Πρόκειται για τον Ιγκόρ Στρέλκοφ ο οποίος αν και στην αρχή τασσόταν κατά των επιλογών της Ρωσίας πλέον έχει γίνει υποστηρικτής του Ρώσου προέδρου
Ένας άνδρας ο οποίος καταζητείται στη Δύση ως «εγκληματίας πολέμου» καθώς κατηγορείται για συνέργεια στην κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines συμμετέχει ως διοικητής ρωσικής στρατιωτικής μονάδας στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία.
Πρόκειται για τον 51χρονο Ιγκόρ Στρέλκοφ, ο οποίος κατά το παρελθόν ήταν υπουργός Άμυνας της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ. Μάλιστα αν και αρχικά είχε ταχθεί κατά των επιλογών που έγιναν με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με αναφορές, πλέον άλλαξε τακτική και τάσσεται υπέρ του Πούτιν.
Ο Στέρλκοφ, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ιγκόρ Γκίρκιν, κατηγορήθηκε για την κατάρριψη του Boeing 777 και ήταν μεταξύ των τριών Ρώσων υπηκόων και ενός Ουκρανού που δικάστηκαν για το συγκεκριμένο γεγονός. Η υπόθεση εκδικάζεται στην Ολλανδία και η ετυμηγορία του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.
Για αρκετό καιρό είχε εξαφανιστεί από το κανάλι του στο Telegram, ενώ σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο ο Στρέλκοφ βρίσκεται στο μέτωπο πολεμώντας είτε ως αρχηγός μονάδας είτε ως υποδιοικητής. Μάλιστα είχε δοκιμάσει και νωρίτερα να βρεθεί στην πρώτη γραμμή χωρίς όμως επιτυχία. Σημειώνεται πως ο 51χρονος άνδρας πριν έναν μήνα είχε δηλώσει ότι οι συνεχόμενες ήττες θα μπορούσαν να σταθούν ικανές να ανατρέψουν τον Ρώσο πρόεδρο και είχε κατηγορήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Σεργκέι Σοϊγκού για ανικανότητα.
Σύμφωνα με την Daily Mail ο νέος του ρόλος ως διοικητής – πιθανώς σε έναν ιδιωτικό στρατό που υποστηρίζει τον Πούτιν – φαίνεται ως ένα σημάδι με βάση το οποίο οι σκληροπυρηνικοί του Κρεμλίνου είναι πλέον πλήρως υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στο μεταξύ η είδηση της τοποθέτησης του Στρέλκοφ σε κομβική θέση στη ρωσική στρατιωτική ιεραρχία έρχεται τη στιγμή που το κτίριο της – τοποθετημένης από τη Ρωσία – διοίκησης στο Ντονέτσκ έγινε στόχος βομβαρδισμός από τους Ουκρανούς.
Σύμφωνα με την ρωσική διοίκηση η κύρια είσοδος του κτιρίου έχει χτυπηθεί ενώ αυτοκίνητα που βρίσκονταν στην περίμετρο του κτιρίου υπέστησαν ζημιές. Πάντως από την πλευρά της Ουκρανίας δεν υπήρξε άμεση αντίδραση ενώ ούτε το Reuters κατάφερε να επαληθεύσει τις αναφορές.
Η ιστορία της συντριβής
Το αεροπλάνο, ένα Boeing 777-2H6ER, που είχε κάνει την πρώτη του πτήση στις 17 Ιουλίου του 1997 και είχε παραληφθεί από τις Μαλαισιανές Αερογραμμές δώδεκα μέρες αργότερα, είχε ξεκινήσει από το Άμστερνταμ στις 12:15 τοπική ώρα (10:15 GMT). Προορισμός του ήταν η Κουάλα Λουμπούρ στην οποία επρόκειτο να φτάσει έντεκα ώρες και σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, δηλαδή στις 6:10 ώρα Μαλαισίας, το πρωί του Σαββάτου 18 Ιουλίου. Τέσσερις ώρες αργότερα η υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έχασε επαφή με την πτήση MH17.
Το αεροπλάνο συνετρίβη βόρεια της πόλης Τορέζ (Torez), στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, κοντά στα σύνορα Ουκρανίας –Ρωσίας. Στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 298 άτομα (283 επιβάτες, από τους οποίους 80 ήταν παιδιά, και 15 μέλη του πληρώματος) και προέρχονταν από τουλάχιστον 15 διαφορετικές χώρες με την πλειονότητα να είναι από την Ολλανδία.
Πολλοί από τους επιβάτες πήγαιναν στην Μελβούρνη για να συμμετάσχουν στην 20η Διεθνή Διάσκεψη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το AIDS. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Γεπ Λάνγκε από την Ολλανδία, καθηγητής Ιατρικής στο Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για το AIDS (International AIDS Society -IAS). Μεταξύ των επιβατών ήταν και ο Ολλανδός γερουσιαστής Βίλεμ Βίτεφεεν (Willem Witteveen).
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις