Σοβαρά προβλήματα με τη συμμετοχή γιατρών στο νέο σύστημα αντιμετωπίζει το υπουργείο Υγείας, ενώ ο Θανάσης Πλεύρης επεξεργάζεται σχέδιο με νέα κίνητρα προς τους γιατρούς και παράλληλα προσθέτει νέες ειδικότητες που θα μπορούν να συμμετέχουν, προκειμένου λύσει το πρόβλημα.

Μετ’ εμποδίων προχωρά το μεγαλεπήβολο σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την πλήρη λειτουργία του νέου θεσμού του προσωπικού γιατρού.

Γι’ αυτό και χθες, Τρίτη, ο Θανάσης Πλεύρης εξέδωσε νέα υπουργική απόφαση, η οποία καταργεί τις ποινές που είχαν προγραμματιστεί να ισχύσουν από την 1η Δεκεμβρίου για τους πολίτες που δεν έχουν εγγραφεί ακόμα, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος, «η λογική των ποινών υπάρχει μόνον όταν θα υπάρχει πλήρης επάρκεια γιατρών για να μπουν όλοι στο σύστημα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 12 Οκτωβρίου έχει ανοίξει η διαδικασία ένταξης στον θεσμό για γιατρούς ακόμη 10 ειδικοτήτων με βασική εκπαίδευση την παθολογία (αιματολογία, γαστρεντερολογία, ενδοκρινολογία – διαβητολογία, καρδιολογία, νευρολογία, νεφρολογία, ρευματολογία, παθολογική ογκολογία, πνευμονολογία – φυματιολογία και φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης), όμως τα νούμερα και πάλι δεν βγαίνουν.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, αυτή τη στιγμή για να λειτουργήσει πλήρως ο νέος θεσμός, απαιτείται να ενταχθούν στο σύστημα τουλάχιστον 1.000 γιατροί σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, οι μισοί από αυτούς είναι απαραίτητοι στην περιφέρεια Αττικής.

Πίεση με ποινές για τους ασθενείς και κίνητρα για τους γιατρούς

Βέβαια, όπως όλα δείχνουν, όχι απλώς το σχέδιο για τη δημιουργία του θεσμού δεν έχει ξεκινήσει σωστά, αλλά δεν πρόκειται να εξελιχθεί και ομαλά, αφού δεν υπάρχει συνολικό πλάνο και το υπουργείο υγείας προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις όπως οι ποινές προς τους ασθενείς και τα νέα κίνητρα προς τους γιατρούς, να στήσει ένα μεγάλο μέρος της πρωτοβάθμιας υγείας.

Το μέτρο με τις ποινές, ακόμα και αν προκαλεί αντιδράσεις, φαίνεται ότι στην πράξη λειτούργησε, αφού έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα 4.659.422 πολίτες, όμως παράλληλα υπάρχουν κενές 1.561.356 θέσεις εγγραφής σε προσωπικούς γιατρούς.

Και πάλι όμως, είναι περισσότεροι οι μη εγγεγραμμένοι (52,5%) από τους εγγεγραμμένους.

Οι ποινές που έχει ανακοίνωσε το υπουργείο υγείας περιλαμβάνουν κατά 10% αυξημένες συμμετοχές σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.

Λείπει το 30% των γιατρών

Την ίδια στιγμή, 3.324 γιατροί έχουν δηλώσει συμμετοχή, κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να επιδοθεί σε ένα σαφάρι, για να εξασφαλίσει το υπόλοιπο 30% που υπολείπεται για την οριακά πλήρη λειτουργία του συστήματος.

«Ο θεσμός χρειάζεται χρόνο για να έχει τους γιατρούς που πρέπει να έχει. Είμαστε στο πρώτο τρίμηνο, θεωρούμε ότι με τα νέα κίνητρα που θα δώσουμε, γιατί θα ετοιμάσουμε νέα κίνητρα που θα ανακοινώσουμε στους προσωπικούς γιατρούς, θα προσελκύσουμε περισσότερους ιδιώτες και άρα θα έχουμε και την πλήρη κάλυψη», παραδέχεται ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα κίνητρα, που βρίσκεται υπό επεξεργασία από τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, προβλέπει να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ιδιώτες γιατρούς που θα συμμετέχουν στον θεσμό, να δημιουργούν με αμοιβή τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των πολιτών.

Το ποσό που είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι κυμαίνεται από 5 έως 10 ευρώ ανά φάκελο, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση.

Πάντως, ακόμη και αν δεν έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία ο θεσμός, «1 εκατομμύριο συμπολίτες μας έκαναν μέσα στο Νοέμβριο το δωρεάν ραντεβού τους», λέει ο Θανάσης Πλεύρης.

Τις επόμενες ημέρες οι συζητήσεις στο γραφείο του Θανάση Πλεύρη, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται γίνουν πιο πυκνές, αφού ο προσωπικός γιατρός και το νομοσχέδιο Γκάγκα, αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια της προεκλογικής περιόδου από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.

Γιάννης Δεβετζόγλου

news247.gr

GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις