Οι τρεις ευθύνες των κυβερνώντων – «Στην Ελλάδα συντελείται (ακόμη) ένα έγκλημα κατά της υγείας του λαού»
Ο καθηγητής αιματολογίας στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, πήρε σαφή θέση αναφορικά με το δεύτερο μέρος της μελέτης του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας Θεόδωρου Λύτρα, η οποία αποκάλυψε και επιβεβαίωσε τη μεγάλη θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ.
Στο δεύτερο μέρος της μελέτης (η οποία θυμίζουμε είχε γίνει σε συνεργασία με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα) διαπιστώνεται επίσης ότι όσοι ασθενείς δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, πέθαναν σχεδόν όλοι.
Το ποσοστό των νεκρών έφτασε στο 97,7%, δηλαδή πέθαναν 1.084 άτομα έναντι 72,7% (9.382 ασθενών) οι οποίοι εισήχθησαν στις ΜΕΘ.
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ.Γεροτζιάφα, «η μελέτη Λύτρα ΙΙ αποδεικνύει το αυτονόητο: όταν ασθενής διασωληνώνεται χωρίς να νοσηλεύεται στην ΜΕΘ πεθαίνει. Η μελέτη επιβεβαιώνει την πρόβλεψη που είχε γίνει το Σεπτέμβρη 2021, ότι η Ελλάδα οδεύει προς υγειονομική τραγωδία … Η μελέτη Λύτρα ΙΙ επιβεβαιώνει τα ευρήματα της μελέτης Τσιοδρα-Λύτρα Ι και δείχνει επιπλέον επιδείνωση της θνητότητας στους ασθενείς εντός ΜΕΘ (74%) έναντι 62% αντίστοιχα. Στην ΕΕ, στην αντίστοιχη περίοδο η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι 30%-40%».
Ο καθηγητής με ένα μπαράζ αναρτήσεων στο Twitter αποδίδει και τις ανάλογες ευθύνες στους καθ’ ύλην αρμόδιους: Την Κυβέρνηση.
«Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα ενώ διαθέτουμε γιατρούς με εμπειρία στην θεραπεία του COVID-19, εμβόλια και αποτελεσματικές διαγνωστικές κ θεραπευτικές στρατηγικές δείχνει την κατάρρευση του Συστήματος Υγείας.
Με λίγα λόγια η Κυβέρνηση ευθύνεται 1.για το γεγονός οτι το 50% των θανάτων της πανδημίας στην Ελλάδα συνέβησαν στο 6μηνο Νοέμβρης 2021-Απρίλης 2022, 2. για τον βασανιστικό θάνατο 1084 πολιτών που διασωληνώθηκαν χωρίς να τους παρασχεθεί η φροντίδα της ΜΕΘ 3. για την επερχόμενη βαθειά κρίση δημόσιας υγείας που μεγιστοποιείται από την κατάρρευση του ΕΣΥ.
Η πανδημία δεν τελείωσε. Δεν γνωρίζω αν τελείωσε η πανδημική κρίση. Ενα μόνο είναι σίγουρο. Στην Ελλάδα συντελείται (ακόμη) ένα έγκλημα κατά της υγείας του λαού».
Αντίδραση στα όσα επιβεβαίωσε η μελέτη, είχαμε και από τον ΓΓ της ΟΕΝΓΕ και επικεφαλής του νευροχειρουργικού τμήματος στο νοσοκομείο της Νίκαιας, Πάνο Παπανικολάου, ο οποίος επίσης, «χτύπησε» μέσω τιτιβίσματος:
Αναλυτικά τα συμπεράσματα της μελέτης
«Αναλύθηκαν συνολικά 14.011 διασωληνωμένες περιπτώσεις COVID-19, εκ των οποίων 10.466 (74,7%) πέθαναν. Οι περισσότεροι ασθενείς πέρασαν μέρος ή το σύνολο της νοσηλείας τους σε ΜΕΘ (12.902 από 14.011 ασθενείς, με 239.201 από 250.978 ανθρωποημέρες συνολικά). Μεταξύ εκείνων που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ, σχεδόν όλοι πέθαναν (1084 ασθενείς, 97,7%) σε σύγκριση με το 72,7% (9382 ασθενείς) μεταξύ των εισαχθέντων (p<0,001)», σημειώνεται στην έρευνα.
«Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν ότι η ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα των βαρέως πασχόντων ασθενών με COVID-19 επηρεάζεται αρνητικά από τον υψηλό φόρτο ασθενών και τις περιφερειακές ανισότητες και υποδηλώνουν περαιτέρω σημαντική επιδείνωση μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ιδιαίτερα μακριά από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη για επείγουσα ενίσχυση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας δίκαιη και υψηλής ποιότητας περίθαλψη για όλους», αναφέρει η μελέτη.
«Η ανάλυσή μας επιβεβαιώνει ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με διπλάσια θνησιμότητα από τους ασθενείς εντός ΜΕΘ, αν και και πάλι αυτό πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή. Η επιλογή ασθενών (προτεραιότητα για εισαγωγή στη ΜΕΘ εκείνων με υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης) μπορεί να αποτελεί μεγάλο μέρος αυτής της συσχέτισης. Από την άλλη πλευρά, δεν βρήκαμε στατιστική συσχέτιση μεταξύ της θνησιμότητας και του αριθμού των δόσεων του εμβολίου COVID-19 που ελήφθησαν. αυτό υποδηλώνει ότι παρά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην πρόληψη της σοβαρής νόσου και του θανάτου από COVID-19, εάν ένας ασθενής έχει ήδη διασωληνωθεί ως αποτέλεσμα σοβαρής νόσου COVID-19, είναι η ποιότητα της περίθαλψης και όχι ο εμβολιασμός, που μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση και θάνατο».
«Η μελέτη Λύτρα αποκαλύπτει το υγειονομικό έγκλημα που έζησε η χώρα με ευθύνη Μητσοτάκη»
«Η χώρα έζησε ένα υγειονομικό έγκλημα, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν πίστεψε ποτέ στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Star Κεντρικής Ελλάδας».
Αναφερθείς στο δεύτερο σκέλος της μελέτης Λύτρα για τη θνησιμότητα ασθενών με Covid-19 στη διάρκεια της πανδημίας, σημείωσε: «είναι πολύ τρομακτικό το γεγονός ότι, με βάση αυτήν τη μελέτη, το 97% των ανθρώπων που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ κατέληξαν, δηλαδή πρακτικά όποιος δεν διασωληνώθηκε σε ΜΕΘ πέθανε. Η μελέτη δείχνει ακόμα ότι πάνω από το 70% και όσων διασωληνώθηκαν σε ΜΕΘ δυστυχώς δεν τα κατάφεραν, αλλά και ότι, αν κάποιος συγκρίνει τις διασωληνώσεις στην Αττική με αυτές τις περιφέρειας, στην περιφέρεια έχουμε 64% μεγαλύτερη θνητότητα».
«Ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι το ποσοστό θνητότητας εντός ΜΕΘ στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλότερο. Από πέρσι το Νοέμβρη η Ελλάδα είναι σταθερά 2 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απώλειες αναλογικά με τους κατοίκους», υπενθύμισε.
«Όλα αυτά δείχνουν κάτι ξεκάθαρο: ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν ενισχύθηκε στην πανδημία. Μιλάμε για ένα ΕΣΥ το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί με 10.000 λιγότερα άτομα μόνιμο προσωπικό σε σχέση με το 2019», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα στη χώρα έχουμε υγειονομική φτώχεια. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος δείκτης του ευρωπαϊκού ΕΟΔΥ που δείχνει τις ακάλυπτες υγειονομικές ανάγκες: το ποσοστό αυτό το ’19 ήταν στο 8%, ενώ σήμερα ξεπερνά το 25% και προσεγγίζει το 30%», πρόσθεσε.
Τόνισε ακόμα ότι «όταν μιλάμε για ΜΕΘ, δεν μιλάμε απλώς για έναν αναπνευστήρα και ένα κρεβάτι. Χρειάζεται και το κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό. Όταν σήμερα υπάρχει μια νοσηλεύτρια για να καλύψει 40 με 50 περιστατικά, στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για ΜΕΘ», εξήγησε.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ πάγωσε προσλήψεις που ήταν έτοιμες, ενώ -ακόμα και μέσα στην πανδημία- προσπάθησε να καλύψει κενά με έκτακτο προσωπικό», επισήμανε ο Νάσος Ηλιόπουλος, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση για τη φυγή γιατρών στο εξωτερικό σε αναζήτηση μιας μόνιμης θέσης με καλύτερα χρήματα.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις