Την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Προσύνοδο του PES για την ενεργειακή κρίση και τα ελληνοτουρκικά «κρατούν» στην Κουμουνδούρου, εκτιμώντας πως ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στριμωγμένος μεταξύ των αδιεξόδων της πολιτικής του και της διαρκούς υποχώρησης στα ελληνοτουρκικά.
Παρά τις επικοινωνιακές πομφόλυγες, όπως το επεισόδιο στη Σύνοδο της Τσεχίας με τον Τούρκο Πρόεδρο, η πραγματικότητα είναι πως με την σύναψη MoU μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για έρευνες στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, η κυβέρνηση βρίσκεται να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις σε μία ακόμα εξόχως αρνητική έκβαση για τα εθνικά μας συμφέροντα.
Για αυτόν τον λόγο και ο κ. Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στο PES υπογράμμισε την ανάγκη λήψης πακέτου προληπτικών κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία απειλήσει όχι μόνο την κυριαρχία (6 ναυτικά μίλια) αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Και τούτο, διότι οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη όπως επισημαίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν πως έχει προσχωρήσει στο δόγμα Γεραπετρίτη, ότι δηλαδή εθνική γραμμή είναι η κυριαρχία, απεμπολώντας εμμέσως την ανάγκη υπεράσπισης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Τι θα γίνει εάν νότια της Κρήτης ξεκινήσουν έρευνες στα 6,5 μίλια;» διερωτώνται χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επανέφερε εκ νέου την πρόταση που έχει διατυπώσει εδώ και ένα και πλέον έτος για άσκηση του δικαιώματός της για άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο (άρα και νότια της Κρήτης), προκειμένου να «σπάσει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο και να προλάβει ενδεχόμενες έρευνες εντός των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
«Σε ότι αφορά τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, η Ευρώπη, επίσης, πρέπει να αποφασίσει αν θα έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ορθώς εναντιώνεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να μην παίρνει μια σαφή θέση και στάση σε ότι αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας κράτους-μέλους της ΕΕ από την Τουρκία με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Οφείλει λοιπόν η ΕΕ να έχει μια ξεκάθαρη στάση σε ότι αφορά ένα πλαίσιο κυρώσεων, ένα πακέτο κυρώσεων, στη βάση του πλαισίου του 2019 που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δυτικά του 28ου μεσημβρινού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έθεσε εν συνεχεία τα θέματα εκτός από την Προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών και ενώπιον του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Η άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου είναι κατά την Κουμουνδούρου ενδεικτική του αδιεξόδου της πολιτικής Μητσοτάκη αλλά και του φόβου του Μεγάρου Μαξίμου πως διολισθαίνει σε εθνικές ήττες, με εμφανή κίνδυνο αντίκτυπου στο συντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται περαιτέρω απώλειες από τα δεξιά του εξαιτίας των αδιεξόδων του στα εθνικά και κυρίως στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών και τη διαρκή διπλωματική αναβάθμιση της γείτονος» σημείωνε χθες έμπειρο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ενδεικτική ήταν σε αυτή τη γραμμή και η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου. Σχολιάζοντας τις επικριτικές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου στον πρόεδρο του κόμματος επισήμανε ότι «ο κ. Οικονόμου φαίνεται να ανησυχεί πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντί να νουθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όμως, καλό θα ήταν να μας απαντήσει αν ο κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει επιτέλους κυρώσεις εις βάρος της τουρκικής επιθετικότητας και αν θα προβεί σε επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Τ.Τε.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις