Δεν έγινε καμία αναφορά στην άρση των περιορισμών από τη Γερουσία των όρων για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη Τουρκία
Μία μέρα μετά την άρση των περιορισμών από την αμερικανική Γερουσία των όρων για την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη Τουρκία, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) μετά τη χθεσινή τακτική συνεδρίασή του συνιστά «ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» απέναντι στη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Στη σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα των F-16, όμως, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, το ΚΥΣΕΑ ασχολήθηκε με την έγκριση και την πορεία υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, καθώς και την αναβάθμιση συστημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος. Ασχολήθηκε επίσης με την ενδυνάμωση και την επικαιροποίηση του προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ» και με λειτουργικά και οργανωτικά ζητήματα του σχεδίου επέκτασης του φράχτη στον Εβρο. Όσον αφορά τα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως αναφέρει και το militaire.gr, την περασμένη εβδομάδα το πρώτο σενάριο που «έπαιζε» για την ενίσχυση του Στόλου ήταν ότι θα αγοραστεί ακόμη μία φρεγάτα Belharra. Ωστόσο φαίνεται ότι από χθες αλλάξαν τα σχέδια και πλέον οι κορβέτες θεωρούνται ξανά απόλυτη προτεραιότητα και το προβάδισμα δίνεται στους Ιταλούς που χθες εξέδωσαν ανακοίνωση για συνεργασία με ελληνικές εταιρίες.
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ πήρε μέρος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες προκειμένου να μετάσχει στη συνεδρίαση των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Εκεί αναμένεται να συναντηθεί και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος όχι μόνο κρατάει ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά και τις πιο πολλές φορές δεν διστάζει να παίρνει το μέρος της Τουρκίας, παρά τις προκλητικές απειλές και τις παραβιάσεις από μέρους της γειτονικής χώρας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε ενημέρωση για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά αλλά και για τις επαφές που είχε με στο Κάιρο, όπου συζήτησε αναλυτικά το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην επέκταση του φράχτη στον Εβρο και των μέσων προστασίας για τις θαλάσσιες ρότες που χρησιμοποιούν οι διακινητές, όπως φάνηκε με το ναυάγιο στα Κύθηρα. Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης ενημέρωσε επίσης για τη διακίνηση μεταναστών. Στην υπό τον πρωθυπουργό συνεδρίαση έλαβαν μέρος ακόμα και οι υπουργοί Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο σιοικητής της ΕΥΠ Θ. Δεμίρης, ο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι υφυπουργοί Γ. Μπρατάκος, Γ. Οικονόμου, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Αννα Μαρία Μπούρα, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις