«Εμείς το μόνο που διεκδικούμε από την Τουρκία είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

 

«Η πρόσφατη άτυπη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα, ήταν μια θετική πρωτοβουλία η οποία πιστώνεται στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και χρειάζεται σε αυτές τις στιγμές της κλιμάκωσης της έντασης σε ολόκληρο τον κόσμο, να γίνονται τέτοιου είδους συζητήσεις. Η Ελλάδα όμως θα έπρεπε να έχει λόγο για τις όποιες προσκλήσεις γίνονται στα πλαίσια της Ε.Ε. όπως αυτή της Τουρκίας, όχι φυσικά στη λογική του αποκλεισμού κάποιας χώρας. Πώς είναι δυνατόν να προσκαλείται μια χώρα η οποία προβαίνει σε μια άνευ προηγουμένου ρητορική επίθεση προς μια άλλη χώρα που είναι μέλος της ΕΕ;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και πρώην υπουργός Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας.

«Θα χρειαστεί λοιπόν από τη μεριά της Ε.Ε., όπως είπε, να παρθούν μέτρα κατά της Τουρκίας με τη μορφή συγκεκριμένων κυρώσεων (όπως λ.χ. η τελωνειακή σύνδεση Τουρκίας- Ε.Ε. κ.λπ.). Και πρόσθεσε: «Μπορεί από το 2016 να είμαστε κοντά στη λήψη τέτοιων μέτρων, αυτό όμως δεν έχει αναιρέσει καθόλου τη μέχρι στιγμής επιθετικότητα της τουρκικής κυβέρνησης – και όχι του τουρκικού λαού ο οποίος έχει τα καλύτερα αισθήματα για μας. Εμείς το μόνο που διεκδικούμε από την Τουρκία είναι οι σχέσεις καλής γειτονίας. Η Τουρκία είναι αυτή που διεκδικεί και αναπτύσσει θεωρίες περί «Γαλάζιας πατρίδας», αμφισβήτησης της Ελληνικότητας των νησιών του Αιγαίου κλπ. Σε τυχόν ενεργοποίηση του παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου, πιθανά να δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα , που θα έχουν να κάνουν με την είσοδο της Τουρκίας σε χώρους που ανήκουν στην δική μας Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Σε αυτή την περίπτωση, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει Ελληνική κυβέρνηση η οποία θα μείνει άπραγη. Θα βρεθούμε λοιπόν κοντά σε ένα θερμό επεισόδιο όπου κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την περιορισμένη έκτασή του. Αυτό όμως που με ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η Κύπρος λόγω και της προεκλογικής περιόδου που διανύει και αυτή. Είναι ήδη γνωστές οι αναφορές κάποιων κύκλων στην Τουρκία περί προσάρτησης του Τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους από την πλευρά της. Όμως ούτε και η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση όσο αφορά το ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος».

Κατά τον κ. Βίτσα, «μόνο η δικοινοτική- διζωνική λύση, με βάση και τις αποφάσεις του ΟΗΕ είναι εφαρμόσιμη, η υιοθέτηση της οποίας θα διευκολύνει όχι μόνο τη ζωή των Ελληνοκυπρίων αλλά και των Τουρκοκυπρίων. Οι προσπάθειες που έγιναν πριν 20 περίπου χρόνια με το Σχέδιο Ανάν, θα μπορούσαν να διορθωθούν και να βρισκόμαστε σήμερα σε συζητήσεις διόρθωσης, στη βάση της λογικής που πρότεινε στο Κράν Μοντανά ο Νίκος Κοτζιάς, δηλαδή οι δύο κοινότητες, χωρίς βάσεις και εγγυητές να μπορούν να ζήσουν αρμονικά. Αν όμως απελευθερωθούν οι κανόνες εμπλοκής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ξεκινήσει μια μορφή στρατιωτικής σύγκρουσης, κανείς δεν μπορεί να ξέρει που θα καταλήξει. Δεν υπάρχει η έννοια της ΄΄περιορισμένης΄΄ σύγκρουσης. Δείτε τι γίνεται σήμερα στην Ουκρανία. Ο βομβαρδισμός της γέφυρας στα σύνορα Κριμαίας-Ρωσίας έφερε το βομβαρδισμό του Κιέβου. Στην ουσία μιλάμε δηλαδή για μια αναβάθμιση της υπάρχουσας πολεμικής σύγκρουσης. Το προηγούμενο διάστημα χάθηκε μια ευκαιρία να είχαμε επεκτείνει στα 12 μίλια τα χωρικά μας ύδατα στην ΝΑ Κρήτη. Σήμερα θα πρέπει ξανά να γίνει συζήτηση ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας γιατί προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η συσπείρωση του συνόλου του Ελληνικού λαού. Νομίζω όμως ότι ο Ελληνικός λαός, είναι και φιλειρηνικός αλλά και ενωμένος σε πιθανή απειλή των κυριαρχικών του δικαιωμάτων».

newsbeast.gr

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις