Η Εθνική Αστυνομία (Policía Nacional) και η Φορολογική Υπηρεσία (Agencia Tributaria) της Ισπανίας, με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust, εξάρθρωσαν ομάδα οργανωμένου εγκλήματος που πιστεύεται ότι διεύθυνε τη μεγαλύτερη «ναρκοτράπεζα» της Ευρώπης.

Το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν κυρίως από Σύρους και Κολομβιανούς υπηκόους και διοικούσε αυτήν την «τράπεζα», που παρείχε οικονομικές υπηρεσίες σε εγκληματικές οργανώσεις που συνδέονται με τη διακίνηση ναρκωτικών σε περισσότερες από είκοσι χώρες. Η συμμορία είχε ξεκινήσει τη δράση της από το 2020.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχει ξεπλύνει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Η επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας ήταν κολοσσιαία: πάνω από 200 αξιωματικοί πραγματοποίησαν ταυτόχρονα έφοδο σε συνολικά 21 τοποθεσίες στις ισπανικές επαρχίες Μάλαγα και Τολέδο.

Ποσότητες ναρκωτικών που κατασχέθηκαν από τις ισπανικές αρχές σε προηγούμενη επιχείρηση, τον Δεκέμβριο του 2021

Συνέλαβαν 32 υπόπτους και κατέσχεσαν περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 3 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα κατασχέθηκαν:

• 428.205 ευρώ σε μετρητά
• 19 λογαριασμοί κρυπτονομισμάτων αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ
• 11 πολυτελή οχήματα
• 70 κιλά χασίς, 1,2 τόνοι μαριχουάνας και μια φυτεία με 995 φυτά μαριχουάνας.

Οι ισπανικές αρχές είχαν επίσης κατασχέσει 2,9 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά στη διάρκεια της έρευνας που προηγήθηκε των εφόδων.

Πώς λειτουργούσε η ναρκο-τράπεζα

Οι εγκληματίες – τραπεζίτες είχαν στήσει ένα χρηματοοικονομικό δίκτυο με διεθνείς διασυνδέσεις και έδιναν στους πελάτες τους τη δυνατότητα να πραγματοποιούν πληρωμές, να λαμβάνουν κεφάλαια και να ξεπλένουν τα έσοδα τους. Η ισπανική πόλη Fuenlabrada είχε εξελιχθεί σε κέντρο της ναρκο- τράπεζας.

Οι εγκληματίες «έτρεχαν»τις δραστηριότητές τους από ένα τοπικό εστιατόριο, όπου οι πελάτες τους πήγαιναν για να καταθέσουν ή να εισπράξουν δεσμίδες με μετρητά, που τα διαχειρίζονταν κυρίως Κινέζοι επαγγελματίες της περιοχής.

Οι «τραπεζίτες» χρησιμοποιούσαν το σύστημα άτυπης μεταφοράς χρημάτων Hawala για να νομιμοποιούν τα έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητες και να αποφεύγουν τους ελέγχους από το νόμο.

Σύμφωνα με έρευνα ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, το Hawala είναι ένα άτυπο σύστημα μεταφοράς κεφαλαίων (IFT), που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία (Informal Funds Transfer Systems, An Analysis of the Informal Hawala System, A Joint IMF–World Bank Paper, 2003 ).

Μέρος από τα ευρήματα των ισπανικών αρχών κατά τις εφόδους σε Μάλαγα και Τολέδο

Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του συστήματος Hawala, δηλαδή η ταχύτητα, το χαμηλό κόστος συναλλαγών, η ευκολία, η ευελιξία και η ανωνυμία συμβάλλουν στην ευρεία χρήση του.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης των ΗΠΑ, τα άτυπα συστήματα πληρωμών αποτελούν κίνδυνο χρηματοδότησης της τρομοκρατίας λόγω της έλλειψης ρυθμίσεων και της ύπαρξής τους εκτός του συμβατικού τραπεζικού συστήματος.

Η επιχείρηση των ισπανικών αρχών διήρκησε πάνω από δύο χρόνια και έγινε με την υποστήριξη της Europol. Από τον Μάιο του 2020, η Europol παρείχε ανάπτυξη και ανάλυση πληροφοριών για την χαρτογράφηση της διεθνούς δραστηριότητας του εγκληματικού δικτύου.

Δύο εμπειρογνώμονες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Οικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος εστάλησαν στη Μαδρίτη για να βοηθήσουν την ισπανική έρευνα στη διασταύρωση επιχειρησιακών πληροφοριών κατά τη διάρκεια της εφόδου.

Η Ευρώπη έχει πλημμυρίσει από ναρκωτικά

Σύμφωνα με τα τελευταία σχετικά στοιχεία της Europol, οι ποσότητες ναρκωτικών που κυκλοφορούν στην Ευρώπη έχουν φτάσει σε ιστορικά ρεκόρ.

Πέρυσι, κατασχέθηκαν περίπου 300 τόνοι κοκαΐνης σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αρχές, η ποσότητα αυτή είναι «ένα πολύ μικρό μέρος των ποσοτήτων που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά, ίσως το 10% έως 15%, ή ακόμη και μόλις το 1%».

Η οργάνωση διέθετε πολυτελή οχήματα, μέρος των οποίων εντοπίστηκε και κατασχέθηκε

Η Ευρώπη έχει εξελιχθεί σε μία αγορά εξίσου μεγάλη για τους ναρκέμπορους με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ παραδοσιακά τα καρτέλ της Κολομβίας έχουν συναλλαγές μόνο με ιταλικές μαφίες, που είχαν στον έλεγχο τους την είσοδό των ναρκωτικών στην Ευρώπη, τώρα νέοι εγκληματίες εμπλέκονται στην παραγωγή, το λαθρεμπόριο και τη διανομή σε όλη την ήπειρο.

Τα τελευταία 15 χρόνια, αλβανικές μαφιόζικες ομάδες έχουν βρεθεί στο προσκήνιο, ενώ παράλληλα Κολομβιανοί και Δομινικανοί διακινητές έχουν μετακομίσει στην Ευρώπη για να επιβλέπουν τις επιχειρήσεις από την Ισπανία, που εδώ και πολύ καιρό έχει αναδειχθεί σε σημαντικό κόμβο εισόδου ναρκωτικών στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η περισσότερη λαθραία κοκαΐνη πιστεύεται ότι φτάνει μέσω θαλάσσιων εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία -το μεγαλύτερο της Ευρώπης- και στο κοντινό λιμάνι της Αμβέρσας του Βελγίου.

Το 2021, οι αρχές κατέσχεσαν περισσότερους από 70 τόνους κοκαΐνης με συνολική αξία πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο στο λιμάνι του Ρότερνταμ -ποσότητα που αποτελεί νέο ρεκόρ.

«Αλλά αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», ανέφερε μια αναφορά που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Λιμένα του Ρότερνταμ. «Φαίνεται ότι αυτές οι κατασχέσεις ναρκωτικών δεν εμποδίζουν πραγματικά τις εγκληματικές δραστηριότητες».

 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις