Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που αναμένονται σήμερα, Δευτέρα πρόκειται να επιβεβαιώσουν την εκ νέου ανοδική πορεία του πληθωρισμού, αποτελώντας μια από τις βασικές “νάρκες” της οικονομίας.
Σε τροχιά ανόδου αναμένεται να βρεθεί και πάλι ο πληθωρισμός μετά από μια μικρή αποκλιμάκωση στο ρυθμό αύξησης, τον Αύγουστο. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, (Eurostat) με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες για τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που αποτελεί ένα “κοινό καλάθι” για όλα τα κράτη μέλη προς διευκόλυνση συγκρίσεων, έστειλε το σχετικό μήνυμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Eurostat ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκε με ρυθμό 12,1% σε ετήσια βάση ωθούμενος από τις τιμές ενέργειας και βέβαια βασικών αγαθών. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν στο 11,4% τον Αύγουστο, σύμφωνα με το εθνικό “καλάθι” της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενώ σύμφωνα με το καλάθι του Εναρμονισμένου Δείκτη της Eurostat ήταν στο 11,2%. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός κατέγραψε αύξηση 11,6% τον Ιούλιο.
Βέβαια, τον Αύγουστο παρά τη μικρή αποκλιμάκωση στον ρυθμό ανόδου, σε ετήσια βάση, καταγράφηκαν σημαντικές ανατιμήσεις τόσο στον τομέα της ενέργειας, όσο και στη διατροφή, το πακέτο διακοπών και τις υπηρεσίες. Ειδικότερα, υπήρξαν αυξήσεις τιμών σε Φυσικό αέριο (261,3%), Πετρέλαιο θέρμανσης (65,1%), Ηλεκτρισμό (38,5%), Καύσιμα και λιπαντικά (21,5%) και Στερεά καύσιμα (11,4%).
Στο λεγόμενο “καλάθι της νοικοκυράς”, ανατιμήσεις καταγράφηκαν τον Αύγουστο, σε: Έλαια και λίπη (25,5%), Ψωμί και δημητριακά (18,5%), Γαλακτοκομικά και αυγά (18%), Κρέατα γενικά (17,1%), Καφέ- κακάο- τσάι (12,5%), Λοιπά τρόφιμα (11,4%), Λαχανικά γενικά (7,9%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (6,3%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (5,5%), Αλκοολούχα ποτά μη σερβιριζόμενα (4,3%), Ψάρια γενικά (3,7%) και Φρούτα γενικά (1,7%).
Άνοδος στο κόστος παραγωγής
Με δεδομένο τον “μπούσουλα” που έδωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή είναι προφανές ότι και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ θα υπάρχει ώθηση προς τα πάνω της πορείας του πληθωρισμού. Υπενθυμίζεται ότι κατά 28,1% αυξήθηκε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούλιο, σε σχέση με την αύξηση του 21,2% που κατέγραψε στη σύγκριση του 2021 με το 2020. Ειδικότερα, και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Ιούλιο 2022, σε σύγκριση με τον δείκτη Ιουνίου 2022, παρουσίασε μείωση 1,4% έναντι αύξησης 2,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2021 – Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2020 – Ιουλίου 2021, παρουσίασε αύξηση 30,1% έναντι αύξησης 4,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Επιπλέον, ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην πλειοψηφία των επιμέρους κατηγοριών του κλάδου υπηρεσιών στο β’ τρίμηνο, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Ειδικότερα, σε 14 από 20 επιμέρους κατηγορίες υπηρεσιών καταγράφηκε άνοδος των τιμών παραγωγού, σε τρεις σημειώθηκε μείωση ενώ σε τρεις οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Πάντως στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού ο ρυθμός πληθωρισμού βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή εκτιμάται σε 8,8% στο σύνολο του 2022, ελαφρώς άνω του ρυθμού του πρώτου εξαμήνου 2022 (8,5%) εν μέσω υψηλής αβεβαιότητας και μεταβλητότητας στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου.
“Παγίδα” για την οικονομία
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα έχει αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ένας βασικός κίνδυνος για την οικονομία προέρχεται από τον πληθωρισμό που, όπως τονίζεται, παρά τη θετική του επίδραση στα δημόσια οικονομικά, αποτελεί τη βασική αιτία διάβρωσης των πραγματικών εισοδημάτων, κυρίως εκείνων που η ονομαστική τους αύξηση υπολείπεται του ρυθμού αύξησης των τιμών. “Πρόκειται ουσιαστικά για τους μισθούς, τις συντάξεις και επιχειρηματικά εισοδήματα σε κλάδους που αδυνατούν να προσαρμόσουν τις τιμές τους στο γενικό επίπεδο. Αυτή η συνθήκη θέτει ένα δίλημμα πολιτικής αναφορικά με την αύξηση των ονομαστικών εισοδημάτων ώστε να καλύψουν τις αυξήσεις των τιμών. Από τη μια πλευρά, η γενικευμένη αύξηση των μισθών (πέρα από την άνοδο του κατώτατου μισθού) θα ανατροφοδοτούσε τις πληθωριστικές πιέσεις, ενώ από την άλλη πλευρά η μη αύξησή τους περιορίζει σημαντικά την αγοραστική δύναμη των μισθωτών. Θα πρέπει, επομένως, να σταθμιστούν οι συνέπειες και να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποτραπούν οι εισοδηματικές απώλειες, ιδίως στους χαμηλόμισθους, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει πληθωριστική ανατροφοδότηση και απώλεια ανταγωνιστικότητας” αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Ανάλογα πρόσφατη ανάλυση της Alpha Bank, αναφέρει ότι στο “πλαίσιο ενός έντονα πληθωριστικού περιβάλλοντος, το κόστος ζωής των Ευρωπαίων καταναλωτών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά. Ως εκ τούτου, η διαπραγμάτευση των μισθολογικών απολαβών θα οδηγήσει σε ορισμένες δευτερογενείς επιπτώσεις. Οι μισθοί αναμένεται να εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και το 2023, ως αποτέλεσμα της προσαρμογής του μισθολογικού κόστους, ενώ προβλέπεται ότι οι απασχολούμενοι θα ανακτήσουν ένα μέρος της απώλειας της αγοραστικής δύναμής τους το 2024.”
Γιώργος Αλεξάκης
news247.gr
EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις