Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Πάτρας δικαίωσε οικιακούς καταναλωτές που είχαν προχωρήσει σε μαζική αγωγή κατά της ΔΕΗ και της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος, καθώς έκανε δεκτό το αίτημα να μην διακοπεί η παροχή ρεύματος για όσο διάστημα δεν αποπληρώνεται η επιπλέον χρέωση.
Οι 10 άνθρωποι που αιτήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της ληστρικής ρήτρας, θα διεκδικήσουν τώρα σε επίπεδο τακτικής δικαιοσύνης, την κατάργηση των χρεώσεων που αφορούσαν τη ρήτρα και την επιστροφή των χρημάτων που είχαν καταβάλει.
Είναι η πρώτη επίσημη δικαίωση καταναλωτών με απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, σε επίπεδο ασφαλιστικών μέτρων.
Η αιτιολογία της απόφασης του δικαστηρίου, πιθανολογεί ότι η συμπερίληψη των ποσών αυτών (σ.σ. της ρήτρας) τους λογαριασμούς, είναι «πρώτον, αντισυνταγματική» και «δευτερευόντως, η ρήτρα έχει προκύψει με αδιαφανή τρόπο, με έναν μαθηματικό τύπο ο οποίος την καθιστά καταχρηστική λόγω του σύνθετου τρόπου υπολογισμού της».
Πιθανολογείται επίσης, ως προς το τελευταίο, ότι «ουδέποτε οι αιτούντες ενημερώθηκαν εκ των προτέρων και για την επιβολή της ρήτρας, αλλά και για τον τρόπο υπολογισμού της, γεγονός που την καθιστά ελέγξιμη ως αντίθετη στο δίκαιο του καταναλωτή, εθνικό και ενωσιακό. Το ελάττωμα αυτό συνιστά ουσιώδη διατάραξη της συμβατικής ισορροπίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλείται ματαίωση τελικά του σκοπού της σύμβασης».
«Ο αγώνας επιστροφής των αδικαιολογήτως καταβληθέντων ποσών είναι ζωντανός»
Την υπόθεση χειρίστηκε ο Πατρινός δικηγόρος Βασίλης Μάρκου, ο οποίος σχολίασε σχετικά:
«Δεκτή έγινε για δέκα Πατρινούς πολίτες συλλογική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Δ.Ε.Η. για την χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών έκανε δεκτό το αίτημα οικιακών καταναλωτών να μην διακοπεί η παροχή ρεύματος για όσο διάστημα δεν αποπληρώνεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Η αίτηση έγινε δεκτή μετά από απόρριψη αιτήματος για προσωρινή διαταγή, που είχε συζητηθεί τον Ιούλιο. Πλέον, οι συγκεκριμένοι αιτούντες θα διεκδικήσουν σε επίπεδο τακτικής δικαιοσύνης την κατάργηση των χρεώσεων που αφορούσαν την ρήτρα και επιστροφή όσων ποσών έχουν ήδη καταβάλλει, με την προστασία που τους παρέχει η δικαστική απόφαση μέχρι τότε.
Η περιβόητη χρέωση που γονάτισε τόσα νοικοκυριά επιβλήθηκε από την ΔΕΗ μονομερώς τον Αύγουστο του 2019 χωρίς προηγούμενη συμφωνία στα συμβόλαια των καταναλωτών, καθώς όλα τα συμβόλαια με την ΔΕΗ ήταν μέχρι τότε σταθερά. Ήταν μια εξέλιξη σχετιζόμενη άμεσα με την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και την καρτελοποίηση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα.
Έτσι, νιώθοντας η επιχείρηση ότι δεν κινδυνεύει από τον ανταγωνισμό των άλλων εταιριών, θεώρησε ότι μπορεί να επεμβαίνει στους λογαριασμούς των καταναλωτών κατά το δοκούν. Ομως, η δικαιοσύνη έκανε ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση του ελέγχου των βασικών αρχών του νομικού μας πολιτισμού και της τήρησης των συμφωνημένων, αρχή που ανατρέχει πίσω στο λατινικό δίκαιο.
Πλέον, είναι σημαντικό να περιμένουμε την εξέλιξη της ομαδικής αγωγής που έχει καταθέσει εδώ και καιρό ο ΙΝΚΑ και σε κάθε περίπτωση έχω την αίσθηση ότι ο αγώνας επιστροφής των αδικαιολογήτως καταβληθέντων ποσών από τους Ελληνες και τις Ελληνίδες είναι ζωντανός και ενδεχομένως γνωρίσουμε στο μέλλον μαζικές αιτήσεις επιστροφής αυτών των ποσών τουλάχιστον από την ΔΕΗ, η οποία ειρήσθω εν παρόδω έχει πλεόνασμα κέρδους εκατομμυρίων».
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις