Ισημερινός: 15 αστυνομικοί και στρατιωτικοί τραυματίες σε νέα επεισόδια σε φυλακή

24

Δεκαπέντε αστυνομικοί και στρατιωτικοί τραυματίστηκαν όταν στασίασαν κρατούμενοι σε φυλακή του Ισημερινού, όπου έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο επαρχίες μετά το κύμα φονικής βίας που αποδίδεται σε συμμορίες οι οποίες επιδίδονται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών.

«Έχουμε πάνω από δεκαπέντε αστυνομικούς και στρατιωτικούς τραυματίες», συνόψισε ο διευθυντής της υπηρεσίας φυλακών (SNAI), ο Γκιγιέρμο Ροδρίγκες.

«Ανακτήσαμε τον έλεγχο της φυλακής, όμως έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε», είπε χθες βράδυ ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Κρατούμενοι άνοιξαν πυρ, πέταξαν πέτρες και εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης στο τεράστιο συγκρότημα Γουάγιας 1, στη Γουαγιακίλ, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στη SNAI. Οι πρώτες εκπυρσοκροτήσεις και εκρήξεις ακούστηκαν το πρωί και δεν σταμάτησαν παρά το απόγευμα.

Έγκλειστοι «αντέδρασαν βίαια» στην επέμβαση των αστυνομικών, των στρατιωτών και των φρουρών της φυλακής, ιδίως «χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες», ανέφερε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Απέδωσε τα πυρά και τις ρίψεις χειροβομβίδων σε κρατούμενους που είναι «μέλη συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος», οι οποίες θεωρείται πως στην πράξη ελέγχουν τη Γουάγιας 1.

Οι στρατιώτες που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν έξω από τη φυλακή από συναδέλφους τους, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου επί τόπου.

Περίπου 1.300 αστυνομικοί μπήκαν στη φυλακή χθες, είπε από την πλευρά του ο στρατηγός Βίκτορ Σάρατε, διοικητής της αστυνομίας στην επαρχία Γουάγιας. Η είσοδός τους αντιμετωπίστηκε «με σφαίρες», ενώ ένα από τα UAVs της δύναμης «χτυπήθηκε και εξουδετερώθηκε», συνέχισε μιλώντας στον Τύπο, προσθέτοντας πως οι κρατούμενοι ενεργοποίησαν επίσης εκρηκτικούς μηχανισμούς.

«Τρομοκρατημένος»

Έξω από τη φυλακή, γονείς φυλακισμένων περίμεναν νέα. Μια γυναίκα, η οποία δεν θέλησε να κατονομαστεί, εκμυστηρεύτηκε πως συγγενής της, ο οποίος βρίσκεται μέσα στη Γουάγιας 1, είναι «τρομοκρατημένος». «Δεν υπάρχουν συμμορίες εκεί μέσα, δεν γίνονται μάχες ανάμεσα σε συμμορίες, είναι η αστυνομία που τους χτυπάει», είπε.

Αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνο σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ στρατιωτικοί απαίτησαν να σβήσει φωτογραφίες που είχε τραβήξει.

Προχθές Τετάρτη, δύο κρατούμενοι σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια στην ίδια φυλακή.

Την Τρίτη, έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους πέντε αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς και με όπλα εναντίον αστυνομικών τμημάτων, πρατηρίων καυσίμων και νοσοκομείου στη Γουαγιακίλ, τη μητρόπολη 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, λιμάνι που αποτελεί τον οικονομικό πνεύμονα του Ισημερινού.

Σύμφωνα με τις αρχές, τις επιθέσεις πυροδότησαν οι μεταγωγές —που άρχισαν την Τρίτη— προς άλλα σωφρονιστικά καταστήματα από τη Γουάγιας 1 για να μειωθεί ο πλεονάζων πληθυσμός.

«Ναρκωτρομοκράτες»

«Θα συνεχίσουμε τη στρατηγική των μεταγωγών ηγετών (κακοποιών). Αυτή η κυβέρνηση δεν θα σκύψει το κεφάλι μπροστά στους ναρκωτρομοκράτες, δεν θα επιβάλουν τη βούλησή τους σε αυτή τη χώρα, τόνισε μέσω Twitter χθες ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο, πάνω από φωτογραφικό υλικό στο οποίο βλέπει κανείς κρατούμενους παραταγμένους, ξαπλωμένους μπρούμυτα, σε αυλή φυλακή, και όπλα που κατασχέθηκαν.

Βίαια επεισόδια πλήττουν επίσης και άλλες φυλακές του Ισημερινού, ειδικά αυτή της πόλης Εσμεράλδας (βόρεια), όπου οκτώ φύλακες κρατήθηκαν όμηροι για αρκετές ώρες την Τρίτη.

Αντιμέτωπος με την κατάσταση αυτή, ο πρόεδρος Λάσο κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις επαρχίες Γουάγιας και Εσμεράλδας ως την 16η Δεκεμβρίου.

Στη Γουαγιακίλ έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής φέτος πάνω από 1.200 ανθρωποκτονίες από την αρχή της χρονιάς, αριθμός αυξημένος κατά 60% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατά τους επίσημους αριθμούς.

Διακινητές ναρκωτικών, ορισμένοι από τους οποίους συνδέονται με τα μεξικανικά καρτέλ, έχουν εμπλακεί σε πόλεμο για εξουσία στους δρόμους και στις φυλακές του Ισημερινού, όπου αλλεπάλληλες σφαγές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 400 κρατούμενους από τον Φεβρουάριο του 2021.

Ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τα δύο κράτη όπου παράγονται οι μεγαλύτερες ποσότητες κοκαΐνης στην υφήλιο, ο Ισημερινός μετατράπηκε τα τελευταία χρόνια από μέρος των οδών διέλευσης σε μείζονα κόμβο της διακίνησης της λευκής σκόνης προς τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Το 2021, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι κατασχέθηκαν 210 τόνοι ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, ποσότητα ρεκόρ. Εντός του τρέχοντος έτος, το Κίτο κάνει λόγο για κατασχέσεις συνολικά 160 τόνων.

«Ο Ισημερινός είναι χώρα ‘δολαριοποιημένη’, με δικαστικό σύστημα διεφθαρμένο, διαπερατή. Είναι τόπος ιδανικός για εγκληματικές δραστηριότητες», σημείωνε προ ημερών ο Χαβιέρ Φλόρες, δικηγόρος ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για τον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού Μάριο Πασμίνιο, πλέον σε ορισμένους τομείς της χώρας κυβερνούν «οι εγκληματίες»: «το οργανωμένο έγκλημα έχει αρχίσει να εκδιώκει το κράτος» από αυτούς, εξηγούσε πρόσφατα, βλέποντας κίνδυνο «μετάστασης» σε εθνικό επίπεδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

 

real.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like