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας μετατέθηκε στο εξωτερικό και στον ίδιο προορισμό τοποθετήθηκε και η σύζυγός του, η οποία υπηρετούσε κι αυτή στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά με διαφορετική προκήρυξη θέσης εξωτερικού (σ.σ.: έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στην προκήρυξη ώστε να πληρούν αυτοί τις προϋποθέσεις). Είναι απολύτως φυσιολογικό, όταν ο ένας από τους δύο του ζευγαριού πάρει μετάθεση για το εξωτερικό, να ακολουθήσει κι ο άλλος με τη διαδικασία της συνυπηρέτησης. Το… αξιοπερίεργο στην περίπτωση αυτή είναι πως δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της συνυπηρέτησης, αλλά μετακινήθηκε ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλο και, μάλιστα, με διαφορά μηνών.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Αγγλίδα τουρίστρια κατήγγειλε ασέλγεια μέσα σε ταξί στην Ρόδο

Για ποιο λόγο; Αφενός, γιατί με τη διαδικασία της… ξεχωριστής μετάθεσης πιστώθηκαν διαφορετικά έξοδα μετακίνησης για τον καθένα. Κυριότερα, όμως, γιατί βγαίνουν και μισθολογικά διπλά κερδισμένοι, αφού στην περίπτωση της συνυπηρέτησης ο ένας βλέπει τον μισθό του να διπλασιάζεται, ενώ ο άλλος συνεχίζει με τον ίδιο μισθό που υπηρετούσε στην Ελλάδα. Επιπλέον, βέβαια, αυτή η διαφορά μηνών ωφελεί και τα παιδιά του, τα οποία μπορούν να εισαχθούν στα ελληνικά πανεπιστήμια με το ευνοϊκό σύστημα που υπάρχει για τους Ελληνες του εξωτερικού.

3. Υψηλόβαθμο στέλεχος του Γραφείου Αιτημάτων του Στρατού Ξηράς, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, τοποθετήθηκε με έκτακτη προκήρυξη σε χώρα της βόρειας Ευρώπης ως τρίτος βοηθός, έχοντας καθήκοντα συνδέσμου με το ΥΠΕΘΑ. Είναι δε η δεύτερη φορά που μετατίθεται στο εξωτερικό, καθώς η πρώτη ήταν σε χώρα της νότιας Ευρώπης για τρία χρόνια.

Για να γίνει αυτό χρειάστηκε άνωθεν παρέμβαση από το υπουργείο, ώστε να ενταχθεί σε πρόσφατη υπουργική απόφαση περί μεταθέσεων στρατιωτικών (ΦΕΚ 5700/8-12-21, τεύχος Β’) η αύξηση του χρόνου παραμονής σε θέσεις εξωτερικού (από 72 σε μήνες σε 80), ώστε νομότυπα να καλύπτεται η εν λόγω μετάθεση, κατόπιν ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του αρμόδιου Συμβουλίου Μεταθέσεων. Όπως κι έγινε…

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις