Οι επικεφαλής των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για κήρυξη πολέμου του Πούτιν στη Δύση.

Οι επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND), της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) και της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MAD) προειδοποίησαν για περαιτέρω ενέργειες της Ρωσίας, ακόμα και για πολιτικές δολοφονίες στη Γερμανία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Spiegel, οι επικεφαλής των υπηρεσιών και τρομοκρατίας, οι επικεφαλής των τριών υπηρεσιών πληροφοριών της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης από την Επιτροπή Ελέγχου του Bundestag, κατηγόρησαν τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι με την επίθεση στην Ουκρανία επιτίθεται de facto σε ολόκληρη της Δύση.

Ο Bruno Kahl, επικεφαλής της BND, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Πούτιν ως «κήρυξη πολέμου» σε ολόκληρο τον ελεύθερο δημοκρατικό κόσμο, ενώ ο πρόεδρος της Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος, Thomas Haldenwang, δήλωσε ότι μια «λανθάνουσα αντιπαλότητα μεταξύ συστημάτων εξελίχθηκε σε ανοιχτό πόλεμο» και χαρακτήρισε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία ως «game-changer» σε όλα τα πεδία πολιτικής που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια.

Σενάρια για δολοφονίες

Επεσήμανε δε ότι έχει και άμεσες επιπτώσεις στην εσωτερική ασφάλεια της Γερμανίας, καθώς ναι μεν τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση απέλασε 40 Ρώσους πράκτορες, δεν απελάθηκαν όμως όλοι, προειδοποίησε ο κ. Haldenweg, τονίζοντας ότι έχει μειωθεί το «όριο αναστολής» για τις επιχειρήσεις των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία και μάλιστα η Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος έχει αναπτύξει σενάρια που περιλαμβάνουν μέχρι και δολοφονίες στη Γερμανία.

Ο επικεφαλής της BND δήλωσε ότι η επίθεση του Putin στην Ουκρανία δεν εξέπληξε την Υπηρεσία του, η οποία επί χρόνια, όπως σημείωσε, προειδοποιούσε για ενδεχόμενη χρήση βίας από τη Ρωσία. Το δημοσίευμα επισημαίνει, πάντως, ότι λίγο πριν τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η BND ήταν σαφώς πιο συγκρατημένη στις εκτιμήσεις της ως προς τις ενέργειες του Ρώσου Προέδρου σε σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ή της Μ. Βρετανίας, κάτι που είχε προκαλέσει ενόχληση στους εταίρους της Γερμανίας.

Ο κ. Kahl προειδοποίησε για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία, με στόχο να επιβάλει μια υπαγορευμένη ειρήνη, μια και από ρωσικής πλευράς δεν διαφαίνεται καμία διάθεση συμβιβασμού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της BND, μια έκβαση του πολέμου που θα είναι αρνητική για τη Ρωσία, μπορεί να συνιστά «υπαρξιακή απειλή» για την εξουσία του Πούτιν. Ωστόσο, η BND αυτή τη στιγμή δεν έχει ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει στρατηγικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα.

ieidiseis.gr

SEAN GALLUP / POOL

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις