Σε αναμμένα κάρβουνα, «κάθονται» οι παραγωγοί φράουλας στην Ηλεία, καθώς η έλλειψη εργατών γης, δημιουργεί τεράστια ανησυχία για την κατάληξη της παραγωγής της νέας σεζόν.

Και ενώ φαίνεται να υπάρχουν εξελίξεις για την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος, μέχρι στιγμής, η έλλειψη των εργατικών χεριών έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς του Κάμπου, που σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος καλλιέργειας, δημιουργούν στους παραγωγούς έντονη ανησυχία.

Όπως ανέφεραν στην εφ. «Πατρίς», αν το ζήτημα δεν επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν και κυρίως δεν ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά ζητήματα, τότε οι νέες φράουλες στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν θα μαζευτούν και όπως έγινε τη φετινή χρονιά θα μείνουν αδιάθετες στα χωράφια.

Παρά το γεγονός πως το φύτεμα έχει ήδη ξεκινήσει και οι παραγωγοί θα βάλουν ξανά τα ίδια στρέμματα φράουλας στα χωράφια τους, η αβεβαιότητα που επιφέρει η έλλειψη των εργατών γης τους φέρνει σε μια κατάσταση «αγωνιώδους» αναμονής καθώς δεν ξέρουν αν θα καταφέρουν να βγάλουν πέρα τη συγκομιδή. Πολλές φράουλες τη σεζόν που πέρασε, έμειναν είτε στα χωράφια αδιάθετες, είτε δόθηκαν στις βιομηχανίες καθώς πέρασε το διάστημα συγκομιδής και γι’ αυτόν τον λόγο οι παραγωγοί, ζητούν να προχωρήσουν οι όποιες διαδικασίες για την ανεύρεση των εργατών που χρειάζονται για να γίνει σωστά και ομαλά η επόμενη συγκομιδή της φράουλας.

Λειτουργούν οι μετακλήσεις αλλά…

Όπως επεσήμαναν εκπρόσωποι των συνεταιρισμών του Κάμπου, οι μετακλήσεις εργατών γης από τρίτες χώρες λειτουργούν ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει εργάτης στην περιοχή, αφού η όλη διαδικασία «παγώνει» στη γραφειοκρατία. Από την άλλη, οι ίδιοι οι παραγωγοί είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους εργάτες που θα απασχολήσουν με τη δημιουργία καταλυμάτων για τη διαμονή τους όπως ορίζει ο νόμος. Πάντως, κοινή άποψη είναι πως η νέα σεζόν θα είναι πολύ δύσκολη αν δεν φτάσουν στην περιοχή της Ηλείας εργάτες γης – κυρίως στον Κάμπο που εκεί βρίσκονται τα περισσότερα στρέμματα καλλιέργειας φράουλας – ενώ η μη συγκομιδή του προϊόντος την νέα σεζόν θα είναι καταστροφική για τους ίδιους.

«Είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων για να δούμε πως θα πάει η νέα σεζόν της καλλιέργειας, ωστόσο αν δεν βρεθούν εργατικά χέρια, η χρονιά θα είναι δύσκολη», αναφέρουν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών του Κάμπου που ευελπιστούν ότι οι όποιες δυσκολίες θα ξεπεραστούν γρήγορα και η συγκομιδή θα προχωρήσει ομαλά για τη νέα σεζόν.

Καλή η φετινή ποιότητα

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς», ο τεχνολόγος Γεωπόνος, και εξαγωγέας νωπών προϊόντων από τα Λεχαινά, Παναγιώτης Καρκαβίτσας, η περσινή παραγωγή κυμάνθηκε σε μέτριες αποδόσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας του καιρού αλλά και της καθυστέρησης φύτευσης ωστόσο φέτος τα φυτά φαίνεται να έχουν καλή ποιότητα. Επίσης, επεσήμανε πως η φράουλα είναι μια επικερδής καλλιέργεια με δυναμική.

«Οι παραγωγές πέρυσι στην καλλιέργεια της φράουλας κυμάνθηκαν σε μέτριες αποδώσεις γιατί υπήρχαν δύο προβλήματα, το ένα ήταν πως ο καιρός ήταν πολύ δύσκολος, είχαμε πολύ δύσκολο χειμώνα και το δεύτερο είναι ότι πολλά φυτά άργησαν λίγο να έρθουν και φυτεύτηκαν λίγο αργά. Και αυτό συντέλεσε στο να μην έχουμε τις πολύ υψηλές αποδόσεις που είχαμε πρόπερσι.

Για τη φετινή παραγωγή τώρα ξεκινούν να φυτεύουν, τα τζιφάκια είναι ήδη φυτεμένα, τα ριζώματα φυτεύονται τώρα, σωστές ημερομηνίες από ότι βλέπουμε φυτεύονται και μαθαίνω ότι η ποιότητα των φυτών είναι καλή, αυτές που μέχρι τώρα έχουν φυτευτεί.

Η φράουλα είναι μια επικερδής καλλιέργεια, έχει δυναμική, έχει αγορές. Έχουμε την Ευρώπη να την πουλάμε, έχουμε τη Ρωσία να την πουλάμε έστω και με αυτά τα προβλήματα. Είναι ένα δυναμικό προϊόν και αρέσει ενώ έχουμε και καλύτερη ποιότητα από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές που είναι λίγο οι Ιταλοί και περισσότερο οι Ισπανοί. Έχουμε πρωιμότητα και νομίζω πως η φράουλα είναι ένα προϊόν που έχει οικονομική δυναμική.

Υπάρχουν τρομερά προβλήματα με τους εργάτες γης. Έχουν ξεκινήσει κάποιες προσπάθειες με κάποιες διακρατικές συμφωνίες να έρθουν εργάτες γης και θεωρώ πως αν πέσουν όλοι επάνω στο θέμα που είναι πολύ σοβαρό, γιατί με αυτό χάνουμε τον ανταγωνισμό και στις αγορές από τους Ισπανούς και τους Ιταλούς, αν το δουν σοβαρά οι φορείς και οι καλλιεργητές που έχουν δυνάμεις και οικονομικές νομίζω θα λυθεί αυτό το πρόβλημα».

zougla.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις