Eν αναμονή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Πούτιν, η Μόσχα ψάχνει την πορεία των εκρηκτικών που έφεραν το πλήγμα στη γέφυρα Κερτς στην Κριμαία.
Σύμφωνα με μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, τα εκρηκτικά παράχθηκαν και συσκευάστηκαν στη Βουλγαρία σε μορφή ρολών μεμβράνης.
Από εκεί, φορτώθηκαν σε 22 παλέτες και με φορτηγό (που εντοπίστηκε και δημοσιοποιήθηκε) μεταφέρθηκαν από το Μπουργκάς με πλοίο στο Πότι της Γεωργίας.
Στη συνέχεια, από εκεί αφού ταξίδεψαν στην Αρμενία ξαναμπήκαν στη Γεωργία κι από κει στη Ρωσία και μεταφορτώθηκαν στην πόλη Armavir σε νέο φορτηγό και ήταν αυτό που κατευθύνθηκε στην Κριμαία και τελικά εξερράγη στη γέφυρα.
Οι πληροφορίες θέλουν να έχουν γίνει ήδη συλλήψεις σε Ρωσία και Αρμενία αλλά δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις.
Πούτιν: Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν πάντως δηλώνει ότι η έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας ήταν μια τρομοκρατική ενέργεια που σχεδίασαν οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια που στοχεύει στην καταστροφή κρίσιμων μη στρατιωτικών υποδομών», δήλωσε ο Πούτιν σε βίντεο στο κανάλι Telegram του Κρεμλίνου.
«Αυτή [η ενέργεια] σχεδιάστηκε, εκτελέστηκε και παραγγέλθηκε από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες», πρόσθεσε.
Ο Πούτιν πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με τον Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, τον επικεφαλής της ρωσικής Ερευνητικής Επιτροπής, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας για την έκρηξη και τη φωτιά του Σαββάτου στη γέφυρα.
Η Μόσχα δεν είχε κατηγορήσει μέχρι τώρα ευθέως το Κίεβο για την έκρηξη του παγιδευμένου φορτηγού στη γέφυρα από την οποία σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι.
Η έκρηξη στη γέφυρα πάνω από το Στενό του Κερτς, μια βασική οδό ανεφοδιασμού των δυνάμεων της Μόσχας στη νότια Ουκρανία, προκάλεσε μεγάλη ικανοποίηση στην ουκρανική πλευρά, αλλά καμία ανάληψη ευθύνης, σημειώνει το Reuters.
Η γέφυρα, που εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πούτιν το 2018, είναι επίσης μια σημαντική αρτηρία για το λιμάνι της Σεβαστούπολης, όπου εδρεύει ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.
Η ζημιά στη γέφυρα, η οποία αποτελεί ένα επιβλητικό σύμβολο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία, έγινε την ίδια στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις γνωρίζουν διαδοχικές ήττες στο πεδίο της μάχης.
Η σιδηροδρομική σύνδεση δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως, ενώ η οδική κυκλοφορία ξεκίνησε και πάλι, στο τμήμα της γέφυρας που δεν καταστράφηκε από την έκρηξη. Οι εικόνες από τη γέφυρα δείχνουν το μισό τμήμα του οδοστρώματος να έχει καταστραφεί, ενώ το άλλο μισό είναι στη θέση του.
Ο Στρατηγός «Αρμαγεδδών» θα ηγηθεί των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πάντως προχώρησε σε αλλαγή αρχηγού των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος ηγείται της ομάδας στρατευμάτων «Νότος» στην Ουκρανία και το Ντονμπάς, θα αναλάβει τη γενική διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας το Σάββατο.
«Με απόφαση του Υπουργού Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν διορίστηκε διοικητής της κοινής ομάδας των δυνάμεων στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Ο βετεράνος στρατηγός, γνωστός ως «Αρμαγεδδών», κατέχει τη θέση του διοικητή των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων από το 2017. Την ίδια χρονιά, του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ήρωα της Ρωσίας για τον ρόλο του στη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Πριν από αυτό, συμμετείχε επίσης σε εχθροπραξίες στην Τσετσενία, σύμφωνα με το RT.
Ο Σουροβίκιν ανέλαβε την ευθύνη της ομάδας «Νότος» κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκστρατείας της Μόσχας στην Ουκρανία. Στα τέλη Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματά του είχαν εξοντώσει μια σημαντική ουκρανική δύναμη που περικυκλώθηκε στην περιοχή Gorskoye, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ.
Ο νέος διορισμός έρχεται καθώς την περασμένη εβδομάδα τα ρωσικά και τα συμμαχικά στρατεύματα αποχώρησαν από την πόλη – «κλειδί» Krasny Liman, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, για να αποφύγουν την περικύκλωση. Η κίνηση προκάλεσε κριτική από ορισμένους Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι επέπληξαν τον στρατό επειδή δεν είχε οργανώσει πιο «στιβαρή άμυνα», ανέφερε το RT.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις