Η Κολομβία συγκαταλέγεται στις χώρες του κόσμου οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τις νάρκες, με πάνω από 12.000 θύματα από το 1990 ως το 2021

Οι νάρκες κατά προσωπικού, οι βόμβες και τα υπολείμματα εκρηκτικών μηχανισμών σκότωσαν 229 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 1.709 στην Κολομβία κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών και καταγράφεται ανησυχητική τάση ανόδου, προειδοποίησε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.

«Δεν βλέπουμε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αλλά ξέρουμε πως είναι εκεί. Είναι αόρατος εχθρός», συνόψισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε η ΔΕΕΣ ο Ορλάντο Μπαλκαρσέλ, αγρότης που επέζησε όταν εξερράγη νάρκη το 2000 και συμμετείχε στην παρουσίαση της έκθεσης.

«Δεν θυμάμαι τη στιγμή (της έκρηξης). Ξύπνησα 18 ώρες αργότερα σε νοσοκομείο (…) με ακρωτηριασμένα πόδια», πρόσθεσε ο σαρανταπεντάρης, ο οποίος μετακινείται χάρη σε τεχνητά μέλη.

Παρότι περίπου 7.000 πολεμιστές της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) κατέθεσαν τα όπλα το 2017, στο πλαίσιο της συμφωνίας ειρήνης που υπογράφτηκε έναν χρόνο νωρίτερα, η ΔΕΕΣ κατέγραψε «επιδείνωση των ανθρωπιστικών συνεπειών εξαιτίας της παρουσίας εκρηκτικών μηχανισμών» κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών στην Κολομβία.

«Διαπιστώνουμε πως καταγράφονται λιγότερα συμβάντα μεν, αλλά έχουν περισσότερα θύματα», εξήγησε η Άνα Μαρία Ερνάντες, μέλος της οργάνωσης.

«Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου, καταγράψαμε 462 (νεκρούς και τραυματίες), αριθμό που δείχνει ότι αυτή η χρονιά μπορεί να είναι η χειρότερη ως προς το συγκεκριμένο φαινόμενο», πρόσθεσε εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ.

Ομάδες διαφωνούντων των FARC που απορρίπτουν τη συμφωνία του 2016, μέλη του ELN και άλλων ένοπλων οργανώσεων συνεχίζουν να χρησιμοποιούν νάρκες κατά προσωπικού, αυτοσχέδιες βόμβες και άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και στις συγκρούσεις ανάμεσά τους για τα έσοδα της διακίνησης ναρκωτικών. Η Κολομβία παραμένει μακράν η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο.

Σε ορισμένους τομείς της επαρχίας διαπιστώνεται «περιορισμός της πρόσβασης στην αλιεία, στο κυνήγι (…) και στις αγροτικές καλλιέργειες», ανέφερε η κυρία Ερνάντες.

Ο Ορλάντο Μπαλκαρσέλ τόνισε πως οι γείτονές του δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στην περιοχή όπου εξερράγη η νάρκη για πάνω από είκοσι χρόνια.

«Δεν μπορούμε να πάμε να φροντίσουμε τα βοοειδή ή τις καλλιέργειες, φοβόμαστε», συμπλήρωσε.

Η Κολομβία συγκαταλέγεται στις χώρες του κόσμου οι οποίες πλήττονται περισσότερο από τις νάρκες, με πάνω από 12.000 θύματα από το 1990 ως το 2021, σύμφωνα με το γραφείο του κολομβιανού ύπατου επιτρόπου για την ειρήνη.

AΠΕ-ΜΠΕ-protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις