Μια αδοκίμαστη και ουρανοκατέβατη στην πολιτική οικονομολόγος, την οποία διόρισε ως εξωκοινοβουλευτική ο Μητσοτάκης, καλείται να διαχειριστεί καταστάσεις που δεν μπορεί

Το μαύρο κουβάρι της «Κιβωτού» έχει αρχίσει πλέον να ξετυλίγεται. Το Σαββατοκύριακο προέκυψαν κι άλλα δημοσιεύματα, ενώ οι καταγγελίες αυξάνονται καθημερινά, αγγίζοντας κι άλλες δομές ανά την επικράτεια. Σε όλο αυτό το σκηνικό, που σοκάρει το πανελλήνιο, η κυβέρνηση είναι απούσα.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Μια αδοκίμαστη και ουρανοκατέβατη στην πολιτική οικονομολόγος, την οποία διόρισε ως εξωκοινοβουλευτική ο Μητσοτάκης, καλείται να διαχειριστεί καταστάσεις που δεν μπορεί. Η υφυπουργός που είναι αρμόδια για τα θέματα παιδικής προστασίας ηγείται ενός υφυπουργείου το οποίο αδρανεί, παρά τις καταγγελίες μηνών και ετών, με τα παιδιά απροστάτευτα στο έλεος κάθε ασύδοτου κι ανέλεγκτου πατέρα Αντωνίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Στην «Κιβωτό» γίνονταν φρικαλέες κακοποιήσεις επί χρόνια, τη στιγμή που έρεε ένα θολό, αστείρευτο ποτάμι χρημάτων και ακινήτων -και από το κράτος-, όμως η Δόμνα Μιχαηλίδου τώρα τα έμαθε. Οπως όλος ο υπόλοιπος κόσμος, δηλαδή. Το ίδιο και ο υπουργός Προστασίας Θεοδωρικάκος. Και οι δύο δεν έκαναν όσα όφειλαν εκ των ρόλων τους, αν και οι καταγγελίες είχαν γίνει καιρό πριν.

Το μόνο που κάνει επί μία εβδομάδα η Μιχαηλίδου είναι να κομπάζει για το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή τον Μάιο, δήθεν για να λυθούν τέτοια προβλήματα. Εξακολουθεί να το πράττει καθημερινά, όταν αποδεικνύεται ότι η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και πως τα παιδιά έχουν υποφέρει σε αυτές τις δομές. Η Δόμνα Μιχαηλίδου φαίνεται να πέφτει κι αυτή από τα σύννεφα, όπως οι πολίτες. Πρακτικά, «διαφημίζει» την άγνοιά της για τα όργια στην «Κιβωτό», όταν θα έπρεπε να γνωρίζει βάσει των ελέγχων που υποτίθεται ότι γίνονται εκεί σύμφωνα με τον δικό της νόμο. Η επί 3,5 χρόνια υφυπουργός είχε φροντίσει να δει τι λεφτά «περνούσαν» απ’ αυτή τη ΜΚΟ και σε ποιες τσέπες κατέληγαν;

Τώρα αρχίζουν οι οικονομικοί έλεγχοι

Οταν ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα για τους οικονομικούς ελέγχους δήλωσε στο Open: «Η νέα διοίκηση ξεκινά με αυτό. Η προτεραιότητα που θέσαμε είναι πρωτίστως να δούμε πως οι υπηρεσίες που παρέχονται στα παιδιά είναι οι σωστές». Και πρόσθεσε: «Γίνεται οικονομικός έλεγχος για να δούμε τι συμβαίνει σε μια δομή η οποία λειτουργεί 100% με ιδιωτική χρηματοδότηση». Αν και το κράτος χρηματοδοτούσε με διάφορους τρόπους το «μαγαζί» του πατέρα Αντωνίου, η Μιχαηλίδου παραδέχεται ότι μόλις τώρα αρχίζουν να γίνονται οι οικονομικοί έλεγχοι. Ισχυρίζεται δε ότι η ΜΚΟ λειτουργούσε με 100% ιδιωτική χρηματοδότηση, κάτι που δεν ισχύει φυσικά, αφού η «Κιβωτός» έπαιρνε μετρητά ή κτίρια από το ΥΠΟΙΚ, τον ΕΦΚΑ, τα ΕΛ.ΤΑ., την ΕΥΔΑΠ κ.α.

Το Σάββατο, τα «Νέα» έγραψαν πως οι πρώτες καταγγελίες για την «Κιβωτό» έγιναν τον Αύγουστο. Την Κυριακή η «δημοκρατία» δημοσίευσε την πρώτη καταγγελία για την «Κιβωτό», που έγινε στην Αστυνομία Ιωαννίνων το 2015 για τη δομή Πωγωνιανής, μια υπόθεση που ξαφνικά «διεκόπη» στην Εισαγγελία παρά τις επώνυμες καταθέσεις! Την ίδια μέρα, το «Πρώτο Θέμα» είχε ρεπορτάζ για τα 280 ακίνητα και τα 10.000.000 ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς της «Κιβωτού». H «Real Νews» έγραψε για το «μεγάλο σκάνδαλο με τις αναδοχές».

Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν γνωστές και νέες καταγγελίες για όσα συμβαίνουν πίσω από κλειστές πόρτες σε άλλο ίδρυμα, στη Θεσσαλονίκη: για βασανισμούς παιδιών με αναπηρία, ακόμα και για συγκάλυψη θανάτων. «Υπάρχει παιδί που κάηκε το Πάσχα, το οποίο δεν έχει βγει στην επιφάνεια. Εχω πάει στα δικαστήρια κι έχω δώσει κατάθεση» δήλωσε μητέρα ανηλίκου.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας… προανήγγειλε ότι θα κάνει ελέγχους σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας της Αττικής – μια απαράδεκτη προειδοποίηση που ακυρώνει κάθε έννοια «αιφνιδιαστικής» επίσκεψης. Η συνολική εικόνα κυβέρνησης και κράτους μπροστά σε τέτοια φρικιαστικά γεγονότα είναι αποκαρδιωτική – μιας κυνικής διαχείρισης του ανθρώπινου δράματος.

Η υφυπουργός λέει και ξαναλέει όσα συνέβησαν πέρυσι στο Ορφανοτροφείο Καλλιθέας. Τότε είχε γίνει έγγραφη καταγγελία από τρία άτομα στην ίδια προσωπικά. Πράγματι, η Μιχαηλίδου ανέλαβε δράση, πήγε στον εισαγγελέα και εν τέλει η δομή έκλεισε. Δυστυχώς, φαίνεται ότι για να κινητοποιηθεί η υφυπουργός πρέπει να δει πάνω στο γραφείο της μια καταγγελία. Δεν υπάρχει, δηλαδή, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, κανένα κανάλι επικοινωνίας ενός τόσο ευαίσθητου υφυπουργείου με την Αστυνομία, τον Συνήγορο του Πολίτη και την Περιφέρεια Αττικής του Πατούλη, που στέλνει τους ελεγκτές.

Βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση είναι βαρύτατα εκτεθειμένη. Με κεντρικά πρόσωπα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Θεοδωρικάκο και την υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, που είτε δεν ήξεραν είτε γνώριζαν κι αδρανούσαν τουλάχιστον από τον Αύγουστο.

Στις 19 Αυγούστου 2022 υπήρξε σοβαρή καταγγελία στην Ασφάλεια Βόλου από παιδαγωγό στη δομή στο Διμήνι Βόλου. Μητέρα 8χρονου προέβη σε καταγγελία την άνοιξη, στη συνέχεια έκανε μήνυση, αλλά «τα παιδιά μέχρι σήμερα δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν» δηλώνει ο συνήγορος της οικογένειας.

Ποιες ενέργειες ακριβώς έχει κάνει από τον Αύγουστο η υφυπουργός, τι συνεργασία με τις άλλες Αρχές υπήρξε και πόσοι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής στις δομές της «Κιβωτού»; Δική της ευθύνη είναι να ελέγχει και, κυρίως, να γνωρίζει σε ποιους αναθέτει το κράτος τη φροντίδα αυτών των παιδιών. Τι έχει κάνει γι’ αυτό;

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1987 και σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Γιορκ, με μεταπτυχιακό στο Κέμπριτζ. Εργάστηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ και διετέλεσε σύμβουλος σε κρατικούς και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς. Ήταν σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του Μητσοτάκη και μετά τις εκλογές του 2019 διορίστηκε, ως εξωκοινοβουλευτική, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με αρμοδιότητα τα θέματα Πρόνοιας.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις