Oι στενές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με την… αθώα περιστερά της πολυεθνικής, Μιχάλη Χριστοφοράκο

Η υπόθεση Siemens μπαίνει στο μεγάλο βιβλίο με τις βαριές ήττες της ελληνικής Δικαιοσύνης. Το δικονομικό σύστημα της χώρας «επέτρεψε», για μια ακόμα φορά σε ένα πολιτικό σκάνδαλο, να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια ώστε στο μεταξύ να παραγραφούν όλα τα αδικήματα του Χριστοφοράκου και της «παρέας» του.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Για χρόνια, οι άνθρωποι της Siemens υπερκοστολογούσαν τα δημόσια έργα στην Ελλάδα, χαρίζοντας αποδεδειγμένα μίζες και δωράκια σε κόμματα, πολιτικά πρόσωπα και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ομως, από προχθές μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι… Αυτοί που λάδωναν βγήκαν «λάδι».

Η υπόθεση Siemens στην Ελλάδα άρχισε να διερευνάται το 2008. Το 2010 έγινε Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή. Τα χρόνια πέρασαν κι έτσι τα αδικήματα σήμερα παραγράφονται. Ενα σκάνδαλο για το οποίο όλοι ξέρουν τι συνέβη αφήνει ατιμώρητους τόσο αυτούς που τα «έδιναν» για λογαριασμό της γερμανικής πολυεθνικής όσο και αυτούς που τα «έπαιρναν».

Ομως, δεν είναι μόνο ο Χριστοφοράκος που από προχθές, κι ανεξάρτητα από τη χθεσινή παρέμβαση Ντογιάκου, ανασαίνει ελεύθερα επειδή η Δικαιοσύνη δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Είναι κι ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού συστήματος που επιθυμούσε διακαώς ένα τέτοιο αποτέλεσμα ατιμωρησίας.

Μέσα από αυτή τη σχεδόν 15ετή «διερεύνηση» της υπόθεσης Siemens, που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου, παρέλασαν δεκάδες δημοφιλή πρόσωπα εξουσίας του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Από το δεξί χέρι του Σημίτη, Θόδωρο Τσουκάτο, και τον υπουργό του, Τάσο Μαντέλη, μέχρι την οικογένεια Μητσοτάκη.

Η Siemens, που φυσικά συνεχίζει να κάνει κανονικά της δουλειές της στην Ελλάδα, είχε απλώσει τα πλοκάμια της σχεδόν παντού με διάφορα δέλεαρ. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος πάντα έβρισκε τρόπους για να έχει την πολιτική ραχοκοκαλιά της χώρας ικανοποιημένη, όπως θα θυμηθούμε σήμερα.

Το πιο οδυνηρό, όμως, είναι ότι η Δικαιοσύνη δέχθηκε να γίνει κομπάρσος της διαπλοκής και να κωλυσιεργεί ντροπιαστικά, ώστε να μην πληρώσει το τίμημα ο «εγκέφαλος» της «ελληνικής» Siemens, που χειραγωγούσε ένα πολιτικό σύστημα μαθημένο -αν όχι εθισμένο- στα ακριβά… δωράκια.

Πώς ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε νύχτα τη δουλειά του ΟΤΕ και την επομένη έριξε την οικουμενική

Ψάχνοντας την αρχή του νήματος για τη σύγχρονη δράση της Siemens εντοπίσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον απόσπασμα από το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο. Η Εξεταστική άρχισε τη διερεύνηση της υπόθεσης τον Φεβρουάριο του 2010 κι εξέδωσε το πόρισμά της στις 24 Ιανουαρίου 2011. Για το ιστορικό της πολυεθνικής στην Ελλάδα αναφέρεται και το εξής:

«Τον Νοέμβριο του 1989 αναλαμβάνει οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κεφαλογιάννης αγνοεί την εισήγηση του ΟΤΕ για απευθείας ανάθεση των 470.000 ψηφιακών παροχών και δίνει εντολή στην διοίκηση του ΟΤΕ για διενέργεια δημόσιου διαγωνισμού. Η διοίκηση του ΟΤΕ αντιδρά στη διενέργεια διαγωνισμού και κάνει διαπραγματεύσεις με τους δύο προμηθευτές.

»Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο δίνει εντολή στη διοίκηση του ΟΤΕ να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τους δύο προμηθευτές. Η διοίκηση του ΟΤΕ όχι μόνο δεν σταματά τις διαπραγματεύσεις, αλλά παρακάμπτει το υπουργικό συμβούλιο. (…) Την 31η Ιανουαρίου 1990 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ταυτιζόμενος με τις απόψεις της διοίκησης του ΟΤΕ, προκαλεί συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Ζολώτα για να συζητήσουν το θέμα του ΟΤΕ και των προμηθειών που εκκρεμούν. Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκε να γίνει απευθείας ανάθεση, όπως ο ίδιος πρότεινε, σε ΖΗΜΕΝΣ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ, και να μην προκηρυχθεί διαγωνισμός.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Ο Ερντογάν απάντησε με νέες απειλές στην χλιαρή αντίδραση του Μητσοτάκη: «Δεν θα σας σώσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη»

»Την επομένη, 31/1/1990, η διοίκηση του ΟΤΕ ενημερώνεται για τη θετική στάση των πολιτικών αρχηγών και το ίδιο βράδυ και ώρα 00.10 απεφάσισε την προμήθεια των 470.000 ψηφιακών παροχών με απευθείας ανάθεση, υπογράφοντας τις σχετικές συμβάσεις με τους προμηθευτές στις 20.00 της 1/2/1990.

»Οπως αναφέρει στην επιτροπή με το από 24/2/2010 υπόμνημά του ο τέως υπουργός Ιωάννης Κεφαλογιάννης, η παραπάνω μεθόδευση τον ώθησε σε παραίτηση την οποία ανακοίνωσε στον τότε πρωθυπουργό της οικουμενικής κυβέρνησης Ξενοφώντα Ζολώτα, αναφερόμενος λεπτομερώς στις αιτίες της.

»Ο ίδιος αναφέρει ότι κλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και του ζητήθηκε να μην παραιτηθεί και, εν αρνήσει του, να αναβάλει την αναγγελία της παραίτησής του για μία ημέρα. Ο Ιωάννης Κεφαλογιάννης αποδίδει το παραπάνω αίτημα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το οποίο αποδέχθηκε αγνοώντας τις τότε προθέσεις του, στη βούληση του πολιτικού αρχηγού να μη γνωστοποιηθούν οι λόγοι παραίτησης του υπουργού, καθώς εν τω μεταξύ αυτός μεθόδευσε την παραίτηση της οικουμενικής κυβέρνησης για άλλον, προσχηματικό λόγο (διαφωνίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών σχετικά με τις κρίσεις στην ηγεσία του Στρατεύματος).

»Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Απριλίου 1990, υιοθέτησε πλήρως την επίμαχη προμήθεια του ΟΤΕ. Στη συνέχεια ασκείται ποινική δίωξη από τον 7ο τακτικό ανακριτή για τις παραπάνω συμβάσεις και εκδίδεται απαλλακτικό βούλευμα τον Μάρτιο του 1993, επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη.»

Απόσπασμα από το επίσημο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής το 2011 για το σκάνδαλο Siemens και για τις μεθοδεύσεις Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που οδήγησαν στην παραίτηση τον Γιάννη Κεφαλογιάννη

Το σβησμένο (με μπλάνκο) όνομα της Αικατερίνης

Στις 8 Ιουνίου 2010 φτάνει στη Βουλή το πόρισμα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για τους παραλήπτες ακριβών δώρων από τον Χριστοφοράκο.

Το «Πρώτο Θέμα» δημοσίευε τότε στο σάιτ του εκτενές ρεπορτάζ με μεσότιτλο «Και πάλι η οικογένεια Μητσοτάκη…». Εγραφε συγκεκριμένα: «Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως από πολλά τιμολόγια είχαν σβηστεί με διορθωτική μελάνη τα στοιχεία των παραληπτών. Ενα από αυτά αφορά το τιμολόγιο 218/03.06.2005 της επιχείρησης INTERJET ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ για τη μίσθωση τζετ αεροπλάνου, από το οποίο είχαν σβηστεί τα στοιχεία των επιβαινόντων. […] Ομως, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ απευθύνθηκαν στην αεροπορική εταιρία, η οποία τους πληροφόρησε πως στη συγκεκριμένη πτήση μετείχαν, πέραν του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου, η κυρία Αικατερίνη Μητσοτάκη και ο σύζυγός της Απόστολος Μαυραγάνης.

»Αναλυτικά, η λίστα επιβαινόντων έχει ως εξής : 1. Μιχάλης Χριστοφοράκος 2. Διονύσιος Δενδρινός 3. Βασίλης Καστάνης 4. Αθανάσιος Κουκοράβας 5. Απόστολος Μαυραγάνης 6. Αικατερίνη Μητσοτάκη. Το δρομολόγιο του ταξιδιού ήταν Αθήνα – Σκόπια με επιστροφή, πραγματοποιήθηκε στις 3/6/2005 και αφορούσε project της Siemens στα Σκόπια.
Τέλος, προκειμένου το ΣΔΟΕ να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για τους τελικούς αποδέκτες των δώρων, προχώρησε σε ένορκες εξετάσεις προσώπων. Μεταξύ αυτών και η κυρία Αικατερίνη Τσακάλου, η οποία στη συμπληρωματική της κατάθεση “κάρφωσε” Ακη Τσοχατζόπουλο και Αικατερίνη Μητσοτάκη (σ.σ.: αδερφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη)

Δημοφιλείς ειδήσεις  Έρευνα εκ των υστέρων από τον Άρειο Πάγο για τη Siemens
Δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» στις 8/6/2010 κάνει λόγο για ταξίδι-δώρο του Χριστοφοράκου στην Αικατερίνη Μητσοτάκη, αδελφή του Κυριάκου και της Ντόρας

«Σκιές» για τη χορηγία στον γάμο του Μπακογιάννη

Μέσα σε όλα όσα είχε κληθεί για να απαντήσει σε σχέση με τη Siemens η Ντόρα Μπακογιάννη τον Σεπτέμβριο του 2010, ήταν και για τον πρώτο γάμο του γιου της, Κώστα Μπακογιάννη, με την Κύπρια Κάλλια Καμπουρίδου το 2006.

Μέχρι και για τον πρώτο γάμο του Κώστα Μπακογιάννη το 2006 υπήρξαν σκιές Siemens, αν και η Ντόρα είχε προβεί σε διάψευση

Στην αρχική της τοποθέτηση η Μπακογιάννη υποστήριξε ότι είχε στενές φιλικές και κοινωνικές μόνο σχέσεις με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, καθώς υπήρξαν συμμαθητές.
Η ανεξάρτητη τότε βουλευτής, αφού είχε διαγραφεί από τον Σαμαρά, αναφερόμενη στις εκπτώσεις που της έγιναν σε σειρά προϊόντων της Siemens που αγόρασε, φέρεται ότι έχει υποστηρίξει ότι από οποιοδήποτε κατάστημα και εάν επέλεγε να προμηθευτεί τα προϊόντα αυτά, θα τύγχανε ανάλογης έκπτωσης, «ίσως και μεγαλύτερης».

Εκανε λόγο για λάσπη από τα ΜΜΕ, ενώ χαρακτήρισε συκοφαντίες και υπερβολές όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν για τον γάμο του γιου της στα Χανιά, ότι δηλαδή πληρώθηκε από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, λέγοντας πως «είναι ντροπή και προσβολή για έναν Κρητικό να λέγεται ότι του πλήρωσαν τον γάμο». Για την ιστορία, ο Χριστοφοράκος είχε προσκληθεί στον γάμο του Κώστα Μπακογιάννη στο Καρπενήσι, όπου είχε πάει με ελικόπτερο, προκαλώντας πολλά σχόλια.

Το τηλεφωνικό κέντρο στον Κυριάκο και το οικόπεδο στην Τήνο

Στις 9 Ιουνίου 2010 το «Βήμα» δημοσιεύει με τίτλο «Ακης και Κυριάκος στη λίστα της Siemens» τιμολόγια που αφορούσαν τον Ακη Τσοχατζόπουλο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ενδιαφέρουσες είναι οι πτυχές του σκανδάλου Siemens και για τον σημερινό πρωθυπουργό. Μάλιστα, υπήρχαν πολλά και αποκαλυπτικά δημοσιεύματα το διάστημα 2008-2010. Ακόμα και για την περιβόητη… μεσοτοιχία με τον Χριστοφοράκο στην Τήνο.

Στις 25 Νοεμβρίου 2008 διαβάζουμε στο «Βήμα»: «Προσωπικές σχέσεις, οι οποίες χρονολογούνται από το 2000 και εντεύθεν, διατηρούσε με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Siemens ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες που εξετάζουν οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, ο κ. Μητσοτάκης προ εξαετίας φέρεται ότι αγόρασε τμήμα αγροτεμαχίου συνολικής έκτασης 24 στρεμμάτων στην Τήνο, στο οποίο και έχτισε πολυτελή εξοχική κατοικία. Για την αγορά του ακινήτου λέγεται ότι υπήρξε διαμεσολάβηση των υψηλόβαθμων στελεχών της Siemens κ.κ. Μ. Χριστοφοράκου και Διον. Δενδρινού, οι οποίοι, μέσω offshore εταιρίας με έδρα τον Αγιο Βικέντιο, είχαν επιδοθεί σε μπαράζ επενδύσεων στην κτηματαγορά.»

Δύο χρόνια αργότερα, στις 9/6/2010, το «Βήμα» επιστρέφει με ακόμα πιο πλούσιο ρεπορτάζ: «Τα στοιχεία (σ.σ.: του ΣΔΟΕ) που έφτασαν στα χέρια της Εξεταστικής Επιτροπής αφορούν τις γνωστές ως τώρα περιπτώσεις του κ. Α. Τσοχατζόπουλου και του κ. Κυρ. Μητσοτάκη. Στον δεύτερο φάκελο περιέχονται 20 τιμολόγια στο όνομα του κ. Κυρ. Μητσοτάκη για την προμήθεια του τηλεφωνικού κέντρου του πολιτικού του γραφείου. Πρόκειται για ποσά που φτάνουν συνολικά το ύψος των 182.877 ευρώ. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά ότι “ο θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακας”, καθώς “πρόκειται για τα ίδια ονομαστικά τιμολόγια που αφορούσαν αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού από τη Siemens και τα οποία έχουν εξοφληθεί μέχρι τελευταίου ευρώ”.»

 
Δημοσίευμα του «Βήματος» από το 2008 για το περιβόητο οικόπεδο του σημερινού πρωθυπουργού στην Τήνο

Τον Νοέμβριο του 2017 κλήθηκε στη δίκη να δώσει απαντήσεις για τα «δώρα» της Siemens σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ντόρα Μπακογιάννη η Αικατερίνη Τσακάλου, γραμματέας του τότε επικεφαλής της εταιρίας στην Ελλάδα Μιχάλη Χριστοφοράκου. Οταν ρωτήθηκε «Ο κ. Μητσοτάκης πότε άρχισε να πληρώνει, όσο ήταν ο Χριστοφοράκος στη Siemens ή μετά την αποχώρησή του κι αφού είχε βγει στη δημοσιότητα η υπόθεση;», η απάντηση της κυρίας Τσάκαλου ήταν: «Μετά την αποχώρησή του»!

Το 1.000.000 μάρκα στον Τσουκάτο και ξέπλυμα από Μαντέλη

Τον Ιανουάριο του 1996, ο Θοδωρής Τσουκάτος έγινε προϊστάμενος του Γραφείου Κοινωνικού Διαλόγου του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Το 2008, οι εισαγγελικές Αρχές ανακοίνωσαν πως το 1999 είχαν κατατεθεί 1.000.000 μάρκα σε λογαριασμό του από την εταιρία Siemens και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Τα χρήματα εκείνα παρέμεναν… άφαντα.

Στις 28/6/2008, ο Θόδωρος Τσουκάτος κλήθηκε να καταθέσει στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτη Αθανασίου. Σε ερώτηση σχετικά με το έμβασμα κατέθεσε ότι «δεν γνώριζα αυτή τη διαδικασία, ούτε τους επτά λογαριασμούς ούτε τα πρόσωπα. Εγώ ενημερώθηκα από τον κ. Μιχαήλ Χριστοφοράκο ότι το έμβασμα είχε μπει στον λογαριασμό του εξωτερικού που του είχαμε δώσει. Μετά από λίγες ημέρες ο κ. Βίος με ενημέρωσε ότι τα χρήματα είχαν έρθει στην Ελλάδα και ότι επρόκειτο να αρχίσει η εισροή τους στο ταμείο του κόμματος».

Ο Θόδωρος Τσουκάτος

Στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών για την υπόθεση της Siemens, ο εισαγγελέας αρχικά ζήτησε την παραπομπή 64 ατόμων, μεταξύ των οποίων και του Θεόδωρου Τσουκάτου, μόνο όμως για το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία και όχι για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Αργότερα, ο Τσουκάτος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «με πέταξαν στα σκυλιά», τονίζοντας ότι τα χρήματα μπήκαν στο ταμείο του κόμματος. «Ημουν άσχετος», υποστήριξε απολογούμενος το 2019, «με τη σύμβαση, ήμουν στο κόμμα, δεν είχα σχέση με συμβάσεις».

Στις 11 Μαΐου 2021 η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι «τα χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Siemens κατέληγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ» και ο Τσουκάτος αθωώθηκε.

Μια άλλη περίπτωση από το ΠΑΣΟΚ ήταν του Τάσου Μαντέλη, που ναι μεν καταδικάστηκε, αλλά δεν πήγε ποτέ φυλακή. Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών επί Σημίτη (1997-2000) και πρώην πρόεδρος του ΟΤΕ τη δεκαετία του ’80 παραδέχθηκε τον Μάιο του 2010, στην Εξεταστική της Βουλής, την είσπραξη -προεκλογικής χορηγίας, όπως είπε- από τη Siemens, ύψους 450.000 μάρκων, το 1998.

Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης πέντε χρόνων στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο μείωσε την πρωτόδικη ποινή των 8 χρόνων κάθειρξης για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με αποτέλεσμα ο πρώην υπουργός να μην οδηγηθεί στη φυλακή. Τέσσερις δικαστές έκριναν ότι ως υπουργός Μεταφορών ο Μαντέλης είχε δωροδοκηθεί με 450.000 μάρκα για να εγκρίνει τη σύμβαση ψηφιοποίησης του ΟΤΕ.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις